Bli bevisst, Debatt, Farlig kjemi, Helse, Hormonbombe, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen

Retten til å være ‘før var’

«Advarselene fra forskerne må tas på alvor», skriver forbrukerrådet i et innlegg i Dagbladet som et svar til innlegget om «Parabenparanoia» skrevet av A-creme produsenten, Naturlig Valg AS.

Bilde fra Dagbladet.no
Bilde fra Dagbladet.no

Når stadig flere forskere roper varsko om hormonforstyrrende stoffer, burde det være en selvfølge at vi får vite om det. Og det burde være en selvfølge at forbrukerne får vite hvilke produkter som kan inneholde skadelige kjemikalier. Dessverre er dette langt fra selvfølgelig. Mange mener at forbrukerne ikke trenger å få vite så mye om produktene de kjøper. Forbrukerrådet jobber derimot hver dag for å sikre denne retten og muligheten til å være føre var.

Naturlig Valg tapte nylig sitt søksmål mot Forbrukerrådet for fallende salg av A-creme etter at Hormonsjekk ble lansert. Det produsenten glemmer er at det er forbrukerne selv som har valgt bort hudkremen hans etter at de fant ut hva produktet inneholder. Stoffet metylparaben står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer- den såkalte kandidatlista. Alle stoffene på lista, inkludert metylparaben, er dokumentert hormonforstyrrende i minst et dyreforsøk. Da danske myndigheter i fjor bestilte en ny vitenskapelig gjennomgang av metylparaben, konkluderte forskerne med at stoffet fortsatt er mistenkt hormonforstyrrende.

I sin ferske dom slår tingretten fast at Forbrukerrådet gjennom kampanjen setter søkelys på et alvorlig tema. Dommen understreker at Forbrukerrådet er i sin fulle rett til å sikre at forbrukerne kan ta trygge valg. Også basert på en føre-var-holdning. Det skulle egentlig bare mangle. Forskning tyder på at stoffer vi eksponeres for fra hudpleie og andre hverdagsprodukter virker sammen og at denne cocktailen av hormonforstyrrende kjemikalier kan være skadelig. Rapporten «State of the Science of Endcorine Disrupting Chemicals 2012», som er utarbeidet for FN og WHO, peker på at hormonforstyrrende stoffer sannsynligvis bidrar til økningen av kreft, diabetes og redusert forplantningsevne. Forskerne bak rapporten foreslår strengere regulering av stoffene.

Produkter med hormonforstyrrende stoffer. Bilde: Dagbladet.
Produkter med hormonforstyrrende stoffer. Bilde: Dagbladet.

Advarslene fra forskerne må tas på alvor. Det er bekymringsfullt at barn og unge er ekstra sårbare for denne type påvirkning. Forbrukerrådet anbefaler forbrukerne til å være ‘føre var’ og ta en ekstra sjekk før produktene havner i handlekurven.

Vi i Grønn og Skjønn synes det er supert at Forbrukerrådet går ut og svarer A-Creme-produsenten når de «dysser» ned advarslene fra forskerne. Valget er det forbrukerne selv som må ta, så vesentlig informasjonen bør alltid komme frem i lyset!

Tipper på at dere også heier på Forbrukerrådets opplysningsarbeide!?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Retten til å være ‘før var’

  1. Dette virker bare som sutring fra produsenten fordi han plutselig oppdaget at det finnes smarte og bevisste forbrukere som ikke putter hva som helst i/ på kroppen sin. Glad han ikke vant frem 🙂 Apper som denne og den mot dyretesting er kjempefine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.