Baby og Barn, Bli bevisst, Debatt, Farlig kjemi, Forskning, Helse, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen, Lag selv, Sommer

Middel mot deg eller myggen?

Alt ettersom hvor plaget du er, er du villig til å gjøre alt for å unngå de små blodsugerne. Men pass på myggmidler som ikke bare er til skade for myggen, men også helsen din.

Bzzz – lyden kan gjøre deg lys våken, selv om du er trøtt og på nippet til å slumre inn i sommernatten. Jakten har startet – myggen vil ha blod, og vi vil helst unngå å bli donor.

Myggen liker noen bedre enn andre, og det er kanskje ikke så rart at mange tyr til myggmidler for å beskytte seg mot insektet. Det er det helseskadelige stoffet DEET som holder myggen unna. Selv om Klima- og forurensningsdirektoratet anbefaler å begrense bruken vil jeg personlig mye heller unngå bruken totalt.

Tillatt i Norge – ulovlig i Danmark!

I Norge er det ulovlig å selge myggmidler som inneholder mer enn 20 prosent DEET. I Danmark derimot er det faktisk ikke tillat å selge myggmidler som inneholder kjemikalier!

«Tidligere var midler med aktivstoffet DEET godkendt, men disse midler er ikke længere godkendt i Danmark, da firmaet, der havde godkendelsen, ikke kunne levere den tilstrækkelige dokumentation for, at midlerne er sikre at bruge på lang sigt.» Dette kan vi lese på Miljøstyrelsen i Danmark sine nettsider.

Da spør jeg meg; Hvorfor er det DEET lov i Norge? Og hvorfor er det lov å selge myggmidler med så mye som 20 % DEET? Hvilken dokumentasjon er det egentlig norske myndigheter har, som de i Danmark ikke har – eller omvendt?

Fakta om DEET

– Virkestoffet DEET, som brukes i myggmidler, kan virke som en gift på nervesystemet hos insekter og pattedyr. Det viser resultater fra en internasjonal forskergruppe, skriver forskning.no.

– DEET er en forkortelse for N, N-Diethyl-meta-toluamide, eller dietyltoluamid, som er betegnelsene du må se etter i innholdsfortegnelsen.

– Ifølge forskning.no påpeker BBC i en melding at når DEET fungerer som en gift, så kan prinsippet i virkemåten sammenlignes med måten nervegass fungerer på.

– «Risikoen for helseskader hos barn ved bruk av produkter med høye konsentrasjoner av DEET gjør at de fleste land gir sikkerhetsråd», opplyser Statens Forurensningstilsyn på sine nettsider.

Tips og råd mot mygg uten å bruke myggmidler

1. Tildekk deg
Dekk huden din og dine barn med klær når dere beveger dere ut i skumringen og i skyggen der myggen er aktiv.

2. Slukk lyset
Når du lufter om kvelden, er det lurt å slukke lyset i det gjeldende rommet så du unngår å tiltrekke og invitere myggen inn.

3. Myggnett
Sett opp myggnett på soveromsvinduet.

Snille myggmidler

Myggmidlene som selges i Danmark inneholder kraftige duftstoffer av naturlig opprinnelse. Her anbefales det å være ekstra forsiktig om man har allergi, og på barn bør bruken begrenses, og unngås på de under tre år.

Du kan faktisk lage ditt egen naturlige myggmiddel ved å blande eteriske oljer slik som citronella, peppermynte, geranium og basilicum. Dette blandes sammen med en basisolje av f.eks mandelolje, og den kan deretter smøres på huden. Citronellaoljen kan også benyttes i oljebrenner. Det er heller ikke dumt å ha noen dråper med denne oljen i vinduskarmen og andre steder der myggen ikke er velkommen.

Kilder og relaterte saker i media

Grønn&Skjønn: Styr unna farlig myggmiddel

DinSide:Myggmidler kan være helseskadelig
DinSide: Ikke bruk myggmidler på barn

Hva gjør du for å unngå myggen? Og hva synes du om at DEET som ikke er tillatt i myggmidler i Danmark, er fullt lovlig her i Norge?
  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Middel mot deg eller myggen?

  1. Oi, dette visste jeg ikke, skal virkelig tenke over det framover. Jeg bruker sjeldent myggmiddel selv, går inn om myggen er plagsom, men på hesten min sprayer jeg ofte på mot fluer og klegg, men jeg ble veldig skeptisk her en dag da jeg oppdaget at det sto «Unngå kontakt med hud» på den. Det kan da umulig være bra å bruke et middel som irriterer huden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.