Allergi, Bli bevisst, Farlig kjemi, Grønn frisør, Hårpleie, Hårstyling, Helse, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk

Hårfarge kan gi kraftig allergi

 Visste du at selv om du har tålt å farge håret både fem og ti ganger før, kan den neste gangen medføre allergisjokk? Det var nettopp det som hendte med Maria Brostedt fra Sverige (bilde under). Hun hadde brukt Wellafargen i en årrekke uten å merke reaksjoner, men to dager etter sist hårfarging våknet hun opp helt ugjenkjennelig. Hun hadde store hevelser i ansiktet og hodebunnen var et eneste stort væskende sår. To uker etter hårfargingen med Wella Viva Midnight var Maria fortsatt sykemeldt.

Bilde lånt fra TV2

På forbrukernettsidene på TV2 kan vi lese flere lignende saker om hårprodukter som gir kraftige reaksjoner. Celine Skillingsås opplevde å miste håret etter en antipermanent fra ISO/ Tendenz hos frisør, Jane Pape fikk allergiske reaksjoner etter bruk av L’Oréal hårfarge og Anders L Eriksen opplevde hevelse og kraftig kløe flere dager etter hårfarging med Garnier Nutrisse.

Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet forteller at det som er spesielt med hårfarger er at de er svært sensibiliserende, og inneholder nesten alltid ett av to stoffer, PPD eller PTD, som er ekstremt sensibiliserende. I noen tilfeller kan det gi så sterke utbrudd av allergisk kontaktdermatitt at medisinsk behandling er nødvendig.

Men PPD og PTD er bare to av mange flere stoffer som man bør være oppmerksom på. Ammoniakk, parabener, sulfater, resorcinol, nonoxynol og formaldehyd er andre kjemiske stoffer som ofte forekommer i hårfarger.

Heldigvis finnes det alternativer på markedet. Det finnes sålalte hennafarger uten disse stoffene, men sjekk alltid ingredienslisten. For av og til kan slike farger også inneholde bl.a PPD. Dessuten er det flere og flere frisørsalonger som går over til å bli «grønne», og her vil du stort sett finne bedre og tryggere alternativer enn hva du finner på butikken. Men spør om ingrediensene for sikkerhet skyld – vær en bevisst forbruker!

Her er link til vår egen oversikt over grønne salonger i Norge. Vet du om flere, så gi beskjed!

Har du opplevd reaksjoner etter hårfarging?

Har du vært hos grønn frisør?

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 thoughts on “Hårfarge kan gi kraftig allergi

 1. Dette var kjedelig lesning for meg som er «avhengig» av å farge håret… Jeg har i det siste forsøkt flere ulike hårfarger på jakt etter en som er dyrevennlig, og har oppdaget at henna- og naturfarger ikke setter seg i håret mitt. Så da blir det til at jeg kjøper de tradisjonelle fargene, selv om det lurer jo litt i bakhodet at det umulig kan være særlig bra. Og det fikk jeg jo bekreftet nå.

 2. Opplevde så sent som i forrige uke at håret mitt «tok fyr» hos frisøren under bleking. Jeg ga også beskjed til frisøren om at det hadde skjedd før. Det er fordi det er kobber i vannet mitt hjemme, noe som også gir grønnskjær i håret. Jeg ble veldig varm i hodebunnen, og hørte en knitrende lyd. Så så jeg at det røk av håret mitt!! Har mistet masse hår, og det er helt ødelagt. Ringte frisøren i dag og sa jeg syntes det var for dumt at jeg måtte betale full pris når håret mitt ble ødelagt. Men det kunne visst ikke de noe for fikk jeg beskjed om…..

  Aldri vært hos grønn frisør, skulle ønske jeg kunne prøve det.

  1. Uff, det hørtes helt forferdelig ut. Og at du i tillegg måtte betale for det er jo helt feil! Håper ikke skaden ble for stor. Kan jo være en idé å teste noe grønt neste gang 🙂 Lykke til!

 3. syns altså fargeresultatet blir best med helt vanlig farge fra HM. men blir kvalm resten av dagen av lukta. tar dere i vann på slutten av virketiden og skummer opp og lar det virke i noen minutter extra? det er da jeg brekker meg. tror ikke er så lurt å gjøre det men det står jo påpakka..

 4. og da blir jo fargeresultatet best. også etterbehandlingen da. den lukter også FORFERDELIG kvalmende! bæh. og den skal jo oxo virke i lenge, så står man der i dusjen klar til å spy.. men må man så må man.

 5. Hei! Når jeg var 16, skulle jeg farge håret for første gang. Da valgte vi ei farge som gradvis går ut av seg selv. Vi skulle gjøre dette hjemme, og lite viste vi. Natten over, stod jeg opp med en klende nakke, hodebunn og ører. Ørene mine var opphovna, og så ut som de var brannskadet. Nakken min så ut som ei «kjøttkake». Måtte til legen for å få antibeotika (?), og gå på dette i 10 dager.

