Allergi, Alternativ til, Drikke, Ernæring, Helse, Kosthold, Livsstil, Mat, Naturlig, Prakisk tips, Vegetar

Plantemelk – en miniguide for nybegynnere!

Plantemelk er vegetabilsk melk som passer både for veganere, allergikere og alle andre som skulle like det. Den mest kjente plantemelken er soyamelk, som begynner å bli ganske trendy nå for tida. Det er ikke uvanlig for oss å dra på kafé og bestille en «soya latte» eller «te med soyamelk».

Det finnes mange forskjellige typer plantemelker og de egner seg til forskjellig bruk. Plantemelk kan kjøpes ferdig på butikken eller du kan lage selv. I ukene fremover vil vi tipse om hvordan du selv kan lage plantemelk. Men aller først gir vi en  gjennomgang av de fire mest kjente plantemelkene og hva de egner seg til.

Soyamelk
Det er en grunn til at soyamelk er den mest kjente plantemelken: Den er utrolig allsidig! Den passer veldig bra i bakverk, matlagning, som drikke, til te og kaffe osv. Soyamelk er en relativt tykk plantemelk konsistensmessig, men dette kommer såklart an på merket man drikker. Det finnes dessuten veldig mange forskjellige typer smaker: Vanilje, sjokolade, jordbær, banan… Det eneste som kan være litt uvant for de som ikke har prøvd det før, er den skarpe, litt ubehagelige smaken som man smaker veldig i begynnelsen. Prøv deg frem – mange nybegynnere liker søtere melk i overgangsfasen!


Rismelk
Rismelk er – som navnet tilsier – melk laget av ris. Denne melken er generelt sett en veldig tynn melk og passer ikke så godt i matlagning. Den kan fungere i søte bakverk, men prøv å unngå i brødbakst. Passer heller ikke så godt i te og kaffe, men kan gå. Den passer veldig godt til deg som spiser frokostblanding med melk – her er rismelken en vinner! Det finnes også veldig mange forskjellige merker med forskjellige smaker, men det er vanligst å få rismelk i naturell smak.


Havremelk
Havremelk har en veldig nøytral melkesmak. Den er ikke så sterk i smaken, så den kan være veldig bra for allergikere og veganere som ikke liker den skarpe smaken til soya- eller rismelk. Den er litt mer tyntflytende enn soyamelk pleier å være, men litt tykkere enn den tradisjonelle rismelken. Havremelk passer utmerker i bakverk, matlagning, i te og kaffe, til grøten og frokostblandingen. Havremelk er på mange måter like allsidig som det soyamelken er, men kan fort smake veldig utvannet (avhengig av merke).


Mandelmelk (nøttemelk)
Mandelmelk smaker dessert! Det er en søt og fyldig melk med en nøtteaktig undertone. Den passer perfekt til grøt, frokostblandinger, kaffe, søt bakst og for småbarn som er allergiske mot melk, men som ikke liker soya/ris/havremelk. Mandelmelken er ikke så veldig godt egnet til matlagning ettersom den har en veldig tydelig sødme, men dette er det mange forskjellige meninger om.

Hvilken plantemelk liker du best?


Skrevet av: Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Plantemelk – en miniguide for nybegynnere!

  1. Jeg syns at både rismelk og havremelk er søtere enn mandelmelk, men nå har jeg ikke smakt butikkjøpt mandelmelk, da. Den smaker kanskje litt annerledes? Min favorittplantemelk er i alle fall havremelk og hasselnøttmelk. Soyaprodukter uten tilsatt smak greier jeg bare ikke å like, selv etter lang tid uten vanlig melk. Smaken er som baken, som de sier 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.