Allergi, Baby og Barn, Klær, Prakisk tips, Produkttips

Slik tar du knekken på flekken – og andre vaskeråd for ull!

Argh! Hva gjør du når barnet kommer hjem med ketchup på ulltrøyen. Eller grønske og blod på kneet på ull-longsen? Her finner du smarte tips for vask og behandling av ull, samt noen gode kjerringråd for flekkfjerning!

Behandling av ull
Se nøye på vaskesymbolet! Mange ullplagg kan kun vaskes på ekstra skånsom og kort vask. Det er viktig kun å bruke vaskemiddel for ull, dvs. PH-nøytralt vaskemiddel uten enzymer og blekemidler– for å bevare alle verdiene i den rene råvaren. Uegnede midler kan forårsake at fibrene går i oppløsning og det blir hull i plaggene. Plaggene må vaskes med like fargetoner. De må ikke ligge i bløt da det kan oppstå toving eller annen fiberskade.

Helst maskinvask
Maskinprogrammene er ofte mer skånsomme enn håndvask da temperaturen er nøyaktig regulert (med mindre man har en feiltemperering på maskinen), samt at sentrifugeringsprogrammet er tilpasset. Maskinvask skyller ut skyllevannet med rester av såpe og skitt, og sentrifugering gjør at plaggene tørkes fortere. Våte klær kan være gode forhold for bakterievekst gjennom restvannet, til tross for at ull er bakteriehemmende. Ved manuelt å vri opp klærne kan dimensjonene på plagget endres, det kan klemme og ”gnisse” ullfibrene så de mister glans og elastisitet, samt at de kan risikere å ikke tørke tilstrekkelig slik at de blir liggende våte. Plaggene bør ikke henges opp til tørk hvis de er våte og tunge da de kan miste fasongen. Hvis plaggene er sentrifugert kan de henges opp.

Best for ull av høy kvalitet er kun å fylle halve maskinen med tøy slik at fibrene ikke gnisser mot hverandre.

Lufting som «vask»
I mange tilfeller er det god renseeffekt å lufte plagget. Ulltøy og ullundertøy har den fordelen at det ikke trengs å vaskes etter én dags bruk da ull er bakteriehemmende, samt at skitten oftest ikke trekker inn i fibrene, men legger seg utenpå. Ullfibrene er bygget sammen av en rekke luftlommer, som er bærere av smuss, lukt, fuktighet og lignende fra kropp eller utenfra, og skilles ut ved enkel lufting i frisk luft over et par timer.

Tørketrommel
Ullplagg kan tørkes i tørketrommel ved lav varme. Trommelen bør ikke være mer enn halvfull for best bevaring av ullens kvaliteter.

Stryking
Plaggene kan strykes ved lav varme. Det er fordelaktig å legge en fuktig klut mellom strykejernet og plagget.

IMG_3116
Rent og pent ulltøy – Lillelam.no

Uhellet er ute, flekker på ulltøyet! Hva gjør man?
Det viktigste er å fjerne flekken med én gang. Bløt tøyet i lunkent vann og smør på flekkfjerner. Litt mer spesifikke råd for ulike typer flekker fra kjerringene:

Banan
Skrap vekk bananrester. Skyll flekken med lunkent vann, og smør deretter med vaskemiddel for ull, eller sitronsaft. La dette virke i ca. ½ time. Skyll vaskemiddelet av og legg i vaskemaskinen etter vaskeinstruks.

Bleielekkasje
Bleielekkasje: Skyll plagget under lunkent vann, og smør Gallesåpe eller Sonett flekkfjerningsmiddel (kjøpes i butikker med økologiske varer) direkte på flekken og la det virke i 15 minutter. Skyll deretter av og vask plagget i maskinen etter vaskeinstruks.

Tran
Luft gjerne først for å fjerne lukten. Hell deretter på Zalo vaskemiddel og la det virke i ca. en ½ time. Skyll deretter godt og vask plagget i maskinen etter vaskeinstruks.

Tomatsaus, ketchup og dressing
Hell på Zalo vaskemiddel og la det virke i ca. en ½ time. Skyll deretter godt og vask plagget i maskinen etter vaskeinstruks.

Blod
Legg plagget i kaldt vann i 1 time, på tross av at ull helst ikke skal bløtlegges. Skyll deretter av og vask i maskinen etter vaskeinstruks. Vanish Oxi Action Gel kan også benyttes da den lover flekkfrie resultater på alle flekker. Denne kan også brukes på ull. Påfør vaskemiddel rett på flekken og vask plagget i maskinen etter vaskeinstruks.

Grønske, tyggegummi og kulepenn
Drypp uttynnet sprit på flekken og skyll godt i kaldt vann, og vask deretter plagget i maskinen etter vaskeinstruks.

Da gjenstår det bare å ønske Lykke til! Måtte flekken forsvinne og plagget vare i evig tid!

IMG_1996x
Bilde lånt av Lillelam.no – Fra årets sommerkolleksjon.

Lillelam benytter Super Wash behandlet ull for å forhindre uønsket toving og for å gjøre at plagget kan vaskes i maskin. Denne behandlingen er Øko-tex sertifisert, som er et globalt sertifiseringssytem som sikrer bruk av skadelige substanser i forhold til hud og helse.

Kolleksjonene fra Lillelam finner du HER

Kilde: Lillelam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 thoughts on “Slik tar du knekken på flekken – og andre vaskeråd for ull!

  1. Jeg bruker Nøstebarn sin flekkfjerningsspray på vanskelige flekker. Synes den er super, og den har bare naturlige ingredienser. Anbefaler å ha dette produktet i skapet 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.