Baby og Barn, Bli bevisst, Farlig kjemi, Innholdsstoffer, Kjemikalier i hverdagen

Pass opp: Skadelig kjemikalie i smokker og tåteflasker

Bilde fra TV-innslag på NRK

.

En undersøkelse utført av Grønn Hverdag viser at en rekke tåteflasker og narresmokker på det norske markedet er laget av en type plast som kan avgi miljøgiften bisfenol A under bruk.

«Bisfenol A ble nylig forbudt i babyprodukter på det danske markedet, fordi det er usikkert om stoffet kan ha helseskadelige effekter på barn. Norske myndigheter bør følge etter, mener Grønn Hverdag.
– Det er uvanlig sterk faglig uenighet om bisfenol A er skadelig eller ikke når man eksponeres for små doser. Usikkerheten er størst i forhold til barn. Den usikkerheten bør komme barna til gode, mener Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag.Noen – men ikke alle – produkter som kan avgi stoffet bisfenol A merkes med dette symbolet.

.
I dyreforsøk har bisfenol A vist hormonforstyrrende og reproduksjonsskadelige effekter, og det er mistanke om at stoffet kan ha de samme effektene på mennesker. Stoffet regnes også som miljøskadelig, og står på norske miljømyndigheters «verstingliste» over stoffer som fremdeles er tillatt å bruke. Miljømyndighetenes mål er at bruken av bisfenol A skal reduseres vesentlig innen 2020.

Den kontroversielle miljøgiften står blant annet på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer. Mange forskere mener at den kan være kreftframkallende, gi tidlig pubertet og skade reproduksjonevnen.»

Resultatet av undersøkelsen viser at 5 av 12 tåteflasker og 7 av 11 narresmokker er laget av polykarbonat, og kan avgi bisfenol A.

Undersøkelsen viser at tåteflasker av merkene Avent, Bambino, Dr. Brown, Fischer, Rock Star Baby og Sano inneholder bisfenol A. Det gjør også smokker fra Avent, baby Nova, Boots, Difrax, Ortodent og Rock Star. Så styr unna!
Det finnes heldigvis alternativr UTEN dette omdiskuterte stoffet. Ta deg tid til å se innslaget på NRK her. Og les gjerne mer om testen og hvilke tåteflasker og smokket som er trygge her på Grønn Hverdag sine sider.

Kilder og relaterte artikler: Grønn Hverdag, NRK, DinSide

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Pass opp: Skadelig kjemikalie i smokker og tåteflasker

  1. Takk for informasjonen, Grønn og Skjønn.
    Nå er jeg jammen glad for at guttungen ikke har hatt lyst på hverken tåteflaske eller smokk! Vi har tåteflasker fra Avent og smokk fra både Avent og Ortodent.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.