Bli bevisst, Økologisk, Sertifisering

Se etter disse Øko-merkene

Vi har tidligere skrevet om at de forskjellige øko-begrepene kan forvirre. Det er mange begreper ute og går. Er produktene virkelig økologiske? DinSide skriver om dette temaet i dag og råder folk til å se etter det velkjente Ø-merket. Men det finnes flere ø-merker med like strenge regelverk. Her gir vi deg oversikten!

Ø-merket

Ø-merket er det offisielle norske økologimerket. Merkeordningen administreres av Debio, den norske godkjenningsinstansen for økologisk produksjon. Ø-merket gir en garanti for at en vare er økologisk dyrket. Det innebærer blant annet at det ikke brukes kunstgjødsel eller syntetiske sprøytemidler i produksjonen, og krav til dyrevelferd som er strengere enn i konvensjonelt landbruk. Ø-merket stiller også strenge krav til tilsetningsstoffer (E-stoffer).

KRAV

KRAV er det svenske merket for økologisk produksjon. Merket finnes på en rekke matvarer, også i norske butikker. KRAV er den svenske kontroll- og godkjenningsinstansen for økologisk produksjon i Sverige, tilsvarende Debio i Norge.

Statskontrolleret økologisk

«Statskontrolleret økologisk» er det danske merket for økologisk produksjon. Merket forvaltes av Fødevareministeriet, som tilsvarer det norske Landbruks- og matdepartementet

EUs merke for økologisk produksjon

EUs økologimerke er en frivillig merkeordning som kan settes på alle produkter som oppfyller EUs krav for økologisk jordbruk. Merket blir stadig vanligere, også i Norge, og står ofte sammen med det nasjonale økologi-merket på økologiske produkter.

Demeter

Demeter er det internasjonale merket for biodynamisk jordbruk. I Norge administreres merkeordningen av Debio, som også kontrollerer økologisk produksjon. Biodynamisk (biologisk dynamisk) jordbruk overholder de samme reglene som økologisk jordbruk, men går noen skritt lenger. Blant annet er det ikke tillatt å drive konvensjonell (ikke-økologisk/biodynamisk) dyrking på en biodynamisk gård. Gården betraktes som en organisme der det tilstrebes balanse mellom fôrproduksjon, antall husdyr og dyrkingsareal. I tillegg brukes det spesielle naturpreparater.

SKAL Eko

«Skal Eko» er det nederlandske merket for økologisk produksjon. SKAL Eko kan finnes på en del importerte økologiske varer. Blant annet er mange klær sertifisert av dette merket.

Agriculture Biologique

«Agriculture Biologique» er det offisielle franske merket for økologisk produksjon. Merket administreres av det franske landbruksdepartementet.

Soil Association


Soil Association er Englands ledende organisasjon for sertifisering av økologiske varer og bedrifter.
Merket benyttes både på produkter og som en sertifiseringsordning. Soil Association har blant annet kriterier for økologiske varer, tekstiler, kosmetiske produkter, papir, skogbruk og spisesteder.

DIO

DIO er det offisielle greske merket for økologisk produksjon. I Norge kan du finne merket blant annet på oliven.

Ecocert


Ecocert er en fransk sertifiseringsordning for økologisk produksjon, som du også kan støte på i Norge, blant annet på kosmetikk og hudpleieprodukter.

Kilde: Grønn Hverdag

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.