Bevisste bloggere

Månedens Bevisste Blogger – Juli 2012

Bevisste Bloggere er en gruppe bloggere som tar bevisste valg i hverdagen med tanke på miljø og økologi. Vi startet denne “klubben” for over ett år siden og den har vokst til en flott gjeng på nå rundt 100 medlemmer – og fler skal vi bli! Hver måned kårer vi Månedens Bevisste Blogger hvor den utvalgte blir intervjuet og får et eget oppslag her i Grønn & Skjønn.

Med dette ønsker vi å presentere Månedens Bevisste Blogger for juli, nemlig Yngvild Skjellum med bloggen Familie & Helse!

Hvem er du?

Jeg heter altså Yngvild Skjellum. Jeg og min samboer har 2 barn på 3 og 5 år. Jeg er intensivsykepleier og har stort sett jobbet med akutt kritsk syke pasienter de siste 15 årene. De 10 siste årene har jeg møtt svært mange pasienter med akutte hjerteproblemer.

Jeg har med litt bekymring sett på alle disse menneskene som blir så hjertesyke-noen i svært ung alder. Den norske befolkning lider av livsstilssykdommer som sukkersyke, overvekt og metabolsk syndrom. Stress preger også det norske samfunn!

Etter å ha fått 2 barn i voksen alder (i løpet av 2 år) var min kropp helt ute å kjøre. Primært var dette pga søvnmangel. Jeg var så sliten at jeg måtte gjøre noe for å bedre min egen livskvalitet. Med en mann som jobber svært mye er jeg derfor en del alene med barna. Jeg måtte ta noen grep for å få mer energi og for å forhindre sykdom i vår familie!

Jeg begynte å arbeide med denne bloggen for nå 2 år siden. Først i desember 2011 la jeg den ut på nettet. Etter som tiden har gått har mine tanker om bloggen forandret seg mye.

Hva blogger du om?

Hverdagen for de fleste er preget av mye stress. Mange blir ofte syke. Vinteren består av utallige forkjølelses runder. Mange plages dessuten av astma, allergier samt mageproblemer/irritert tarm.

Vi får stadig mindre tid og satser derfor på lettvinte løsninger. Utvalget av ferdigmat blir bare større og større. Pizza Grandiose er blitt vår nye nasjonalrett! Absurd nok har den også fått ”Nøkkelhullsmerkingen”. Mye av maten vi i dag kjøper er ikke lenger naturlig. Den består av sprøytemidler og kjemikalier, e-stoffer, usunne fettstoffer, raffinert sukker og hvetemel, salt etc etc. Mye mat har svært lang holdbarhetstid. Hvor naturlig er egentlig dette? Mye næring finnes det i alle fall ikke i all denne ferdigmaten!

Per i dag er hovedfokuset i bloggen på mat. Fysisk aktivitet og hvile er også sentralt. Jeg har skrevet noe om dette, men tror nok jeg må nedprioritere dette i tiden fremover.

For meg er det viktig å understreke at det er viktig med naturlig mat. Maten skal være mest mulig ren. Helst uten tilsetningsstoffer. Det er viktig å behandle maten slik at den kan gi mest mulig næring og energi til de som spiser den. Det tar lengre tid enn å varme opp en Grandiosa, men du verden så mye man får tilbake! Man mister også mye tid når man er så sliten etter en endt dag at man bare synker sammen på sofaen.

Det er dessuten viktig at man fra barna er små legger et godt grunnlag for deres videre liv og levevaner. De fleste som vokser opp på ferdigmat vil fortsette å spise dette i voksen alder. De blir ofte overvektige og ender opp med livstidssykdommer og et forkortet liv…. Ønsker man det for sine barn?

Det er ikke til å komme ifra at 70-80 % av kroppens immunforsvar sitter i tarmene. Da nytter det ikke å spise ”drittmat”. Man må spise mat som skaper en balanse i tarmen. Dessverre er det også slik at mye av den maten som selges i norske butikker ikke tolereres av alle. Matinntoleranser er stadig økende. Mange vil kunne spise mye mat bare den ble behandlet på en riktig måte. Personer med glutenintoleranse kan som regel spise ordentlig surdeigsbrød. Melk som pasteuriseres fører til at mange ikke tåler melkeprodukter. De får diagnosen laktose eller kasein intoleranse. Noen får for eksempel aldri konstatert kaseinintoleranse. I stede ender de opp som ADHD barn med sterke medisiner.

Hippokrates sa for mer enn 2000 år siden:

“Let food be thy medicine and medicine be thy food” ― Hippocrates

Noe av dette ønsker jeg å få frem i min blogg. Mat er medisin!

