Guide til økologisk sertifisering

 

Et produkt som kaller seg økologisk, skal være sertifisert. Her går vi inn på hva dette innebærer, og vi hjelper deg med å få oversikt over de ulike sertifiseringene.

 

Strenge krav og mange garantier

Et produkt som er økologisk sertifisert har en rekke garantier. Det inneholder først og fremst økologisk dyrkede ingredienser, og er helt uten genmodifiserte organismer (GMO), parabener (syntetiske konserveringsmidler), nanopartikler, silikoner, syntetisk parfyme, fargestoffer og petrokjemikalier som mineralolje og petrolatum. Det er også et krav til at hverken råvarene eller det ferdige økologiske produktet skal være testet på dyr. Økologisk sertifiserte produkter er dessuten miljøvennlig produsert, biologisk nedbrytbare og bærekraftige.

 

Sertifisering, godkjenning og merking

Økologisk sertifisert betyr at produktet oppfyller kriterier for økologisk produksjon, og er produsert, forarbeidet og fremstilt etter strenge godkjennelsesprosedyrer. Det tar altså hensyn til hele prosessen fra idé til pakning.

Det finnes flere internasjonale uavhengige organer som sertifiserer og godkjenner økologisk kosmetikk. Dette for å sette en standard, og for å gjøre det enklere for forbrukerne å skille produktene i markedet. De ulike økologiske sertifiseringene og kravene de har for sertifisering varierer noe, men et økologisk sertifisert produkt tar hele utviklingsprosessen- fra idé til forpakning – med i betraktning.

De største sertifiseringene er franske Ecocert, tyske BDIH, amerikanske USDA Organic og britiske Soil Association. EU har også kommet med en standard for økologisk kosmetikk, kalt Cosmos (www.cosmos-standard.org). Når det gjelder norsk kosmetikk er det Ø-merket til Debio du skal se etter.

 

 

De ulike sertifiseringene

Ecocert (www.ecocert.com)
Ecocert er en fransk sertifiseringsordning for økologisk kosmetikk som krever at produktet inneholder minst 95 prosent naturlige ingredienser og minimum 10 prosent økologiske ingredienser. Ecocert-sertifiserte produkter er ikke testet på dyr og er uten animalske ingredienser. De inneholder ikke genmanipulerte råvarer, parabener, phenoxyethanol, nanopartikler, silikon, PEG, syntetisk farge- eller parfymestoffer. Ecocert er en av de mest anerkjente merkingene for økologiske produkter, og finnes på flere produkter i Norge.

BDIH (www.bdih.de)
BDIH- merket viser at produktet inneholder naturlige og økologiske råvarer som planteoljer, fett og voks, urteekstrakter, eteriske oljer og aromatiske stoffer som er økologisk dyrket, og fra kontrollert biologisk dyrking. Krever at sluttproduktet og råvarer ikke skal være testet på dyr.

USDA (www.usda.gov)
USDA-sertifiserte produkter har gjennomgått nøye tester av statlige inspektører i USA, og inneholder minimum 95 prosent økologiske ingredienser. De tillater 5 prosent av syntetiske ingredienser eller ingredienser som ikke fås i økologisk form (f.eks. salt, vann og mineraler).

Soil Association (www.soilassociation.org)
Produkter merket med Soil Association og «organic» inneholder et minimum av 95 prosent økologiske ingredienser. De resterende ingrediensene som er tillatt i produktet kan ikke inneholde genmodifiserte organismer (GMO), og kan bare brukes hvis den økologiske versjonen av ingrediensen ennå ikke er tilgjengelig, eller de er fra en begrenset liste av syntetiske kjemikalier som har ingen negativ innvirkning på menneskers helse, og minimal miljøpåvirkning.

Norske Ø-merket (www.debio.no)
Noen få økologiske kosmetikkprodukter har det norske Ø-merket. I dag er dette merket mest vanlig å finne på mat, men det kan bli å finne på flere kosmetikkprodukter i fremtiden.

 

Vær oppmerksom – det er lett å bli øko-forvirret!

Selv om et produkt markedsføres som “økologisk” og “naturlig” bør ikke nødvendigvis bety at det er økologisk. Det at et produkt er «naturlig» betyr at det er av naturlig opprinnelse, men sier ingenting om måten det er dyrket eller produsert på, eller om det også er tilsatt kjemiske stoffer.

Mange produsenter fremhever produktenes økologiske ingredienser selv om ikke sluttproduktet er økologisk. De er gjerne merket med «inneholder økologiske sertifiserte ingredienser». Produktet inneholder enten en for lav andel økologiske ingredienser eller stoffer som ikke er tillatt i økologisk kosmetikk. Slike produkter vil ikke oppnå en økologisk sertifisering.

Markedsføres et produkt som «eco» betyr det at det er miljøvennlig, men det er ingen garanti for at det er økologisk. Også «organisk» har lite med økologiske produkter å gjøre, og betyr noe som er produsert av levende organismer, inneholder karbon og kan brennes og/eller brytes ned i naturen. Det engelske ordet «organic» betyr derimot økologisk.

For å være sikker på at et produkt er økologisk, anbefaler vi at du kun bruker produkter som er økologisk sertifiserte. Det er kun en økologisk sertifisering som kan garantere at et produkt er økologisk fra begynnelse til slutt. Derfor er det viktig å se etter øko-merkene som beskrevet ovenfor.

 

Kjøp økologisk sertifiserte produkter

Økologisk sertifiserte produkter finner du i helsekosten, i hudpleiesalonger, i enkelte dagligvarebutikker og i mange nettbutikker.

Nettbutikken Green Spirit tilbyr økologisk sertifiserte velvære- og pleieprodukter som er EcoCert/BDIH-sertifisert; Dr. Kadir Exclusive Organic Care (hudpleie), Less is More (hårpleie & styling), Alphanova (solkrem), Terre d’Oc (sminke og hudpleie), Acorelle (parfymer, deodoranter, kroppspleie og hårfjerning), Pomarium (hudpleie) samt tomtomBABY & tomtomMAMA (mor- og babypleie).

 

Kilde: Oppførte nettsider i teksten, Grønn Hverdag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.