Farlig kjemi, For Menn, Gravid, Helse, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk, Livsstil

Kjemikalieblandinger kan redusere fruktbarheten

Artikkel publisert på VG Nett 14. mai hevder at kjemikalier i mat, kosmetikk og rengjøringsprodukter representerer en reell trussel mot mannens forplantningsevne. Det er en ledende britisk forsker som advarer.

Kan det faktum at vi er utsatt for kjemikalier i mat, drikkevann, kosmetikk og dyrefôr føre til effekter utover det man kan forvente av hvert enkelt stoff, og tar myndighetens vurdering av kjemikalier tilstrekkelig hensyn til såkalte kombinasjonseffekter, ofte kalt «cocktaileffekten»? Professor Richard Sharpe i Medical Reseach Council mener hormonforstyrrende kjemikalier feminiserer guttefostre. Han forbinder eksponering av slike kjemikalier med økende antall medfødte misdannelser, testikkelkreft og en sannsynlig forringet sædkvalitet.

I en rapport hevdes det at større mengder av kjemiske stoffer kan forårsake helseskade, for eksempel øke risikoen for kreft, redusere fruktbarheten, skade befruktede egg og foster, påvirke kroppens hormonsystemer, påvirke hjernen og nervesystemet, immunforsvaret, nyrene eller andre organer. Noen stoffer kan også gi irritasjon av hud, øyne og luftveier.

Vi synes det er flott at kjemikaliene blir satt i søkelyset. Og spesielt hvordan disse kjemikaliene kan virke sammen med hverandre og føre til enda større skade. Vi i Grønn og Skjønn anbefaler å unngå så mye kjemikalier som mulig. Husk at de finnes over alt der vi ferdes i hverdagen. De finnes i kosmetikk og pleieprodukter, klær og tekstiler, vaske- og rengjøringsmidler, mat og drikke etc. Tenk økologisk i så mange ledd som mulig, da er du raskt kvitt flere av de skumle kjemikaliene.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.