Allergi, Alternativ til, Drikke, Ernæring, Helse, Kosthold, Lag selv, Livsstil, Mat, Naturlig, Oppskrifter, Økologisk, Prakisk tips, Vegetar

Slik lager du soyamelk!

Å lage sin egen melk er både tilfredsstillende og et godt alternativ for de som vil unngå animalske stoffer i kosten eller for de med melkeallergi. Som oftest pleier butikkjøpt soyamelk å være ganske tjukk og melkete, men vær forberedt på at hjemmelaget ofte er tynnere og mer juiceaktig. Smaken er det likevel ingenting å utsette på!

Se oversikten over de ulike typene plantemelk her!

Utstyr
Stor kjele og bolle
Håndkle

Ingredienser
5 dl ukokte soyabønner
1 l vann
1 ss agavesirup (eller annen naturlig søtning)

Fremgangsmåte
1. Legg soyabønnene i bløt i ca. 12 timer (eller over natten). Bønnenes volum øker veldig, så ha dem i en ganske stor bolle.
2. Når de har blitt bløtlagt lenge nok, gni soyabønnene med hendene dine sånn at du fjerner det ytre laget (skallet) på soyabønnen. Det ytre laget på soyabønnen vil flyte opp til overflaten, så husk å fjern alt skallet.
3. Ha bønnene i en sil for å fjerne vannet.
4. Ha bønnene i en blender i flere partier og bland dem til det blir puréaktig (ha i vann).
5. Ha en stor bolle med et håndkle over. Hell pureen oppå håndkleet og pakk inn pureen med håndkleet. Vri på håndkleet med pureen oppi for å få ut så mye vann som mulig. Du skal ikke presse, men tillate drypping i et par minutter.
6. Med hendene dine, press så mye soyamelk ut som mulig. Gjør dette veldig forsiktig og ikke mos pureen.
7. Ha melken i en sil og la melken renne ned i en stor kjele. Det vil danne seg hvitt skum på melkeoverflaten. Dette skal du ta bort med en skje.
8. Varm melken til den begynner å koke. Ha i ønsket søtning. Skru ned varmen til det småkoker (medium varme).
9. Det vil danne seg melkehinner på toppen av melken. Dette skal fjernes enten med skje eller med en kopp.
10. Kjøl ned melken helt til den er romtemperert og hell den så i en ren flaske. Ha den i kjøleskapet og nyt når du selv vil.

Lykke til!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Slik lager du soyamelk!

  1. Tusen takk for oppskrift!
    Jeg har tenkt å lage soyamelk selv en dag. Den butikkjøpte inneholder ofte litt sukker, så fint å kunne lage sin egen med agave heller.

  2. Jeg ser på youtube at det kan lages melk og ost av soyabeans, resten etter melka må ikke kastes fordi kan brukes til å lage hamburger hvis man tilsetter løk, pepper, salt, egg og stivelse som maizen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.