Triklosan

 

– finnes i kosmetikk og hudpleieprodukter (spesielt deodoranter og tannkrem), klær, tekstiler (blant annet treningsklær), skjærefjøler og sko.

 

Om triklosan

Triklosan brukes i blant annet klær og tekstiler (treningstøy), leker, oppvaskkoster, skjærefjøler, kosmetikk, sko og såler, samt en rekke andre forbrukerprodukter. I kosmetikk og hudpleie brukes triklosan først og fremst i deodoranter og tannkremer. Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) kartla i 2001 det årlige forbruket av triklosan i kosmetikk til 2,3 tonn, 74 prosent av dette i tannkrem. Tannkremen Colgate Total inneholder f.eks. triklosan.

 

Derfor bør du unngå triklosan

Triklosan er et antibakterielt stoff med miljøskadelige egenskaper. Stoffet kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika, noe som kan føre til at vanlige infeksjoner som vi i dag kan behandle, vil bli vanskeligere å bekjempe. Triklosan er også en miljøgift.

 

Norske helse- og miljømyndigheter advarer mot triklosan

Norske helse- og miljømyndigheter jobber for et europeisk forbud mot triklosan i forbrukerprodukter grunnet bekymring om antibiotikaresistens.

En risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i 2012 viser til at triklosan kan øke risikoen for antibiotikaresistens. Folkehelseinstituttet advarer mot utstrakt, ukritisk og unødvendig bruk av både triklosan og andre bakteriedrepende stoffer, og Mattilsynet prøver å overbevise Europakommisjonen om å forby triklosan i kosmetiske produkter.

 

Hva skal du se etter?

Produkter som inneholder triklosan, blir gjerne markedsført med at de har lukt- og bakteriehemmende egenskaper. Se ellers etter:

  • Triklosan
  • Triclosan

 

Anbefalinger

Har du produkter som inneholder triklosan anbefaler vi at du kaster dem. Det finnes en rekke triklosanfrie kosmetikkprodukter med trygge konserveringsmidler. Vi anbefaler at du ser etter økologisk sertifiserte produkter, slik er du sikker på at du unngår triklosan og en rekke andre skadelige tilsetningsstoffer.

Økologisk sertifiserte produkter inneholder ikke de skadelige ingrediensene som kan være hormonforstyrrende og skape ubalanse for hud og helse. Økologisk sertifiserte produkter er produsert på en miljø- og dyrevennlige måte, og ingrediensene er ikke genmanipulert, sprøytet eller bestrålte. Det aller beste er å bruke produkter uten triklosan.

 

Kilder: Mattilsynet, Grønn Hverdag, Erdetfarlig.no, Miljøstatus.no, Folkehelseinstituttet, Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.