Allergi, Bli bevisst, Drikke, Ernæring, Farlig kjemi, Helse, Innholdsstoffer, Kjemikalier i hverdagen, Kosthold, Mat

Bli bevisst på E-stoffene


Du ser de i innholdsfortegnelsen på emballasjen til maten, drikken og godteriene du får kjøpt i butikken. Men hva betyr alle disse E’ene? Er de virkelig nødvendige? Og er de helseskadelige? Her gir vi deg en oversikt over E-stoffene og hvordan du kan unngå dem.

Hva er E-stoffer?

Svært mye av maten vi spiser inneholder tilsetningsstoffer. Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak eller konsistens eller en spesiell farge.

E-en betyr at det er felles regler innen EU for å bruke stoffet. Det finnes omkring 340 godkjente e-stoffer. Tilsetningsstoffene deles inn i forskjellige grupper: konserveringsmidler (hindrer mugg, gjær og bakterier), antioksidanter (hindrer at maten ødelegges av luft), konsistensmidler (midler som gir matvaren økt konsistens), søtstoffer (brukes for å erstatte sukker) og fargestoffer (tilsettes for å gi produkt et riktig utseende).

Fargestoffer nummereres fra 100-199, konserveringsmidler fra 200-299, antioksidanter fra 300-399 og konsistensmidler fra 400-499. Nummerering fra 500 og oppover omfatter andre tilsetningsstoffer, som søtstoffer – fra 950.

Alle tilsetningsstoffer som brukes i mat skal være godkjent av norske myndigheter. Det er satt grenser for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er lov å bruke i et produkt. Alle stoffer er vurdert ut fra at produktet ikke skal gi helserisiko, skjule dårlig kvalitet eller lure kjøperen. Her kan du se e-nummerkodenøklene med oversikt over alle godkjente tilsetningsstoffer i Norge. Se også på denne danske nettsiden der du kan søke og finne masse informasjon om e-stoffene.

Er E-stoffer helsefarlig?

Noen frykter at tilsetningsstoffer er helsefarlige, som at de kan gi kreft og føre til hyperaktivitet. Seniorrådgiver i mattilsynet, Bengt Eriksson, har uttalt at man kan aldri være hundre prosent sikker. Men alle stoffene blir sjekket av vitenskapskomiteen. Så da skal det være rimelig greit. Skadevirkninger kan imidlertid komme mange år senere.

Enkelte tilsetningsstoffer har vært mistenkt for å gi økt kreftfare, og disse har vært gjenstand for spesielt omfattende undersøkelser. Det gjelder i første rekke stoffene nitrat og nitritt som brukes som konserveringsmidler i kjøtt, antioksidantene BHA og BHT og søtstoffene sakkarin, cyklamat og aspartam. Noen tilsetningsstoffer kan hos enkelte gi allergisymptomer. E-stoffer i mat er også knyttet til hyperaktivitet blant barn.
Enkelte søtstoffer som sorbitol og xylitol kan gi diaré og magesmerter hos noen. Produkter som inneholder over 10 prosent av disse tilsetningsstoffene merkes ofte med: ”Overdreven bruk kan ha avførende virkning”

Kort oppsummert er noen få av e-stoffene nøytrale eller til og med sunne, en del er helseskadelige, og svært mange vet vi alt for lite om virkningene av. Et E-stoff regnes gjerne som ufarlig inntil det motsatte er bevist. Den akutte helsefaren for E-stoffer er normalt liten, men langtidsvirkningene vet vi lite om. Vi vet enda mindre om hvordan disse kjemiske stoffene virker sammen med andre stoffer vi utsettes for i hverdagen.

Tips til å unngå E-stoffene

1. Les innholdsfortegnelsen
Etter litt research vil du ganske snart oppdage at det ofte finnes produkter på samme butikkhylle som har betydelig kortere innholdsliste og dermed færre E-stoffer enn andre. Kjeks og kaker inneholder for eksempel vanligvis flere fargestoffer, aromastoffer og industrielle ingredienser. Men noen merker har ingen tilsetningsstoffer i det hele tatt bortsett fra bakepulver. Sjekk spesielt hva som er i brødet. Godterier er E-bomber, for de inneholder bare vann og tilsetningsstoffer. Ved å velge økologiske produkter kan du være rimelig sikker på at maten ikke inneholder noen av de «skumleste» E-stoffene. Det stilles betydelig strengere krav til økologiske produkter enn andre når det gjelder tilsetningsstoffer.

2. Smaksett din egen mat
Butikken bugner av mat som er ferdig smakstilsatt, fordi slike bearbeidede produkter både er mer lønnsomme og gjør at produsenten stadig kan lansere nyheter, noe som stimulerer salget. Men på kjøpet får forbrukeren ofte en mengde tilsetningsstoffer. En fabrikkprodusert jordbæryoghurt består for eksempel sjelden bare av jordbær og yoghurt.

3. Unngå lettprodukter
Når du helt eller delvis fjerner det naturlige fettet og erstatter det med vann, trenger du tilsetningsstoffer, som for eksempel fortykningsmiddel, aromastoffer og fargestoffer, for å kompensere for dårligere smak og konsistensproblemer.

4. Lag mat fra bunnen av
Hvis du tar utgangspunkt i råvarer som fisk, kjøtt, egg, korn, grønnsaker og frukt kan du lage måltider som er helt uten tilsetningsstoffer. Det er ofte også billigere enn å bruke hel- eller halvfabrikata. Det tar imidlertid ofte noe lengre tid å lage all mat fra bunnen av. Men hvis du lager større porsjoner og fryser ned deler av det til senere, kan den hjemmelagede maten til og med konkurrere tidsmessig med den ferdigkjøpte.

5. Ikke glem mindre produsenter
Matvarer som produseres i liten eller middels stor skala inneholder generelt, men ikke alltid, færre tilsetningsstoffer enn storindustriens produkter.

6. Ikke gro fast i nærbutikken
Hvis du har tid til det, og interesse for det, kan du også finne matvarer av høy kvalitet på bondemarkeder og i gårdsbutikker, småbakerier og spesialbutikker. I tillegg hopper noen produsenter rett over hele butikkleddet, og lar deg i stedet bestille produktene deres selv på nett. Det ser imidlertid ut til at stadig flere helt eller nesten tilsetningsstoffrie matvarer er på vei inn i butikkhyllene, også i nærbutikken.

Kilder:
Kan du E-numrene? DinSide
Slik unngår du E-stoffer DinSide
Alt du lurer på om E-stoffer Lommelegen
Minst mulig E-stoffer i maten Grønn Hverdag
E-stoffer gjør barn hyperaktive VG Nett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Bli bevisst på E-stoffene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.