Allergi, Bli bevisst, Farlig kjemi, Hudpleie, Innholdsstoffer, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk, Øko i Media

Fokus på miljøvennlig skjønnhet

Nettmagasinet minmote.no setter fokus på miljøvennlig skjønnhet og lister opp stoffene som du bør passe deg for. Kosmetikk og hudpleieprodukter inneholder svært ofte stoffer som framhever allergier, skader miljøet og virker hormonforstyrrende. Her er de seks ingrediensene som minMote.no mener du bør være oppmerksom på når du kjøper skjønnhetsprodukter. Vi i Grønn og Skjønn synes det er flott at dette kommer i fokus og vi er helt enige i rådene som de gir!

Mineraloljer
Mineralolje er restene etter produksjon av motorolje og bensin, og er et billig fyllstoff som brukes isteden for vegetabilsk olje og fett. I tillegg til å være miljøbelastende, kan mineralolje som brukes i kremer forstyrre talgproduksjonen, hindre opptak av vitaminer og mineraler, delvis hemme svetteavsondringen og tette til porene slik at den naturlige hudprosessen ikke fungerer. Huden blir avhengig av oljen, og blir etterhvert tørr og sår uten den. Det er mineraloljer som gjør at vi føler at vi blir avhengige av lipsyl. Stoffet er ubukelig for en frisk hud, og inneholder null næringsstoffer for huden.

Her er stoffer som inneholder mineraloljer: Vaselin, Vaselin oil, Petrolatum, Vaselinum, Paraffin, Paraffin Oil, Liquid paraffin, Medisinsk hvitolje, Ceresin, Polysobutene, Dimethico, Ozokerit, E 905, Paraffinum liquidum, Petroleum og Triethanolomine.

Parfyme
Flere parfymestoffer som brukes i kosmetikk, er dokumentert å være allergifremkallende. Om man har følsom eller sensitiv hud, bør man unngå produkter hvor disse stoffene er tilsatt. Omtrent én prosent av befolkningen har parfymeallergi, som kan resultere i kløe, svie og eksem.

Parabener
Parabener er konserveringsmidler i kosmetikkprodukter, og brukes også som konserveringsmiddel i enkelte matvarer og legemidler. Over 80 prosent av alle kosmetikkprodukter inneholder parabener, dette er for å øke holdbarheten på produktene. Noen parabener kan ha en hormonforstyrrende virkning, men den samlede effekten dette har på mennesker er ikke klarlagt. Eksperter er uenige om i hvilken grad parabener kan være skadelig for mennesker.

Her er de forskjellige parabenene: Methylparaben, Sodium Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben og Isobutylparaben.

Resorcinol
Hårfarge er produktet som inneholder flest tvilsomme stoffer. Et av dem er resorcinol, som er et av de mest brukte fargestoffene i hårfarge. Resorcinol har dokumentert hormonforstyrrende effekt, og alle hårfarger som inneholder dette stoffet skal ha en advarsel om dette på pakningen.

Sodium Laureth Sulfate (SLS)
Dette stoffet brukes i de fleste produkter som skal skumme, som for eksempel shampo, såpe, tannkrem, barberskum og lignende. Denne ingrediensen brukes fordi det er en billig ingrediens som renser godt. Men Sodium Laureth Sulfate er også en veldig irriterende ingrediens for hud og øyne. Under framstillingen av SLS brukes gassen etylenoxid, som er en direkte giftig gass. Mange plages med tørr hodebunn, eksem og andre plager på huden, og årsaken kan være produkter som inneholder SLS.

Triklosan
Triklosan er et antibakterielt middel som brukes i enkelte tannkremer, deodoranter, såper og lignende. Triklosan kan utvikle motstandsdyktige bakterier og føre til resistens mot antibiotika. Europeiske helse- og miljømyndigheter ønsker å forby bruk av triklosan i kosmetikkprodukter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.