Baby og Barn, Helse, Lag selv, Livsstil, Miljøvern, Naturlig, Oppskrifter, Økologisk, Prakisk tips, Sommer, Trening, Velvære, Vinter

Familieturer i skog og mark

For unger er det alltid populært med dags eller små-turer i naturen, gjerne med ulike temaer på tapeten, alt etter årstid og turmål.

Om vinteren kan skiturer eller «lage snøhule / snømann/ snøborg/ snølykt tur» være gode tiltak. For de litt større er en måneskinnstur rundt eller ved fullmåne fasinerende og det samme gjelder en tur ut med lommelykter eller hodelykter for å nyte den klare stjernehimmelen en iskald vinterkveld. Tips til ting å gjøre da er å lære barna om stjernebildene og se om dere kan finne f.eks  Karlsvogna, Lillebjørn og Polarstjerna. Er dere langt nok nord kan det hende dere også får nyte nordlyset. Husk å ønske dere noe om dere skulle være så heldig å se et stjerneskudd!

Ta med termos med drikke og eventuelt mat, og bruk gode og varme klær, helst flere lag og ull innerst. Sitteunderlag kan også være greit å ha og ei avis i en plastpose fungerer bedre enn ingenting hvis du ikke har vanlig sitteunderlag for hånden. I sterk kulde kan det være greit å sørge for at pulspunktene er tildekket, dvs. at halspulsåren er skikkelig beskyttet av et godt skjerf og at vottene strekker seg ett  stykke oppover håndleddet. I tillegg er det viktig  med lue på hodet  og at føtter og torso er tilstrekkelig varmt kledd. Husk vind og/eller vanntett ytterst, ved behov!

Ellers er sopp og bærturer populærere om sensommeren og høsten, men husk da for all del og beskytte barnet og deg selv mot mygg og flått. Glem heller ikke hunden dersom dere har det.

Fisketurer enten i fersk eller saltvann kan man ta hele året, uavhengi av om man bruker båt eller velger en fin fiskeplass fra land. Spaserturer langs strandkant og svaberg er heller ikke bare forbeholdt sommeren, selv om det nok er kjekkest da for de minste, med alt fra sandslott-konstruksjoner, bading og krabbejakt på reportoaret. Ellers i året kan det være morsomt å se hva som eventuelt har drevet i land og kanskje plukke noe av det til hobbyformål?

Det å tenne bål i fjæra f.eks rundt påsketider av drivved som barna har samlet er også skikkelig koselig. Grilling av pølser eller pinnebrød på selvlagde grillspyd skaper gode barndomsminner og en god kopp kakao fra termosen til dessert er bare himmelsk ute i den friske havlufta. Noen liker også å ha med pannekakerøre på ei flaske som de steker på ei turpanne over bålet, og hvem elsker vel ikke den uslåelige kombinasjonen av godt grovbrød med brunost og en turkopp med rykende varm kaffi, solbærtoddy eller kakao ute i norsk natur?

Hjemmelaget pinnebrød stekt på bålet smaker alltid godt og kan lages i uendelig mange varianter. Her er ei oppskrift på pinnebrød fra DNT, Den Norske Turistforening:

Du trenger:
500 g mel (bruk gjerne litt grovt mel)
2 ts bakepulver
5 ss sukker
1 ts salt
1 dl matolje
ca 2 dl lunket vann.

Slik gjør du: Bland det tørre. Spe med vann og olje til deigen har plastelinakonsistens. Form en klump deig til en pølse og tvinn denne rundt en pinne. Stek brødet over glørne til det er gjennomstekt og slipper pinnen. Brødet kan fylles med f.eks syltetøy. Du kan også tvinne deigen rundt en pølse på spidd og lage «pølse i slåbrokk». Bruk gjerne andre smakstilsetninger som f. eks kanel eller revet ost i deigen.

TIPS: Det beste spiddet lager du av en grein av friskt tre. Spikk av barken på den øverste delen hvor maten skal sitte.

En god og sunn energibooster å ha med i lomma til å få opp blodsukkert med på en sunn måte på de litt lengre dagsturene er å lage til en pose med en blanding av nøtter, rosiner og mørk sjokolade. Det er ellers viktig å tilpasse turene til barnets alder og å velge tur etter evne. Følge med på værmeldinger i forkant og planlegg deretter!

Lær også barnet å vise respekt for naturen og rydde opp etter seg. Man tar selvsagt alt søppelet med seg tilbake og har gjerne med en ekstra pose til dette formålet. En tørkerull må også alltid ha plass i sekken, som bør pakkes ferdig før man begynne å mase på barna om påkledning etc., så får man en best mulig start på turen. 
Husk også multiverktøy eller iallefall en kniv som en av de voksne tar hånd om, det kommer godt med ved tillaging av bål og spikking av pinner til pølsene/pinnebrødet.

Noen barn vil nær sagt alltid helst ha pizza når de skal kose seg og en lettvint turvariant er da denne » frilufts-pizzaen» :

Friluftspizza:
Pitabrød, tacosaus, ost, skinke og krydder (anbefaler oregano eller basillikum). Smør noen pitabrød med tacosaus og fyll med de andre ingediensene. Pakkes i folie og legges på glørne eller på grillrist.
.
Da gjenstår det bare å si «ut på tur aldri sur»!  Og ta gjerne med kameraet, det er kjekt for både små og store med en aldri så liten «fotosafari», dessuten er det jo fint å ta vare på minnene.
Skrevet av: Christel Rønvik Håvoll
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Familieturer i skog og mark

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.