Siloksaner

 

– finnes i kosmetikk, hygieneprodukter, bilpleiemidler og rengjøringsmidler.

 

Om siloksaner

Siloksan finnes i mye av det vi forbruker bruker daglig eller ofte – i alt fra skyllemiddel til hårsjampo og bilvoks. Stoffet har egenskaper som påvirker konsistensen i produkter som sjampo, kremer og lignende slik at de blir enklere å smøre ut. Du finner også stoffet i bilpleiemidler, rengjøringsmidler, og i maling. I tillegg brukes siloksaner til å beskytte kretskort i elektroniske produkter.

 

Derfor bør du unngå siloksaner

Bruken av siloksaner er utstrakt – noe som fører til at det slippes ut i miljøet i store mengder. Siloksaner brytes langsomt ned i naturen og finnes i mange deler av miljøet i relativt høye konsentrasjoner, blant annet i torsk fra indre Oslofjord.

Siloksaner er en stor gruppe kjemikalier, som kan fremkalle kreft og kan skade mennesker og dyrs forplantningsevne. Spesielt siloksanene D4 og D5 har miljøskadelige egenskaper, og det er grunn til bekymring for den utstrakte bruken av D5 som vi for det meste finner i kosmetikk og hygieneprodukter.

 

Norske miljømyndigheter advarer mot siloksaner

Siloksan D4 er klassifisert som reproduksjonsskadelig med «mulig fare for skade på forplantningsevnen» og «kan forårsake uønskede langtidsvirkninger i vannmiljøet». D4 er forbudt i kosmetikk, men kan inngå i andre siloksanblandinger. Siloksan D5 står på norske miljømyndigheters liste over “prioriterte miljøgifter”. Det er foreløpig ingen restriksjoner på bruk av siloksaner i kosmetikk og hygieneprodukter, da det er stoffenes miljøegenskaper som vurderes som problematiske.

EUs vitenskapskomité for forbrukersikkerhet (SCCS) konkluderte i 2010 med at D4 og D5 ikke utgjør noe helseproblem når det brukes i kosmetikk, men at den utstrakte bruken av stoffene gir grunn for bekymring.

For de fleste siloksaner er det liten informasjon om giftighet, nedbryting i miljøet og bioakkumulering. Det er heller ikke mye informasjon om stoffenes langtidseffekter i miljøet. Samtidig er bruken av siloksaner omfattende, og det er forventet at forbruket kan komme til å øke i årene fremover.

 

Hva skal du se etter?

Lurer du på om produktet inneholder siloksaner, se etter følgende på produktets innholdsfortegnelse:

  • D5
  • Cyclomethicone
  • Cyclopentasiloxane
  • Pentacyclomethicone
  • Dekametylsyklopentasiloksan

 

Anbefalinger

Vi anbefaler å minimere bruken av produkter som inneholder siloksaner, både for egen helse og for miljøets del. Det finnes en rekke siloksanfrie kosmetikkprodukter med trygge konserveringsmidler. For å unngå produkter med siloksaner og andre skadelige tilsetningsstoffer anbefaler vi at du ser etter økologisk sertifiserte produkter.

Økologisk sertifiserte produkter inneholder ikke de skadelige ingrediensene som kan være hormonforstyrrende og skape ubalanse for hud og helse. Ved å bruke økologisk sertifiserte produkter er du sikker på at du unngår siloksaner og en rekke andre skadelige tilsetningsstoffer. Økologisk sertifiserte produkter er produsert på en miljø- og dyrevennlige måte, og ingrediensene er ikke genmanipulert, sprøytet eller bestrålte.

 

Kilder: Grønn Hverdag, Miljøstatus.no, Erdetfarlig.no, Mattilsynet, Framsenteret

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.