Baby og Barn, Farlig kjemi, Innholdsstoffer, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk

Forbudt i maling – tillatt i neglelakk

Synes du det er stas å lakke neglene til spesielle anledninger? Eller synes du det er et must å ha blanke negler hver dag? Kanskje du også spanderer litt lakk til småjentenes negler? Da visste du kanskje ikke at det helseskadelige løsemiddelet toluen, som er forbudt i lim og spraymaling, er tillatt i konsentrasjoner opp til 25 prosent i neglelakk. Grønn Hverdag kan vi lese at rundt 30 prosent av all neglelakk som selges inneholder toluen.

Nye EU-regler tillater at inntil 25 prosent av neglelakken kan inneholde kjemikaliet. Mattilsynet, som har ansvaret for oppfølging av EUs kosmetikkdirektiv, tok nylig til orde for å tillate langt mindre toluen, men fikk ikke gjennomslag i EU. Men Mattilsynet fikk gjennomslag for at neglelakk som inneholder toluen, skal merkes med at den må holdes vekk fra barn.

Toluen er tillatt i neglelakk, men forbudt i andre kosmetikk- og pleieprodukter. Toluen er ogsåforbudt i lim og spraymaling som selges til forbrukere. Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag, hilser en advarselsmerking velkommen, men skulle helst sett at toluen ble forbudt i neglelakk.

– Det er et paradoks at et stoff som regnes som så helseskadelig at det er forbudt i maling, er tillatt i et produkt som er ment å påføres kroppen. Det er også et faktum at barn gjerne kjøper neglelakker som er beregnet for voksne, sier Tone Granaas.

KK leser vi videre at i 2006, da Statens forurensningstilsyn forbød toluen i lim og spraymaling, ble det blant annet begrunnet slik: «Toluen som er kommet inn i kroppen, vil i stor grad lagres og gå inn i nervesystemets fett og fettvev. Ved daglig eksponering for toluen vil stoffet oppkonsentreres i kroppen (…) Toluen er reproduksjonsskadelig og spedbarn kan bli påvirket i ammeperioden».

Inneholder neglelakken din toluen? Send oss en tilbakemelding i kommentarfeltet.

Kilde: Grønn Hverdag, KK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Forbudt i maling – tillatt i neglelakk

 1. Jeg trodde O.P.I var uten touluen siden jeg fikk tips på en blogg.
  Jeg er meget opptatt av miljøvennlig og økologisk livsstil, men når det kommer til neglelakk så får man bare kompromisere, men jeg vil ha lakkene (ikke bare basen) så ren som mulig fra tullete og skadelige stoffer.

  Jeg bruker neglelakk i perioder, men de periodene kan bli veldig lange, så en base lakk for å beskytte, pleie og forhindre gulning er for meg meget viktig.
  O.P.I sin DS “natural nail base coat” har touluen i seg + formaldehyd. Også har de to fargene jeg kjøpte og “Top Coat” formaldehyd i seg (ikke toluen).
  Ble skikkelig lang i maska da jeg leste ingredienslisten, siden jeg kjøpte neglelakkene i den tro at de var trygge.
  Så nå snuser jeg rundt på nettet etter så vennlige lakker som mulig.
  Hittil har jeg funnet disse : Essie, Estee Lauder’s High Gloss Lacquer for Nails, China Glaze, nubar, orly.

  Og denne som vistnok er det grønneste jeg hittil har kommet over nemlig Acquarella (syns utvalget der er litt… dårlig)
  Ikke prøvd noen av de ovenfor enda, vil kontakte forhandlerne og få en ingrediens oversikt før jeg handler full neglepakke (nok en gang…)

  Noen som vet noe om de jeg nevnte, eller har funnet noen andre super grønne-som-mulig-lakker?

 2. Hei

  Ser du skriver om giftfri neglelakk! Det er en stund siden dette innlegget ble skrevet, men vil likevel kommentere. Vi har tatt inn 5-free neglelakk fra Priti NYC. Lakkene er helt giftfrie, miljøvennlige, superlekre, holdbare og kommer i de fleste farger. De fliser ikke og tørker fort. Er også sikre for gravide og barn. De kan fåes på http://www.pritinyc.no. Håper noe der kan falle i smak. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.