Akkurat nå er jeg veldig opptatt av fermentering av mat. Dette skaper mange gode bakterier som er med på å opprettholde ett godt immunforsvar. Jeg fermenterer derfor en del grønnsaker og frukt. Jeg lager surdeigsbrød, vannkefir, kombucha, kefir, yoghurt etc. Jeg har t.o.m blitt så bitt av basillen at jeg har begynt å kjøpe upasteurisert melk av en bonde i distriktet. En slik melk tolereres som sagt bedre av de fleste samtidig som alle de gode næringsstoffene i melka er inntakt. Målet er at vi skal holde oss så friske som mulig! Sunn mat øker dessuten konsentrasjonsevnen og skaper bedre søvn!

Litt ekstrem er jeg nok blitt, men det er så utrolig gøy! Jeg har hentet litt inspirasjon fra andre bloggere som taler norske kostholdsråd midt imot. Mange av disse kan dere treffe på Facebooksiden ”Wicked mums”.

Hva gjør deg til en bevisst blogger?

Jeg mener at økologisk mat er svært viktig. Økologisk frukt og grønt inneholder for eksempel mer enn 40 % mer antioksidanter enn konvensjonell dyrket mat. Mest mulig av den maten vi spiser bør være økologisk. Dyrevelferden er også mye bedre når det drives økologisk landbruk. Noen mener at økologisk mat ikke gir nok mat til jordens befolkning, men å ødelegge jorda med giftstoffer skaper så vidt meg bekjent ikke større avlinger. Vi blir forgiftet innenifra og utenifra. Se for eksempel hva som skjer med den stakkars lokalbefolkningen som bor i sør Amerika. Her er soya storindustri. Befolkningen blir praktisk talt ”sprayet ned” og ender opp med svært alvorlige sykdommer og fødelsdefekter. Denne soyaen sendes deretter til Europa hvor den brukes til dyrefor. Mye billigere enn gress…! Kjøttet blir billig! For de aller fleste er lave matvarepriser viktigere enn kvalitet! Merkelig nok! Hvorfor ønsker vi å fore kroppen vår med dårlig mat? Vi har tross alt kun bare ett liv…..!

I bloggen min forsøker jeg å få frem at raffinert sukker er noe av de værste vi kan spise. Raffinert hvetemel er heller ikke å satse på! Sukker øker for eksempel LDL’et (det dårlige kolesterolet) Det er dessuten like avhengighetsskapende som kokain. Det er mye som tyder på at raske karbohydrater er mye mer farlig enn mettet fett i sin naturlige form. Ja faktisk er det slik at naturlig mettet fett sannsynligvis ikke er så farlig som vi har antatt.

Jeg vil understreke at dette ikke er en gjengs oppfatning i det norske helsevesen. Mine kardiolog kollegaer støtter så absolutt ikke en slik teori!

Jeg mener at det fettet som er farligst er raffinert palmeolje og transfett. På tross av at kostholdseksperter mener at raffinerte planteoljer er sunt, mener jeg det motsatte. Mat skal være ren og ubehandlet! Raffinerte oljer og diverse plantemargariner er ikke lenger naturlig. Kaldpressede enumette oljer er derimot prima vare! Mange mener at kaldpresset olivenolje kan ta på seg mye av skylden for ”Det franske paradoks”!

Jeg er ingen stor tilhenger av ekstreme lavkarbodietter, men mener at det er veldig helsebringende å kutte ut mye av de raske karbohydratene vi så gjerne spiser i det tradisjonelle norske kostholdet.

Noen av mine inspirasjonskilder er blant annet; ”Real Food” av Nina Planck, ”Kreft og terrenget ditt” av D Servan-Schreiber samt ”Nourishing Traditions” av Sally Fallon. Planck og Fallon taler politisk korrekte kostholdsråd midt imot. Jeg går nok ikke fullt så langt som disse to forfatterne. Det er litt vanskelig å gi slipp på sine innlærte teorier om hva som er den sunneste maten å spise! Jeg jobber tross alt på en avdeling som mener at mettet fett fra animalske kilder er ”fymat”!

Hva er ditt beste tips til en økologisk livsstil?

Spis mest mulig økologisk mat! Unngå ferdigmat i den grad du har råd tid det! Ikke smør inn kroppen din med kosmetikk etc. som du ikke skjønner hva inneholder. Personlig styrer jeg unna parabener! Bruk også her produkter som kun inneholder naturlige stoffer.

Drikk helst mest mulig naturlig vann. I Norge kan vi de fleste steder drikke vann rett fra krana. Noen av de plastflaskene vi omgir oss med kan innholde bisfenol A. Et stoff som har vist seg å øke risikoen for blant annet kreft (t.o.m Tupperware bruker bisfenol A i noen av sine produkter).

Vær bevisst og still spørsmål til det du kjøper! Det er tross alt din families helse det er snakk om! Tenk også over hvilke konsekvenser det får for jordas befolkning hvis vi fortsetter å ødelegge den med giftstoffer! Vi her i Norge er tross alt ganske så privilegerte…!

Tusen takk til Yngvild for intervjuet. Bloggen hennes kan dere besøke her. Ønsker du å lese mer om Bevisste Bloggere og bli med? Da finner du mer info her!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Månedens Bevisste Blogger – Juli 2012

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.