Farlig kjemi, Forskning, Innholdsstoffer, Kjemikalier i hverdagen

Styr unna farlig myggmiddel

VG Nett leser vi at en ny forskingsrapport tyder på at den vanligste ingrediensen i myggmiddel kan skade nervesystemet. Stoffet DEET, som er den vanligste ingrediensen i myggmiddel, kan virke som en gift på nervesystemet, skriver forskning.no. Myggmidlene påføres gjerne rett på huden, og fungerer ved at mygg og andre insekter jages bort av lukten. Den nye studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMC Biology, og er basert på laboratorieforsøk på mygg, kakerlakker og mus. Forskningsgruppen mener at DEET kan være skadelig, særlig i kombinasjon med andre midler.


I Norge er DEET vanlig i en rekke antimyggmidler, slik som myggspray, myggstift og servietter. I Norge skal myggmidler som inneholder DEET ha påført advarsel om at
barn under tre år ikke skal bruke myggmidlene, og at de skal brukes med forsiktighet hos eldre barn. Siden 2005 har myggmidlene ikke kunnet inneholde mer enn 20 prosent DEET. Christian Dons ved kjemikalieavdelingen til Statens Forurensningstilsyn sier til forskning.no at produktene som selges i Norge er trygge. Påskriften om at små barn ikke skal bruke myggmidlene henger sammen med hendelser der små barn har fått symptomer som tyder på en effekt på nervesystemet. Det har sannsynligvis skjedd etter at de har brukt for mye av myggmidlene.

Fakta om DEET:
* I ingredienslisten på myggmidlene står DEET oppført som N-Diethyl-meta-toluamide.
* Årlig bruker 200 millioner mennesker produkter som inneholder DEET.
* Ble utviklet av det amerikanske forsvaret under den annen verdenskrig.
* Har siden 1950-tallet blitt brukt i kommersielle produkter.

For en stund tilbake testet Villmarksliv en rekke myggmidler på markedet. Her angis også andelen DEET i hvert middel. Trykk på bildet øverst i artikkelen for å se detaljer.

Kilder: VG Nett, forskning.no, Villmarksliv

Bruker du myggmiddel? Hva slags middel er det? Vi ønsker tips om miljøvennlige og helsevennlige alternativer. Bidra med tips i kommentarfeltet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Styr unna farlig myggmiddel

  1. ummm åssen i alle verdens mulighet har VG kommet fram til at dette er "NOE NYTT"? Studerer dem ikke bakgrunn på sine tips eller historier?

  2. Det er på bakgrunn av den nye forskningsrapporten at VG skriver om temaet. Vi synes det er flott at media bringer noe så viktig frem i lyset. Innholdsstoffer i diverse preparater blir sett på som en selvfølgelig trygghet for folk flest. Derfor er det viktig at det settes fokus på, sånn at folk selv kan avgjøre om de ønsker å utsette seg for slike stoffer.

  3. Takk for bra tips! Eteriske oljer er mye tryggere for helsen og kan virke vel så godt i bekjempelse mot mygg og andre irriterende insekter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.