Acorelle, Interiør, Oppskrifter, Prakisk tips, Produkttips, Vinter

Adventstiden

Advent, ventetida før jul, betyr ”Herren komme” og er en  kristen betegnelse som er blitt brukt helt siden 400-tallet.

Første søndag i advent faller alltid mellom 27. november og 3. desember. Folk flest feirer adventssøndagene ved å tenne ett nytt av de fire lysene i adventstaken frem mot jul og noen leser også tilhørende adventsvers, særlig er vel dette kjekt for barna. Man kan velge å lese kristne adventsvers eller man finner frem til fine adventsvers som passer sitt eget livssyn.

Den fargen man som oftest forbinder med advent er som kjent lilla/ fiolett. De fleste velger også denne fargen til adventslysene, men det kan passe like godt med rød, grønn eller dyp blå for den saks skyld. Ofte har hver familie sine egne tradisjoner på dette.

Det viktigste når det kommer til valg av stearinlys er hvorvidt de er miljømerkede. Andre stearinlys kan inneholde miljøskadelige stoffer som krom, bly og muskxylener (syntetiske musk / luktstoffer som kan være helseskadelige ). Se derfor etter svane og blomstermerkede lys, da de inneholder minst mulig av disse stoffene samt ofte også er av en bedre bruksmessig kvalitet.

Man kan også lage sine egne adventslys (..og kanskje også julelys?) av bivoksplater, som jo er ett rent naturprodukt. Dette er gjerne populært å gjøre sammen med barna. Man kan velge å ha de i en naturell farge (ufarget), eller man kan kjøpe fargede bivoksplater i lilla, grønt, rødt eller blått, som er de mest populære adventsfargene.

Man får kjøpt bivoksplatene i hobbyforretninger, eller man kan bestille dem på nettet, f. eks fra Honningcentralen.no. Husk også å kjøpe veker til lysene når du handler.

Adventssøndagene er på sitt aller beste dersom de kan gi oss en liten forsmak på julen, og dersom man samtidlig kan få unna en del av juleforberedelsene på en hyggelig måte, er det jo bare toppen! Julverksted og skriving av julekort, eventuelt også lage sine egne julekort er perfekte syssler i så måte! Det samme gjelder for baking, men noe bakst er det lov å nyte i den herlige og forventningsfulle adventstiden også, slik som Lussekatter eller en adventskrans til søndags kaffen samtidlig som man tenner adventslysene og samles med sine kjære!

AVENTSKRANS:
100g smør
3,5dl melk
50g gjær
1 egg
500g hvetemel
100g sukker
1g safran
1/2ts bakepulver

Smelt smøret og bland i melken. Rør ut gjær i litt av den lunkne væsken. Rør inn egget. Tilsett melet, sukkeret, safranen og bakepulveret. Elt alt godt sammen, la deigen heve til dobbel størrelse i minst 45 minutter. Del deigen i tre, rull ut ”pølser” og lag en flette krans. Den bør etterheve i ca. 20 minutter; pensles med egg og stekes i 25 minutter ved 225 grader.

Ellers er appelsiner og mandariner et herlig og vitaminspekket adventsgodis som man kan spise med den aller beste samvittighet. På denne årstiden trenger vi dessuten ekstra c-vitaminer, så dette er gode saker for kropp & sjel. Selv elsker jeg også selve mandarinaromaen og elsker duften av en nyrensket god mandarin eller appelsin.

Vil du ha en ekstra julevri kan du pynte noen av de med nellikspiker i fint mønster, det både lukter deilig og ser pent ut!

Adventstiden er også julebordstid for mange nordmenn, en begivenhet som fører til at vi pynter oss i festelig lag, noe som i sin tur gjerne fører til at vi viser litt ekstra hud, iført fine kjoler, høye heler og tynne strømper. Litt ekstra oppmerksomhet til de bare områdene er derfor hensiktsmessig om en ønsker å ta seg best mulig ut.

Hårfjerningen blir både penere og mer varig om man bruker voks fremfor f.eks barbering. Vi anbefaler her den franske prisvinneren Acorelle Oriental Wax for kropp eller om du liker bedre å bruke ferdige strips til dette formålet; Acorelle Hair Removal Strips for kropp som er kaldvoksstrips. Ønsker du å sette prikken over i’en gjør Glittering Dry oil seg nydelig på kroppen til julebordet. Har du litt utringning eller kanskje stroppeløs kjole er dette produktet et must rett og slett, og vil være ett vakkert blikkfang på de stedene du ønsker å fremheve.

Noen bruker også adventstiden til å planlegge julegaveinnkjøp og noen av oss er fremdeles så barnslige at vi liker å skrive ønskeliste til oss selv. I nettbutikken er det derfor lagt ut gavesett med herlige dufter Acorelle Gavesett White Orchid  og Acorelle Gavesett Amber Vanilla, pluss at det er gavekort i ulike prisklasser.

Noe annet som er blitt adventstradisjon her hjemme de siste årene er de folkekjære tv-sendte julekalenderseriene. Først ut var  barne-tv serien ”Jul i skomakergata” som ble sendt for første gang i 1979. Siden har vi fått mange kjente og kjære julekalenderserier, de fleste av dem beregnet på hele familien. Både ”The Julekalender”, ”Julefergå” og ”Vazelina Hjulkalender” er eksempel på serier som har samlet både store og små foran tv-skjermen til nedtelling mot jul. Til denne førjulskosen passer det kanskje med litt hjemmelaget snacks. Hva med å prøve brente mandler? Oppskrift får du her:

Brente mandler

Ingredienser: 250 g mandler 250 g sukker 2 1/2 dl vann 75 g smør

Tilberedning: Ha mandler, sukker og vann i en kjele og la det småkoke 1 1/2 time til mandlene er tørre. Tilsett smøret og la det og sukkeret smelte sammen i ca 10 min så massen blir gyllenbrun og blank. Rør hele tiden. Hell ut på smurt bakeplate. Avkjøl – og brekk mandlene fra hverandre. Oppbevar mandlene i tett boks eller glass. Pynt gjerne glasset med tekstiltrukket lokk, bånd og søte klistremerker med julemotiv!

Jeg kjenner at jeg gleder meg til jul jeg folkens ..hva med dere? Ha en fin adventstid i alle fall!

Skrevet av: Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Adventstiden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.