Bli bevisst, Farlig kjemi, Forskning, Green Spirit, Hormonbombe, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk, Økologisk, Produkttips

Forskere advarer: Parabener i kremer opptas raskt

«Kremene på badehylla kan inneholde stoffer som er farlige for deg. Forskere er overrasket over hvor mye av stoffene som går inn i blodet.»

Dette var et av hovedtemaene i gårsdagens FBI program på NRK1. Forskere ved Framsenteret i Tromsø har nemlig undersøkt blodet til 300 kvinner etter at de har smurt seg med helt vanlig fuktighetskrem. Og det de fant var urovekkende.

Miljøgiften parabener brukes som konserveringsmiddel i bl.a fuktighetskremer. Og resultatene fra den nye undersøkelsen viste høye nivåer av parabener i blodet til deltakerne. Når stoffet smøres på huden går det veldig raskt inn i blodbanen hvor det kan utøve effekt.

Det har i mange år vært kjent at parabener har hormonforstyrrende effekter, men det har vært omdiskutert hvorvidt stoffene kan være skadelige for mennesker eller ikke. Forskere bekymrer seg blant annet for om stoffet kan påvirke reproduksjonsevnen, uten at det er slått fast gjennom undersøkelser.

I Danmark har myndighetene tatt bekymringene på alvor over parabenenes skadelige effekt, og like før sommeren forbød de fire typer parabener i produkter rettet mot barn. Miljøstyrelsen i Danmark har ventet forgjeves på dokumentasjon fra industrien på at parabener er ufarlig, og ønsket ikke lenger å vente. De har selv gjort undersøkelse på barn i 2009 og vet at hormonforstyrrende stoffer kan skade forplantningsevnen.

I Norge vil ikke myndighetene forby parabener, selv om undersøkelsene fra Tromsø viser at parabenene går over i blodbanen – og dermed kan være farlig.

Heller ikke det danske forbudet gjør inntrykk på norske myndigheter. Men EU skal behandle rapporten fra Danmark. Kanskje blir danskenes forbud gjeldende for hele EU, og da også for Norge.

Forskeren fra Tromsø, Torkjell Sandaker, i Tromsø synes ikke dette er bra nok. «– Jeg synes norske myndigheter er for passive. Vi bør fjerne stoffer som kan ha denne typen effekt – det finnes mange gode alternativer, sier han.»

Og vi kan ikke bli mer enige! Se gjerne reportasjen fra FBI her! Og på denne linken finner du masser av herlige hud- og hårpleieprodukter samt sminke, helt uten parabener og andre skadelige tilsetningsstoffer. Bli bevisst – vær føre var!

Hva tenker dere om at parabener er tillatt i kosmetikk?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 thoughts on “Forskere advarer: Parabener i kremer opptas raskt

 1. Jeg syns det er helt forkastelig hvordan profitt går foran helse/velferd i veldig mange saker (kosmetikk, kjøttindustri og matvarer)..
  Jeg skrev selv et innlegg i går om aluminium i deodoranter. Aluminium er linket til hjernesykdommer, alzheimers og brystkreft, så det er helt utrolig at det er det i nesten alle de vanlige deoene som folk flest kjøper. Dette smører man rett inn i lymfekjertlene og blodet. Det er helt sinnsykt.

  Supert innlegg!! Jeg skal i alle fall bli mer bevisst på dette med parabener, og spre ordet videre. Jeg skal bli tante i februar, og vil kjøpe tomtom-produkter til mor og barn når det nærmer seg 🙂

  1. Takk for bidraget, Hege! Ja, det er urovekkende hva som puttes i kosmetikkprodukter – produkter som skal være i kontakt med huden!!! Ja, spre ordet! Så kan forbrukerne selv ta stilling til om de vil utsette seg for dette!

 2. hei, jeg var i tax freen på Gardermoen og skulle ha en øko øyekrem, da jeg ble dratt med bort til en annen og ikke økologisk produktserie. Hun som ekspederte overtalte meg til å kjøpe det produktet hun anbefalte, fra Chanel, og gav meg et skriv om parabener som hun mente henviste til at de egentlig ikke er så farlige som folk vil ha de til, og at flere av de parabenene som brukes av de store kjente merkene er så uskyldige at de også brukes i mat. Hun sa at det er stor forskjell på stoffene i paraben gruppen, og at mange av dem er helt ufarlige. Hva er dine kommentarer til det, og hvilke parabener er det man særlig bør holde seg unna (hvis det er forskjell på dem)?

  1. Hei Christina, og takk for din kommentar!

   Vi synes egentlig artikkelen, hvor eksperter har gjennomført tester, svarer ganske godt på at vi er uenig med denne ekspeditrisen. Når det viser seg at parabener er såppass omdiskutert som det er, slår de store kosmetikk-firmaene tilbake. De ønsker å forsvare seg og kommer derfor med argumenter i hopetall. Sannheten er at det er flere land som kommer til å forby parabener. Hvorfor skal Norge som er så langt fremme på det meste, være så passive når det gjelder parabener!?

   Dessuten finnes det ikke svar på hva summen av alle de kjemiske forbindelsene som er i en og samme krem, den såkalte coctaileffekten, kan føre med seg for helsen. Vi synes det er bekymringsverdig at myndighetene ikke tar grep. Heldigvis er det flere merker som bytter ut parabener med andre alternativer, og det finnes mange gode og helt rene økologiske produkter på markedet.

   I Danmark er propyl-, butyl-, isopropyl- og isobutylparaben i kosmetiske produkter til barn forbudt. Disse har sterkest hormonforstyrrende effekt.

 3. Har ingen produkter med parabener i hjemme (såvidt jeg vet), men det er alltid litt kjedelig å få sånne ting i gave. Viktig å spre budskapet, det er fortsatt mange som ikke er klar over dette har jeg erfart.

 4. Kjempe bra innlegg. Folk flirer av meg når jeg forteller om parabener og hvorfor jeg holder meg unna slikt. Virker som om det er få som vet om dette, eller i det hele tatt gidder å ta seg tid til å vite mer om akkurat det. Veldig synd, for de vet faktisk ikke hva de påfører kroppen sin..

  1. Ja, det blir ofte slik at de som er ‘bevisste’ og tar andre valg enn mengden, blir sett rart på. Det er bare å vise til forskningen som er gjort og stå på sitt valg! Og det er gull at media bringer temaet opp! Jo flere som informerer, desto bedre er det!

 5. Skumle greier! Jeg har også fått erfare at folk ler eller fnyser av meg når jeg forteller at jeg er skeptisk til mange av produktene de bruker. Jeg prøvde å forklare for ei venninne etter at hun hadde fått barn at hun burde sette seg grundig inn i slike ting som parabener, vaksiner, mat etc. før hun ga noe av det til babyen. Jeg ga henne en bok pluss masse annen fakta om bl.a. vaksiner og ettervirkninger av disse, som jeg sa hun helst burde lese. Hun lo bare av meg og sa at om legen anbefalte vaksine så skulle hun gi barnet det. Han visste jo best! Min generelle oppfatning er at folk tror blindt på leger i hvite frakker eller andre som liksom «vet hva de prater om» uten å sette noe spørsmålstegn til hva de godtar. Selv ikke når det kommer fram nye slående bevis for at det de har trodd er feil ser det ut til at de vil innrømme dette…. Merkelig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.