Ernæring, Mat

Hjernemat

Et godt kosthold har alltid hatt mye å si for hvordan du ser ut rent fysisk. Men visste du at visse matvarer også har mye å si for din egen hjernefunksjon? Har du hukommelse som en gullfisk eller problemer med å konsentrere deg, er det kanskje på tide å ta en titt på det du spiser!

Komplekse karbohydrater frigjør glukose saktere til hjernen enn andre karbohydrater. Glukose er nødvendig for å holde liv i hjernecellene som er ansvarlige for konsentrasjon, hukommelse og læring. Gode kilder til komplekse karbohydrater er grovtbrød, havregryn, brun ris, bønner, linser, frukt og grønnsaker. Tenk vegansk! Et vegansk kosthold (hvis det er gjennomført på en sunn måte) er stappfullt av komplekse karbohydrater fra disse kildene.

Essensielle omega 3-fettsyrer som man finner i fisk og fiskeolje, valnøtter, linfrø(olje) er rike på DHA. DHA er en fettsyre som er avgjørende for nervesystemet vårt. Lave DHA-nivå er ofte knyttet til en høyere risiko for å utvikle Alzheimers og hukommelsestap. Fisk inneholder også mye jod, som fremmer mental klarhet.

Spis deg mett på blåbær! Forskning fra Tufts Universitet i USA sier at blåbær inneholder ekstrakt og antioksidanter som kan hjelpe på korttidshukommelsestap. Ikke bare er det godt for hukommelsen, det er også utrolig godt for hjertet og for immunforsvaret. Det finnes ingen unnskyldninger for ikke å spise blåbær!

Jordbær og bjørnebær er heller ikke dårlig for helsa. Begge bærtypene er utrolig rike på vitamin C, som er kjent for å bedre hukommelsen, bidra til yngre og friskere hud, bedre immunforsvar og er dessuten nødvendig for at kroppen skal kunne absorbere jern.

Grønnsaker som er rike på vitamin K bedrer hjernens kognitive funksjoner og hjernekapasiteten. Brokkoli, ruccola, rosenkål, sukkererter, erter, dill, spinat og grønnkål er alle rike på vitamin K. Tenk grønt!

Et godt inntak av vitamin E kan hjelpe til med å forhindre dårlig hukommelse. Vitamin E er et fettløslig vitamin som det finnes mye av i nøtter (spesielt mandler), olivenolje, solsikkekjerner, grønne bladgrønnsaker, egg og fullkornsprodukter som brun ris.

Skrevet av Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 thoughts on “Hjernemat

  1. Fint og oversiktlig innlegg! Sitter akkurat å spiser grovbrød med røkelaks, egg og litt grønt, så føler meg innenfor 😉

  2. Bare godsaker dette !
    Ser frem til å plukke blåbær og fylle opp lageret igjen, neste uke håper jeg 🙂

  3. […] Et godt kosthold har alltid hatt mye å si for hvordan du ser ut rent fysisk. Men visste du at visse matvarer også har mye å si for din egen hjernefunksjon? Har du hukommelse som en gullfisk eller problemer med å konsentrere deg, er det kanskje på tide å ta Les mer […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.