Baby og Barn, Bli bevisst, Farlig kjemi, Forskning, Gravid, Helse, Kjemikalier i hverdagen

Pass opp for reseptfrie piller

Vi kan i dag lese på VG Nett og TV2 at kvinner som spiser hodepinetabletter med paracetamol under graviditet, risikerer å føde gutter med misdannet kjønnsorgan. Det er danske forskere som konkluderer med at smertestillende tabletter som inneholder virkestoffet paracetamol, noe mange reseptfrie hodepinetabletter gjør, hemmer dannelsen av det mannlige kjønnshormonet testosteron.

Mødre som tok smertestillende medisin med paracetamol, hadde 30 prosent høyere risiko for å få barn med misdannelser. Guttene vil dessuten sannsynligvis ha nedsatt sædkvalitet resten av livet.

Dette er noe å være bevisst på, og bør få folk til å tenke seg om et par ganger før man knasker i seg piller. Reseptfrie piller er også medikamenter, og har bivirkninger. Og husk: Piller er ikke alltid den beste løsningen…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 thoughts on “Pass opp for reseptfrie piller

 1. Men det sykeste er at man har testet ut dette på gravide kvinner,som har fått barn med misdannelser..Når det er så alvorlige skader som kan skje med fosteret,bør man ikke teste det ut på mennesker! Da er jeg heller for at man tester det ut på dyr (mus osv) Sjokkerende!

 2. Heisann, jeg leste innlegget i VG og Dagbladet og kommentaren til Anonym over. Det er en del ting man bør undersøke før man hopper på tallet 30% økning og tenker at dette er fælt og at det er testet på gravide.

  Linken under er til abstraktet for den faktiske forskningsartikkelen (noe man alltid bør lese når VG rapporterer om medisin)

  http://journals.lww.com/epidem/Abstract/2010/11000/Maternal_Use_of_Acetaminophen,_Ibuprofen,_and.6.aspx

  Den viser at av 47400 barn som ble født i Danmark mellom 1996 og 2002 ble 2,06% (980) født med testikler som ikke falt ned av seg selv. De har intervjuet mødrene til alle 47400 barna og undersøkt deres vaner mht å spise piller. Det som fremkommer er at hos de mødrene som spiste piller over en 4 ukers periode i første eller andre trimester økte risikoen for å få barn med testikler som ikke falt ned fra 2,06% til 2,74%. Økningen i absolutte termer er dermed 0,68%.

  Konklusjonen fra legene er verd å gjengi på engelsk og i sin helhet:

  "Exposure to ibuprofen and acetylsalicylic acid (aspirin) was not associated with cryptorchidism.

  Maternal intake of acetaminophen (paracetamol) for more than 4 weeks during pregnancy, especially during the first and second trimesters, may moderately increase the occurrence of cryptorchidism."

  Så budskapet må jo være at det er fornuftig å vise måtehold mht. paracet i svangerskapet, men det er ikke snakk om horder med babyer som blir født med misdannelser; det er snakk om en moderat økning i risikoen for ikke nedfelte testikler.

 3. Takk for kommentarer og pressisering!
  Du har rett i at saker fort kan bli blusset opp i media.

  Vår hensikt med å skrive om dette er å få folk til å bli mer bevisste! Og da er det kanskje greit å gjengi det media skriver?

  Mvh Ingunn

 4. Heisann Ingunn,

  Det er kjempebra å gjengi det media skriver, men det som er enda viktigere er å gå bak de tallene media presenterer.

  For eksempel kan man lese det dithen fra VG sin overskrift at Paracet er årsaken til at babyer får misdannelser på kjønnsorganene. Dette er jo åpenbart ikke tilfellet da det forskningen faktisk viser er at inntak av Paracet kan føre til en liten økning av en fødselsdefekt som allerede er tilstede.

  Noe annet som er verd å merke seg er at ikke alle studiene om Paracet sier det samme. Du kan lese mer ved å søke opp The Cochrane Collaboration som tar for seg alle studiene omkring visse medikamenter og lager en slags samlestatistikk.

 5. Skumle greier altså! Man skal jammen ikke putte i seg for mye reseptfrie medikamenter ukritisk – SELV om de er reseptfrie og "trygge". Jeg har fått alt av medisiner og medikamenter helt opp i halsen etter årevis med feilmedisinering, og nå tar jeg kun paracet hvis jeg har helt uutholdelig feber, men aldri ellers. Man får tåle å ha litt vondt her og der uten å stappe i seg masse kjemikalier, mener jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.