Bli bevisst, Farlig kjemi, Forskning, Green Spirit, Hormonbombe, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk

Forbrukerrådet advarer!

«Vi parfymerer, smører og sprayer oss mer enn noen sinne. Hvordan skal et menneske lukte og se ut? Og hva vet vi egentlig om det som skjer i kroppen når alle kjemikaliene virker sammen», spør programleder Helene Sandvig i kveldens Puls-sending, programmet om helse og livsstil.

Samtidig kan vi i dag lese på ABC Nyheter at forbrukerrådet er svært bekymret etter at 1.244 av 3.000 kroppspleie- og kosmetikkprodukter de har undersøkt inneholdt substanser som er på EUs prioriterte liste over hormonforstyrrende stoffer (se nederst).

– Produktene er så vanlige at det er umulig for forbrukere å unngå dem. Vi har et for svakt regelverk på dette området i Norge. Vi mener de burde forbys, sier Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet.

Flere forskere mistenker en sammenheng mellom hormonforstyrrende stoffer og tidlig pubertet hos jenter og dårligere sædkvalitet hos gutter. Forskning på dyr viser at stoffene kan gi økt forekomst av brystkreft, testikkelkreft og dårlig sædkvalitet. Forsøksrotter har fått avkom med deformerte kjønnsorganer. Forsøkene viser at barn er spesielt sårbare, og det kan ta lang tid før virkningene melder seg.

– Det er kanskje ikke en skadelig mengde i et enkelt produkt, men når en ser på summen av alt man får i kroppen, kan det fort bli en skadelig mengde, sier Skeidsvoll, som frykter den såkalte «cocktail-effekten».

Danske og franske myndigheter har allerede forbudt flere av stoffene. Forbrukerrådet oppfordrer nå norske myndigheter til å gripe inn og ber også produsentene til å ta ansvar.

Ansvar har hvertfall vi gjort som lever og ånder for å spre informasjon om sunn og trygg kosmetikk. Green Spirit er importør og distributør av økologisk kosmetikk og samarbeder utelukkende med produsenter som tilbyr trygge og sertifiserte produkter!

Husk å se på Puls i kveld folkens! Kl 19.45 på NRK!

 

Her er EUs liste over hormonforstyrrende stoffer:

 
*Benzophenone-1: Brukes som UV-filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.
 
*Benzophenone-2: UV-filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.*BHA eller Tert- Butylhydroxyanisol: Antioksidant. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

*Boric Acid: Antimikrobiel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

*Butylparaben: Konserveringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer. Høy giftighet. Forbudt i Danmark i kroppspleieprodukter til barn under 3 år.

*Cyclotetrasiloxane: Brukes til pleie av hår og hud. Tilhører stoffgruppen organiske ringformede siloksaner. Klassifisert reproduksjonsskadelig. Har miljøskadelig status i Norge. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer

*Diethyl phthalate (DEP): Brukes som denatureringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

*Ethylhexyl methoxycinnamate eller Octyl methoxycinnamate: UV-filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

*Ethylparaben: Konserveringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

*Methylparaben: Konserveringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

*Hydroxycinnamic acid: Brukes til hudpleie. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

*Propylparaben: Konserveringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Forbudt i Danmark i kroppspleieprodukter til barn under tre år. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

*Resorcinol: Brukes i hårfarge. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Allergifremkallende. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

*4,4′-Dihydroxy-benzophenone: UV-filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

*4,4’Dihydroxy-biphenyl (Dihydroxybiphenyl): Brukes ofte til bleking og hudbeskyttelse. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

*4- Methylbenzylidene camphor: UV-filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

*3-Benzylidene camphor: UV-filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer. Forbudt i Frankrike i kroppspleieprodukter og kosmetikk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Forbrukerrådet advarer!

  1. Gleder meg også til å se dette. Håper de med fordommer(tro det eller ei) mot naturlige og økologiske produkter ser programmet:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.