Bli bevisst, Farlig kjemi, Hus og hjem, Hva er grønt?, Kjemikalier i hverdagen, Naturlig, Produkttips, Rengjøring

Slik får du et rent og giftfritt hjem

Har du noen gang tenkt på hvor mye gift og kjemikalier det er i vanlige rengjøringsmidler? De lukter stramt, har sterke farger og får deg til å nyse. Du sprayer de rundt i huset, fyller vaskebøttene med de for så å ”smøre” de inn hjemmet ditt. Deretter helles vaskevannet ut i do eller rett ut i naturen. Dette er slettes ikke bra for verken miljøet eller helsen din. Heldigvis finnes det alternativer til de konvensjonelle rengjøringsmidlene.

 

Fakta om rengjøring og vaskemidler
· Konvensjonelle vaskemidler inneholder kjemiske stoffer som påvirker miljøet. Men noen er mer miljøvennlige enn andre. Det er også mulig å gjøre rent nesten uten vaskemidler i det hele tatt.
· Vaskemidlene blir ikke borte når du er ferdig med å vaske. Enten havner restene i avløpet, og før eller senere i naturen, eller de blir liggende igjen der du har vasket.
· Mange vaskemidler inneholder kjemikalier som vanskelig brytes ned i naturen. Noen er helseskadelige. De kan avgi gasser til inneluften og skade huden.
· Mange utvikler astma, allergi, eksem og utslett på grunn av rengjøringsmidler.
· Noen ingredienser som brukes i tradisjonelle vaskemidler kan også være hormonhermende. Dette betyr at de kan forstyrre våre naturlige hormoner, og få hormonene våre til å forandre seg. Disse ingrediensene kan påvirke vår fruktbarhet og også føre til kreft.
· Mange vaskemiddelprodusenter tester både produkter og ingredienser på dyr. En oversikt over produkter som er testet på dyr finner du på
dyrevernsaliansens informasjonssider om dyretesting.

Hold deg unna følgende
· Vaskemidler som ikke er miljømerket med svanen eller blomsten
· Antibakterielle produkter inkludert det antibakterielle stoffet triklosan. Det dreper bakterier også utenfor hjemmet og er dermed til stor skade for miljø og dyreliv. Vi trenger en viss mengde bakterier for å opprettholde immunforsvaret vårt. Og hva så om bakteriene blir immune mot sterke stoffer inkludert antibiotika?
· Klor, klorin og salmiakk. Klor er en giftig gass og en farlig kjemikalie som sammen med andre kjemikalier kan danne andre giftige gasser. Kan påvirke immunforsvaret, forplantningsevnen, hjernen og er etsende og alvorlig irriterende på hud, øyne og lunger.
· Fosfater som er vanlig i oppvaskmidler og rengjøringsmidler. Dette stoffet i store mengder fører til algeoppblomstring. Det brukes for å bløtgjøre vannet. Det er kun 75 prosent av alle renseanlegg i Norge som fjernet fosfat.
· Luftfriskere og doskålrensere er absolutt ikke nødvendig og kan dessuten virke irriterende for luftveiene. Slike produkter er ofte merket med et stort kryss på grunn av de farlige innholdsstoffene.

 

Grønne alternativer
·
Ecover produserer produktene sine på en miljøvennlig, økologisk og ansvarlig måte på en 100% økologisk fabrikk. Ecover har trygge gode produkter for dagligdags rengjøring. Bla annet skurekrem, flytende tøyvask, skyllemiddel og oppvasktabletter.
·
Sonett er vask og -rengjøringsmidler som naturen selv klarer å bryte ned. Det er ikke tilsatt kjemiske duft og – fargestoffer i produktene. De få produktene som har duft er tilsatt eteriske oljer fra kontrollert økologisk landbruk. Produktene er godt egnet for mange allergikere da de er mild mot huden. Sonetts produktutvalg spenner fra oppvaskemiddel, klesvaskemiddel og universalmiddel, til flekkfjerningssåpe, ullvaskemiddel og vindusvask.
·
Vaskenøtter er skallet fra bærene til treet Sapindus Makorossi. Disse trærne vokser naturlig i Nepal, hvor vaskenøtter har blitt brukt som vaskemiddel i århundre. Skallet fra nøttene inneholder ikke kjemikalier. Brukes først og fremst til klesvask, men man kan også lage vaskevann for husrengjøring av disse nøttene.
· Eddik virker antibakterielt og dreper 99% av bakteriene. Forskjellen fra f.eks salmiakk er at eddiken raskt brytes ned til ufarlige forbindelser. Bruk den hvite eddiken uttynnet i vann til rengjøringen.
· Natron og sitronvann er også et naturlig og effektivt rengjøringsmiddel.
· For å bli kvitt uønsket og lukt på badet kan du tenne litt røkelse eller ha en duftskål med eterisk oljeblanding. Et annet tips er å koke kanel og kløverblomst, eller rosmarin i litt vann i ti minutter. Avkjøl vannet og la det stå fremme der du vil ha friskere luft.
· Flytende grønnsåpe kan brukes til nesten alt. Den løser opp fett og desinfiserer. Samtidig er såpen vegetabilsk og ikke dyrefettbasert.
· Hvis ingen av de overnevnte faller i smak, bruk i det minste miljømerkede rengjøringsmidler til hjemmet ditt.

 Råd og tips
· Bruk rent vann. Ofte holder det lenge å tørke over med en ren og fuktet klut
· Bruk mikrofiberklut. Da trengs ikke såpe. Husk å bruke skyllemiddel når du vasker de i maskin. Ikke bruk skyllemiddel! Alternativt kan du klippe opp gamle håndklær og tekstiler som du uansett skal kvitte deg med. Slike filler fungerer også fint.
· Bruk minst mulig. Selv om du velger miljømerkede eller økologiske rengjøringsmidler, begrens mengden du bruker.
· Bruk ikke engangsprodukter til rengjøringen. Det skaper mye søppel og blir fort dyrt.
· Kjøp refill dersom det finnes.

Kilder og relaterte artikler
· Grønn Hverdag – Miljøbevisst rengjøring
· Meditrina – Naturlig og Grønn Rengjøring
· Lev Logisk – 7 enkle grep til en grønn rengjøring
· Din Side – Unngå giftig sommer
· KK – Ditt giftige hjem
· Grønn og Skjønn (i bokform)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Slik får du et rent og giftfritt hjem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.