Farlig kjemi, Forskning, Innholdsstoffer, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk

Advarer mot nye kosmetikk-stoffer

Listen over innholdsstoffer som man bør unngå øker stadig. Du kjenner sikkert til parabener, mineraloljer, SLS og flere andre kjemiske tilsetningsstofer som kan være helseskadelige og miljøbelastende. Nå advarer norske eksperter mot en gruppe kosmetikkstoffer som kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika.

Den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har vurdert om såkalte kvartære ammoniumsforbindelser kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antobiotika når de brukes i kosmetikk. Konklusjonen er at en slik effekt ikke kan utelukkes, men at det fins for lite forskning på området til å kunne gi et endelig svar. Disse forbindelsene brukes blant annet som konserveringsmidler i kosmetikk. Enkelte av dem brukes også som virkestoff i sjampo og hårbalsam.

Det gjelder blant annet følgende stoffer:
– Benzalkonium Chloride
– Stearalkonium Chloride
– Cetrimonium Chloride
– Cetrimonium Bromide
– Cetylpyridinium Chloride

Selv om stoffene ikke er bevist helse- eller miljøskadelige, mener Grønn Hverdag det er fornuftig å legge føre var-prinsippet til grunn: Når en risikovurdering ikke kan utelukke negative effekter, bør man styre unna disse stoffene så langt det lar seg gjøre. Vi i Grønn og Skjønn er helt enige i dette. Velg økologisk sertifiserte kosmetikkprodukter – og unngå de skumle stoffene, er vårt råd!

.
Kilde og relaterte artikler:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Advarer mot nye kosmetikk-stoffer

  1. vær så snill a. dere kan jo ikke bevise om det er miljø eller helse skadelig. dere sier heller ikke ifra hva som gjør dere så mistenksomme på disse stoffene.

  2. Hei Anonym! Det er mistanke om at disse stoffene kan gjøre bakterier resistente mot antibiotika. Vi ønsker å formidle at slike stoffer faktisk finnes i kosmetikk- og pleieprodukter som er ment for huden vår. Dessuten, når det ikke er forsket på om det virkelig kan være skadelig, vil i hvertfall vi unngå disse kjemikaliene. Dessuten er det ingen forskning på hvordan disse stoffene her kan virke sammen med alle de andre kjemiske stoffene i konvensjonelle kosmetikk- og pleieprodukter.
    Det er utrolig mye kjemi i konvensjonelle produkter, disse kan man fint unngå ved å gå over til å bruke økologisk sertifiserte produkter.
    Les gjerne flere artikler under "kjemi konsekvenser" og lær litt mer om hva man kan utsettes for hvis man ikke er en bevisst forbruker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.