  Frisøren min påpekte at dette hadde de aldri sett, og at jeg trolig var allergisk. Tok også en prøve på en hudflekk på armen, med frisør-hårfarge for en test. Gikk ikke 15 minuttter før jeg kjente tegn til kløe og vondt i armen.

  Kan heller ikke lese nytrøkte aviser, skrive med penn /stempel på hånden da hele armen og fingrene verker. Første gang jeg merket allergi (som er PPD) var når jeg glad og fornøyd hadde fått meg en «Henna» tattovering i syden – av en skorpion. Dette ble ett rødt, kløende sår, som også gjorde at skorpinoen «laget ett arr etter seg» og det så ut som den var under huden i lang, lang tid.

 6. Dette er en helt forferdelig reaksjon! Jeg fikk det selv på torsdag da jeg farget håret med produktet «Nutrisse». Fikk først masse utslett i nakken og hodebunnen. Deretter begynte det å komme hevelser i bakhodet og bak ørene. 2 av sidene på halsen, og dagen senere en i halve panna. Det er helt uvirkelig hvor sterk reaksjonene kan bli. Øyet mitt er hovnet opp og nå begynner det litt på kinnet mitt også, men merkelig nok er alt på venstre side. Anbefaler alle ihvertfall som ikke har farget håret før om å i verstefall sjekke først om du tåler hårfargen eller høre med frisør først. Jeg farget håret med en gang. Stakkars alle som har det ! Det er fææææælt.

 7. Til alle dere som er allergiske for hårfare! Prøv en salong som fører merket Davines. Helt uten disse farlige produktene.

 8. For noen år siden farget jeg håret mørkt hjemme. Etter noen dager begynte hodebunnen å klø, jeg fikk masse sår/blemmer og ansiktet hovnet opp skikkelig. Jeg fikk problemer med å se. Dro på sykehuset og fikk hjelp. Jeg var redd for å ikke få puste og dette var en skrekkslagen opplevelse. Etter en uke gikk hevelsen heldigvis ned, men hodebunnen var sår lenge. Jeg fikk en allergisk reaksjon på en henna tatovering noen år tidligere. Det er den som har fremkalt den allergiske reaksjonen mot hårfarge. Advarer derfor ALLE mot å verken ta henna tatovering eller farge håret med hjemmefarge. Jeg hadde farget håret flere ganger hjemme (uten noen reaksjon) før jeg plutselig fikk en voldsom og livsfarlig reaksjon! Har i ettertid prøvd å stripe håret, men hvis frisøren kommer litt nær hodebunn (med «allergivennelig» hårfarge) blir det sår med en gang, så prøver å unngå å stripe håret.

 9. Om man vet hva slags stoffer man reagerer på, slik jeg gjør nå. Kan man overhodet ikke bruke farge med vannstoff eller amoniakk. Det er det i alle farger man kjøper i butikk, samt i de fleste frisørsalonger. Noen salonger fører produktet DAVINES som er helt uten kjemikalier. Anbefaler. Dere å prøve salong Omorfia i Bergen, eller finne en salong der du bor med dette produktet. Jeg er helt grå, men kan forbli mørk brun en stund til. Jeg har ogs hatt min tur på legevakt med hovendt ansikt og væske de sår i hele hodet før jeg gikk over til Davines. Lykke til

 10. Det samme skjedde med meg. Da jeg våknet dagen etter farging med garnier, var panna mi knallhard og væskefylt. Ble livredd og dro til legen. Han sa jeg bare måtte la det gå over av seg selv, og at væska kom til å «renne ned» før den forsvant. I 14 dager så jeg ikke ut. Værst var det da væska havna i øyelokkene da jeg måtte bruke fyrstikker til å holde øynene åpne. Jeg tåler kun de lyse fargene fra h&m. Tror det er ppd jeg reagerer på.

 11. Er de wella hårtoningene på feelunique trygge? De står att de ikke er noe skadelig og vaskes helt ut etter noen vask og inneholder ikke ammoniak eller peroxide. Men dem har en allergi warning alikevell om å teste ut først. Tengte det var ei grei løsning sammen med blåshampoo for å holde stripene mine nøytral og askefarget.. Dyrt å betale rundt 1000lappen hver gang man skal friske opp fargen his frisøren, og kan risikere allergisk reaksjon…

 12. Vet at wella color fresch er trygge å bruke. Men uansett bør hver enkelt teste dem først alle reagerer forskjellig

 13. Har akkurat farget håret (i dag) med Garnier Nutrisse, og som hver gang reagerer jeg. Er ikke SÅ ille, men irriterende og ubehagelig. Hodebunnen min blir uuuuutrolig oljete, må dusje flere ganger til dagen med mindre jeg vil ha det oppe i et håndkle. Også klør det sååå fælt! Hudområdene som fikk kontakt med hårfarge er røde og de også klør. Dette har jeg opplevd flere ganger, og det går som regel bort etter to-tre dager.

 14. Hei. Var hjå «grønn frisør» i dag.
  Farga ettervekst. Og var full av åpne sår i hovudbotn då eg kom heim. Så langt har eg tatt på aloe vera. D veskar enno. Blir ein tur t lege i morgon…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.