Økologiske produkter har gjerne en lang liste med ingredienser de ikke inneholder, men hva inneholder de egentlig? Her får du et innblikk i hva økologiske produkter består av!
Økologisk kosmetikk og hudpleie inneholder først og fremst økologisk dyrkede ingredienser som for eksempel urter, planteekstrakter, vegetabilske og eteriske oljer, og har et konserveringssystem som garanterer trygghet. Alle ingrediensene er biologisk nedbrytbare, forurenser ikke og respekter miljøet. Et produkt som er økologisk sertifisert inneholder ikke genmodifiserte organismer (GMO), parabener (syntetiske konserveringsmidler), nanopartikler, silikoner, syntetisk parfyme, fargestoffer eller petrokjemikalier som mineralolje og petrolatum. Produktene er dessuten uten animalske ingredienser, noe som forekommer i konvensjonell kosmetikk.
Innholdsstoffene
Vegetabilske oljer og fettstoffer (f.eks. jojobaolje, kokosolje, sheasmør, arganolje) utvinnes fra forskjellige frukter og nøtter. De inneholder fettsyrer, vitaminer og næringsstoffer som har god virkning på huden. Det brukes som baser i de fleste økologiske kremer og oljer.
Eteriske oljer (f.eks. Ylang Ylang, Rosmarin, Lavendel) er flyktige oljer fra planteriket, og utvinnes fra planter, trær, blomster, blader, frø, frukt, bark, kvae og røtter. Eksempler på egenskaper er antiseptisk, antibakteriell, cellefornyende, hjelper til å skille ut avfallsstoffer, øker blodsirkulasjonen, balanserer stoffskifte, beroliger eller kvikker opp. Sammen med disse egenskapene tilfører de eteriske oljene duft til produktene.
Blomsterekstrakter og planteekstrakter (f.eks nypeekstrakt, kirsebærekstrakt, linfrøekstrakt, havreekstrakt, vaniljeekstrakt) benyttes for deres ulike egenskaper som de forskjellige plantene/blomstene har. Det kan virke lindrende, stimulerende, fornyende osv. Ekstraktene tilfører også duft til produktene.
Aktive ingredienser slik som for eksempel hyaluronsyre og polyfenol benyttes også i økologisk kometikk, og her er alltid råvarene hentet fra naturlige og vegetabilske kilder (obs: Hyaluronsyre i konvensjonelle produkter kan komme fra dyr og dermed betegnes som naturlig, eller det kan være en kjemisk etterligner).
Naturlige mineraler (f.eks. titanium dioxide) benyttes for å gi farge til kosmetikk samt UV-beskyttelse i solkremer. Disse kommer naturlig fra jorden og er knust til fint pulver.
Konserveringssystem som garanterer trygghet
Som annen hudpleie og kosmetikk må økologiske produkter også beskyttes mot skadelig bakterievekst, og har et konserveringssystem som garanterer trygghet.
Visse urter, antioksidanter og essensielle oljer hjelper til å konservere og forlenge holdbarheten på produkter. Noen urter og essensielle oljer har antibakterielle egenskaper som også jobber mot soppdannelse. E-vitamin og antioksidanter forsinker harskning av fettstoffer i produkter. Her spiller komposisjonen av ingrediensene en sentral rolle.
Plantealkohol kan også brukes i naturlig form for å konservere et produkt. Benzyl alkohol er et eksempel på et konserveringsmiddel som er tillatt i Ecocert sertifiserte produkter. Det må ikke forveksles med etylalkohol som stammer fra petroleum som brukes i tradisjonell hudpleie.
Sitronsyre og kaliumsorbat er andre eksempler på naturlige konserveringsmidler som benyttes i økologisk kosmetikk.
Noen merker bruker semi-syntetiske konserveringsmidler slik som f.eks. phenoxyethanol. Dette middelet er tillatt å bruke i produkter sertifisert av Soil Association, men det er ikke tillatt i Ecocert-sertifiserte produkter.
Ved å benytte lufttette beholdere hindres oksygen og bakterier i å slippe inn i selve produktet. Det beskytter produktet og forlenger holdbarheten.
Det er verdt å merke at oljer og balmprodukter trenger som regel ingen eller veldig lite konserveringsmidler da de ikke inneholder vann. Her benyttes ofte E-vitamin for å forlenge holdbarhetstiden.
Kilder: Green Spirit, Grønn Hverdag, Grønn & Skjønn