Anti-age, Gode råvarer, Hudpleie, Økologisk

Din guide til økologisk hudpleie!

Vi får mange spørsmål om økologisk hudpleie og her gir vi deg en guide til alt du trenger å vite.

Hva betyr det at en fuktighetskrem er økologisk?

For å kunne si at en fuktighetskrem er økologisk, er det en rekke kriterier som må være oppfylt. Ingredienser, framstilling, produksjon og emballasje må være innenfor bestemte rammer som et uavhengig sertifiseringsorgan har lagt til grunn. Produksjon blir jevnlig kontrollert og produktet får lov til å bruke betegnelsen «økologisk».  

Hvordan kan man sjekke at produktet faktisk er økologisk?

Se etter sertifiseringer på produktet eller på nettsiden til produsenten. Finner man ikke en sertifisering på produktet kan man kontakte produsent eller selger for å forsikre seg over hva som gjør at produktet ikke er sertifisert. Noen ganger handler det om økonomi, mens andre ganger fordi produktet rett og slett ikke er innen for de gitte rammene.

Hvilke økologiske sertifiseringer på hudpleie finnes?

De største sertifiseringene er franske Ecocert, tyske BDIH, amerikanske USDA Organic og britiske Soil Association. EU har også en standard for økologisk kosmetikk, kalt Cosmos. Når det gjelder norsk kosmetikk er det Ø-merket til Debio du skal se etter.

Hvilke ingredienser benyttes i økologisk hudpleie?

Økologisk hudpleie inneholder først og fremst økologisk dyrkede ingredienser som for eksempel urter, planteekstrakter, vegetabilske og eteriske oljer, og har et konserveringssystem som garanterer trygghet. Alle ingrediensene er biologisk nedbrytbare, forurenser ikke og respekter miljøet. Et produkt som er økologisk sertifisert inneholder ikke genmodifiserte organismer (GMO), parabener (syntetiske konserveringsmidler), nanopartikler, silikoner, syntetisk parfyme, fargestoffer eller petrokjemikalier slik som mineralolje og petrolatum. Produktene er dessuten uten animalske ingredienser, noe som forekommer i konvensjonell kosmetikk.

Økologisk hudpleie kan også inneholde naturlige viltvoksende planter, mineraler og vann. Dette er ingredienser som ikke dyrkes og kan dermed heller ikke kan anses som økologisk (fordi «økologisk» innen landbruk er en dyrkningsmetode). Disse ingrediensene blir da ansett som naturlige.

Sertifiseringsorganene har en liste over tillatte syntetiske stoffer som et tillatt å bruke til gitte maksverdier. 

Hva med holdbarheten på økologisk hudpleie?

Som annen hudpleie beskyttes økologiske produkter mot skadelig bakterievekst, og har trygge konserveringssystemer som garanterer trygghet. Produktene er kanskje ikke holdbare i ti år i lukket format, men to-til tre år holder fint når det dreier seg om «hylletid» i butikken. Når det kommer til holdbarhet i åpnet forstand er også økologisk hudpleie merket med et åpent krukkesymbol som angir antall måneder man trygt kan bruke produktet etter første åpning. Det varierer mellom 6 til 12 måneder. 

Hvordan konserveres økologisk hudpleie?

Visse urter, antioksidanter og essensielle oljer hjelper til å konservere og forlenge holdbarheten på økologisk hudpleie. Noen urter og essensielle oljer har antibakterielle egenskaper som også jobber mot soppdannelse. E-vitamin og antioksidanter forsinker harskning av fettstoffer i produkter. Her spiller komposisjonen av ingrediensene en sentral rolle.

Plantealkohol kan også brukes i naturlig form for å konservere et produkt. Benzyl alkohol er et eksempel på et konserveringsmiddel som er tillatt i Ecocert sertifiserte produkter. Det må ikke forveksles med etylalkohol som stammer fra petroleum som brukes i tradisjonell hudpleie.

Sitronsyre og kaliumsorbat er andre eksempler på naturlige konserveringsmidler som benyttes i økologisk kosmetikk.

Mange naturkosmetikk-merker bruker semi-syntetiske konserveringsmidler slik som f.eks. phenoxyethanol. Dette stoffet er ikke tillatt i økologisk sertifisert hudpleie. Parabener er ikke tillatt in noen form i økologisk hudpleie, det er heller ikke konserveringsmiddelet MI som en periode erstattet mange såkalte «parabenfrie» produkter, men som viste seg å gi massiv allergi.

Økologisk hudpleie kan ved å benytte lufttette beholdere hindres oksygen og bakterier i å slippe inn i selve produktet. Det beskytter produktet og forlenger holdbarheten. Det er verdt å merke at oljer og balmprodukter trenger som regel ingen eller veldig lite konserveringsmidler da de ikke inneholder vann. Her benyttes ofte E-vitamin for å forlenge holdbarhetstiden.

Virker økologiske produkter like bra som konvensjonell hudpleie? produkter?

Økologisk hudpleie forteller først og fremst hvordan produktet er fremstilt og gir en garanti for fravær av syntetiske stoffer. I konvensjonell kosmetikk benyttes ofte mineralolje som base for å gjøre kremen myk, men denne ingrediensen har ikke noe å tilføre huden. I økologisk hudpleie benyttes høyverdige oljer og fettstoffer som base. Disse inneholder naturlig nok vitaminer og fettsyrer som huden kan ha god nytte av. På denne måten kan man si at økologisk hudpleie ikke inneholder «tomme» ingredienser, slik at hver og en ingrediens i produktet gjør noe godt for huden. 

Økologiskhudpleie kan være enkel hudpleie med bare noen ingredienser, men det kan også være mer avansert ved at det er tilsatt aktive ingredienser. Planteriket byr på et rikt skattekammer av nyttige og virksomme ingredienser for huden vår og biologer og forskere oppdager stadig nye skatter. 

Vi mener at økologisk er bedre på mange måter da ikke bare handler om virkning og effekt, men også miljøvennlig produksjon og dyrevelferd.

Green Spirit tilbyr et bredt spekter av økologiske hudpleieprodukter og har her samlet en oversikt over ulike aktive stoffer som spesielt kan virke på ulike hudproblemer. Det prisbelønte hudpleiemerket Evolve finner du her! Produktene har økologisk sertifisering og er dessuten i tillegg veganske. Med til sammen 75 priser og et helhetlig bærekraftsfokus, er dette et gjennomført økologisk hudpleiemerke man lett blir glad i.

Kan økologisk hudpleie brukes av alle? Sensitiv hud eller problemhud?

Alle kan benytte økologisk hudpleie. Det viktigste er å finne ut hva man evt. er sensitiv mot, om man har allergier, samt å finner årsaken til en eventuell problemhud.

Det finnes økologisk hudpleie til ulike hudtyper og Green Spirit har gjort det enkelt å komme i gang her!

Vegansk er plantebasert når det er snakk om kosthold, men er det også økologisk?

Standarden for et vegansk hudpleieprodukt handler i første rekke om fravær av alle former for animalske ingredienser samt ingen dyretesting. Videre er det ingen krav til naturlige eller økologiske ingredienser. Men et økologisk sertifisert produkt kan også være vegansk. Les gjerne mer hos Green Spirit som har laget et eget begrep, Øko-vegansk!

 

Handle autentisk økologisk hudpleie hos Green Spirit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Din guide til økologisk hudpleie!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.