Detox, utrenskning eller avgiftning, uansett hva du kaller det er det en poulær måte å starte nyåret på for noen og enhver,  etter en julehøytid som for mange er preget av fråtsing i fete salte middager, søte dissende desserter og søte og sukrede eller alkoholholdige drikker.

En slik utrensning skal stimulere kroppen til å kvitte seg med avfallstoffer og selv om noen forskere avviser nødvendigheten av slike detoxkurer for friske mennesker så mener jeg bestemt at det ikke skader å hjelpe kroppen litt på veien. Sikkert er det iallefall at det ikke skader å spise litt lettere og sunnere mat en periode, samtidlig som man støtter systemet til å rense seg selv gjenom å tilføre rikelig med sunn veske (i hovedsak vann), samt å avstå fra nytelsesmidler og usunne bearbeidede matvarer.

Vær obs på at gravide og ammende aldri skal starte noen form for detox-kur da giftstoffene som renses går via morkaken og i melken. Går man på medikamenter eller har redusert allmentilstand bør man starte en rense-kur i samråd med lege.

Drahjelpen MÅ forøvrig ikke være i form av de dyreste kurene og kostilskuddene, ofte er det enkle det beste også her og det er mange enkle små grep man kan gjøre for å gi kroppen en god start på året etter at et fettrikt animalsk kosthold og nytelsesmidler som alkohol, tobakk og koffein har fått herje fritt med lever, lunger og nyrer en stund!

Det er viktig å kose seg iblant, men det kan også være lurt å tenke på og ta hensyn til at slike perioder gjør kroppen mer utsatt for opphopninger av syre (syreoverskudd) som i sin tur kan gi seg utslag i ulike plager, deriblandt muskel og skjelett og mage -tarm problematikk, urinsyregikt m.m.

Sitronvann gir i motsetning til hva man kanskje skulle tro, en basisk reaksjon i kroppen og er meget rensende og fin til å fjerne gammelt slagg som har lagret seg i tarmene. Særlig god effekt får man ved å kombinere sitron, lønnesirup og cayennepepper. Et stort krus kokt vann iblandes 2 ss friskpresset sitronsaft fra økologisk sitron, 1 klype cayennepulver og 1 ss økologisk lønnesirup som du får tak i hos helsekost.

Denne limonaden kan du drikke daglig i ett par uker og i den perioden kan det være lurt å avstå fra tunge måltider, samt spise mest mulig grønnsaker, bær og frukt og minst mulig melk, hvete og sukker! Ren faste iallefall utover ett par dager har neppe noe for seg og kan dessuten bryte ned muskelmassen over tid. Nok proteiner og riktig fett er viktig hele tiden og det får man fort mangel på under en fasteperiode som strekker ut i tid. For å få dekket fettbehovet i en periode der man kanskje lever tilnærmet vegetarisk kan man godt tilføre en spiseskje eller to med ekstra virgin olivenolje i ny og ne.

Også grapefrukt er en fin detoxfrukt, men også her må mennesker som bruker legemidler være obs! Grapefrukt kan påvirke effekten av endel medikamenter, så bruker du medisiner fast bør du iallefall ikke drikke ren grapefruktjucie. En 1/2 grapefrukt en gang eller to i uken skal imidlertid være trygt (og bra) for de fleste! Sjekk med legen din dersom du er usikker!

Man må gjerne også spise fisk i en sånn renseperiode, men det er da lurt å holde seg til mager fisk (torsk, sei, mfl.) siden fet fisk kan inneholde både bly , kvikksølv og tungmetaller.

Ellers kan jeg på det varmeste anbefale Detox te fra terre d’Oc, den inneholder anis, sitrongress og kardemomme, og er 100% økologisk framstilt. Disse urtene skal være gode for fordøyelses og renselsesprosessen i kroppen og jeg kan også tilføye at smaken er god.PHH_TOTHTBVDETO10_thevertdetoxTO_liten

Teer som kan være verdt å prøve under en slik «nyttårsrens» er en eller annen form for vanndrivende te. Brennesle, kjerringrokk og løvetann er eksempel på sånne vanndrivende urter som du får kjøpt relativt rimelig på apoteket eller som du eventuelt kan samle og tørke selv når det er sesong for det.

Det er også lurt å bruke mye fiber i kosten sånn at man får spylt ut de fettløslige avfallstoffene som er bundet til gallesaltene og som kan ligge igjen å lage dårlig miljø i tarmen. Husk å alltid drikke nok vann sammen med fiber!

Kål og brokkoli hjelper til med å rense leveren og hvitløk hjelper å rense kroppen for kvikksølv og andre gifter.

Ellers er Mariatistel et kjent leverrensende produkt som er fint å ta som kosttilskudd nå på nyåret for en real leverrens. Mariatistel inneholder det leverbeskyttende stoffet silymarin, som beskytter levercellene mot alkohol og andre giftstoffer.

En nyttig renseurt er også Persillen, særlig for lungene og kan derfor være nyttig ved røykeslutt.  Grønn te er generelt rensende og det samme er et godt karbad tilsatt havsalt. Havsaltet tilfører mineraler og trekker avfallstoffer ut av huden. For maksimal nytelse og rensende effekt kan man tilsette et par dråper einebærolje, en eterisk olje som er svært avgiftende (frarådes ved nyreproblemer), eller man kan tilsette andre rensende eteriske oljer hvis man foretrekker det.

Isvann! For de tøffe er det sagt at kaldt vann i intervaller på ca 30 sekunder når man dusjer er svært godt for helsen, bedre blodsirkulasjon, bedre immunforsvar og en riktig så oppkvikket følelse skal visst bli resultatet etter noen slike intervaller i dusjen. En god sirkulasjon er viktig for et velfungerende system og en real tørrbørsting før eller etter dusjen får også fart på sakene. Det kan hjelpe lymfene til å transportere bort avfallstoffer hurtigere, så det å få fart på lymfesystemet virker i seg selv avgiftende.

Også massasje og mosjon er viktig for at lymfesystemet skal fungere best mulig, så da er det bare å komme seg opp av godstolen. DET er mitt nyttårsfortsett – flere turer i 2016 enn i 2015… Godt nytt år!

Skrevet av: Christel Rønvik Håvoll

Grønn & Skjønn
Med denne bloggen ønsker vi å inspirere til en økologisk livsstil. Det handler om å ta de gode valgene som gjør deg vakker både på innsiden og utsiden.

Neste Innlegg:
»
Forrige innlegg:
«

Se hva andre skriver!

 1. Ida sier:

  Jeg kjenner at en detox på et par-tre dager frister veldig… Takk for gode tips :-)

 2. aase sier:

  Hei :) Den sitrunkuren skal jeg definitivt prøve! Men jeg lurer på en ting. Hvorfor skal man holde seg unna melk? Jeg ser hvorfor hvete og sukker, men jeg er så utrolig glad i youghurt. Kan det ødelegge noe av virkningen? Takk :)

  • Grønn & Skjønn sier:

   Syrnede melkeprodukter er jo lettere fordøyelige og yoghurt inneholder også probiotika så jeg regner med det går greit hvis du ellers ikke reagerer på melkeprodukter. Jeg ville derimot holdt meg til yoghurt naturell, all den tid fruktyoughurt inneholder endel sukker og at det som du helt riktig påpeker ikke er bra. Kanskje noen av leserene har meninger og synspunkter på dette?
   Takkfor tilbakemelding og lykke til med kuren :-)

 3. Maria D. sier:

  Mange gode tips =)

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] En slik utrensning skal Les mer […]

Del din tilbakemelding her!

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? *

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.