Bli bevisst, Dyreforsøk, Dyrevelferd, Green Spirit, Hudpleie, Kosmetikk, Makeup, Samfunnsansvar, Shopping, Skjønnhet, Sminke, Terre d'Oc, Vegetar, Velvære

Dyrevelferd del 3: Dyretesting

Hvert eneste år blir tusenvis av dyr misbrukt, holdt innestengt og drept i kosmetikkens navn. Dyreforsøk er noe mange mener er unødvendig, og det gjelder spesielt når man snakker om dyreforsøk i kosmetikkindustrien. Det er slik at veldig mange store kosmetikkprodusenter tester sine produkter på dyr, rett og slett fordi det er billig, lett tilgjengelig og fordi det ikke er en offisiell lov i landet som forbyr det.

Derfor er det veldig greit å ha et bevisst forhold til dyretesting sånn at man slipper å bidra til en praksis som er alt annet enn human.

De tre vanligste dyreforsøkene i kosmetikkindustrien er fortsatt tillatt i EU. Norge dyretester ikke kosmetikk selv, men importerer dyretestede produkter og ingredienser som skal brukes til produksjon av kosmetikk.

Til tross for at EU har bestemt at dyreforsøk i kosmetikkindustrien er forbudt, er det unntak for de tre vanligste dyreforsøkene. Dette dreier seg om giftighetstester. De vil være lovlige i EU fram til 2013. I andre land, som USA og Japan, er det fortsatt fritt frem for dyretesting i kosmetikken.

Dermed er det nødvendig å være seg bevisst når du kjøper sminke, hudpleieprodukter, rengjøringsmiddel, såpe osv. Handler du f.eks ukjente merker fra utlandet som ikke står oppført på en grønn liste, burde du unngå produktet eller hvertfall sjekke det nøye ut.

Grunnen til at mange er bevisste på det med dyretesting er bl.a fordi livene disse forsøksdyrene lever er uverdige liv. Gnagere som rotter, mus, hamster, marsvin, kaniner og andre dyr som hunder og aper lever i altfor små bur til at de får rørt ordentlig på seg. Her blir dyrene veldig ofte mentalt skadet og det kommer til uttrykk gjennom endret atferd. Typisk for forsøksdyr er:

Selvdestruktiv atferd – Dyr som har levd under press svært lenge kan begynne å gnage på egen kropp, klore seg selv og utføre annen selvdestruktiv atferd som går under kategorien «selvskading».

Stereotyp adferd – Dyrene begynner å utføre samme handling om igjen og om igjen uten et klart formål eller funksjon.

Apati – Dyrene slutter å bry seg om omgivelsene rundt seg og andre mennesker og dyr (i den grad de får omgås andre mennesker og dyr). De slutter å være aktive, interesserer seg ikke for noe lenger og ligger stille store deler av dagen.

Ikke nok med det så er selve testene som utføres både smertefulle og som ren tortur å kalle. Les mer her.

En ting som er greit å være bevisst på hvis du personlig vil en sende mail til produsenten for å sjekke om produktene de produserer, markedsfører og selger er dyretestet, er at spørsmålet «Dyretester dere?» kan tolkes på flere måter. Mange produsenter anser ikke å teste kun ingredienser på dyr som dyretesting og unnlater det ofte i svaret hvis du ikke spør helt spesifikt om det. La det derfor komme tydelig frem i spørsmålet ditt at du anser både testing av ingredienser og ferdig produkt som dyretesting!

Er svaret du får unnvikende, eller hvis de ikke svarer direkte nei på spørsmålet ditt, så er sannsynligheten veldig stor for at de dyretester. Styr unna!

Det beste man kan gjøre for å få slutt på dyretesting er å slutte å støtte kosmetikkprodusenter som selger dyretestede produkter. Dette kan du gjøre ved å slutte å kjøpe produktene deres og heller finne et bedre alternativ.

Her finner du en fin oversikt over hvilke produsenter, produkter og merker som dyretester. I Green Spirits nettbutikk er alle produkter fri for dyretesting og mange produkter er testet frivillig på mennesker (i dermatologiske og hypoallergeniske tester).

Ta stilling til dyretesting – gjør en forskjell du også!

Skrevet av Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Dyrevelferd del 3: Dyretesting

  1. Det er en grusom industri! som burde vært avløst for lenge siden. Synes det er flott at dere skriver om slike saker. Ja, til miljøvennlige og dyrevennlige produkter!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.