Lyral

 

– finnes i kosmetikk og hudpleie.

 

Om lyral

Lyral er et syntetisk parfymestoff som finnes i en lang rekke kosmetiske produkter som hårgelé, hudkremer og deodoranter.

 

Derfor bør du unngå lyral

Lyral er ett av de aller mest allergifremkallende kjemikaliene som brukes i kosmetikk og hudpleie. Ekspertene fastslår at selv svært små doser av stoffet lyral kan gi helseproblemer. Stoffet er sterkt allergifremkallende, og antallet påviste allergitilfeller er eksepsjonelt høyt.

 

Advarer mot Lyral

Lyral er det parfymestoffet som har ført til flest dokumenterte tilfeller av kontaktallergi de siste 10 årene, og EUs vitenskapskomité for kosmetikk (SCCS) anbefaler at bruken av stoffet stanses helt.

 

Hva skal du se etter?

Lyral er markedsnavnet og du vil ikke finne navnet på kosmetikkpakkene.

Produsentene bruker det mer kryptiske navnet “hydroksyisoheksyl-3-cykloheksenkarboksaldehyd” i innholdsdeklarasjonen.

 

Anbefalinger

Vi anbefaler produkter uten lyral. Det finnes en rekke kosmetikkprodukter og deodoranter uten lyral og med trygge og allergifrie konserveringsmidler. Se heller etter økologisk sertifiserte produkter, slik er du sikker på at du unngår lyral og en rekke andre skadelige tilsetningsstoffer.

Økologisk sertifiserte produkter inneholder ikke de skadelige ingrediensene som kan være hormonforstyrrende og skape ubalanse for hud og helse. Økologisk sertifiserte produkter er produsert på en miljø- og dyrevennlige måte, og ingrediensene er ikke genmanipulert, sprøytet eller bestrålte. Det aller beste er å bruke produkter uten lyral.

 

Kilder: Grønn hverdag, Erdetfarlig.no, Miljøstatus.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.