Bli bevisst, Farlig kjemi, Helse, Innholdsstoffer, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk

Hormonforstyrrende stoffer i 575 kosmetikkprodukter

Bilde fra etiskforbruk.no
Etisk Forbruk leser vi at det danske Forbrugerrådet har funnet hormonforstyrrende stoffer i 575 kosmetikkprodukter og mange av dem er kjente merker.
.
«Toalettvesken din inneholder sannsynligvis flere hormonforstyrrende stoffer enn du tror. Sjampoer, kremer, parfymer og kosmetikk fra store merker som Biotherm, Nivea, H&M, L’Oreal, MaxFactor, The Body Shop, Clinique, Mabelline og Redken havnet på listen over produkter som inneholder hormonforstyrrende stoffer i det danske Forbrugerrådets nye undersøkelse.»

Disse stoffene gir dramatiske bivirkninger. Jenter får bryster som 8-åringer, sædkvaliteten blir dårligere og det er en kraftig økning i tilfeller av testikkelkreft. Avdeling for vekst og reproduksjon ved Rigshospitalet i Danmark mistenker at hormonforstyrrende stoffer kan være årsak til denne problematiske utviklingen. Likevel lar lovgivningen mot disse stoffene vente på seg selv om de står på EUs liste mistenkt for å være hormonskadelige.

Videre i artikkelen kan vi lese følgende: «Forbrugerrådet sendte en oppfordring til alle merkene de fant disse stoffene hos, og ba dem fjerne dem fra produktene. Biotherm svarte følgende på henvendelsen:

«Våre forbrukeres sikkerhet er vår viktigste prioritet. De ingredienser som brukes i våre produkter er lovlige, og selv om et produkt inneholder en ingrediens som står på EUs prioriteringsliste over potensielt hormonforstyrrende stoffer… så er det ikke ensbetydende med at produktet er hormonforstyrrende».

En undersøkelse viser at fire av fem danske forbrukere vil at disse stoffene skal forbys i forbruksvarer. Nå synes Forbrugerrådet at de har ventet lenge nok, og krever at de hormonforstyrrende stoffene skal forbys nå. Hjemme i Norge har blant annet Grønn Hverdag gjennomført lignende undersøkelser, men i mindre omfang. Miljørådgiver Håkon Lindahl i Grønn Hverdag mener at rådgivningen er for dårlig.»

Hva synes dere lesere? Ønsker dere forbud mot parabener i kosmetikk og pleieprodukter?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Hormonforstyrrende stoffer i 575 kosmetikkprodukter

  1. Det er en skitten bransje har jeg skjønt, mye dritt de putter i kremene vi kjøper. Er glad jeg det siste året har blitt mer bevisst på dette. Ikke rart folk har tørr hud, eksemer og allergier…

  2. Nei, det er ikke rart! Det er så synd at forbrukerne må være eksperter for å verne om sin egen helse. Regelverket burde vært mye strengere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.