For kvinner, Helse, Nybakt mor, Trening

Urinlekkasje – vår tids siste kvinnetabu

Vi ble nylig kontaktet med forespørsel om å belyse vår tids siste kvinnetabu – nemlig urinlekkasje. Vi fikk tilsendt informasjon og var overrasket over hvor mange kvinner det virkelig er som sliter med dette problemet – i alle aldersgrupper. Heldigvis kan man både forebygge og behandle ved riktig trening. Derfor ønsker vi å spre denne informasjonen og forhåpentligvis bidra til at færre lider av lekkasje.

Urinlekkasje- et omfattende problem

Visste du at så mange som 1 av 4 norske kvinner (1 av 5 kvinner mellom 20 og 29 år) oppga i en undersøkelse at de lekker av og til? Det er med andre ord like vanlig som pollenallergi! Visste du at 8 av 10 kvinner med urinlekkasje kan behandles? Men det er bare halvparten av disse som søker hjelp hos legen sin. En kvalitativ studie utført av Kari Bø viste at hele 34 av 54 kvinner sluttet med trening og fysisk aktivitet grunnet plagene. Kvinner med urinlekkasje sier ofte at de opplever fysiske begrensninger i hverdagen slik som å hoste, nyse, trene, ha sex og løpe etter bussen. Mange unngår også sosiale sammenkomster. Urinlekkasje er et stort og hemmende problem for mange.

Den vanligste årsaken til at urinlekkasje oppstår hos kvinner er svakhet i bekkenmuskulaturen. Overvekt, overgangsalder, samt svangerskap og fødsel, er tilstander som kan gi svakere bekkenbunnsmuskulatur, og problemer med urinlekkasje.

.


Trening for forebygging og behandling

Urinlekkasjer kan både behandles og forebygges ved hjelp av riktig trening. Kari Bø, som er professor ved Norges Idrettshøgskole, har forsket på temaet over lang tid og har utviklet treningsprogrammet Core Wellness, som både forebygger og hjelper de som allerede sliter med inkontinens. Hennes forskning viser at hele 6 av 10 kvinner ble kvitt lekkasjene etter å ha fulgt programmet regelmessig. Besøk denne nettsiden og få en gratis trenings-DVD tilsendt.

Beskyttelse

Tena har over mange år utviklet produkter som gjør det lettere å håndtere et liv med lekkasjer. Mange kjenner ikke til at produktene har utviklet seg radikalt de siste årene, og at de nå er så gode at man får dem helt ned i truseinnleggstørrelse. Man trenger altså ikke å ha på seg «bestemortruser» for å få plass til innlegget. Merk også at disse nye produktene skiller seg vesentlig fra menstruasjonsbind da inkontinensbind skal fange opp og kapsle inn tyntflytende veske. Besøk denne nettsiden og få tilsendt gratis prøvepakke fra Tena.

.

Vårt budskap er:
– Start forebyggende trening før dette rammer deg (og det rammer svært mange kvinner i løpet av livet).

Har lekkasjene allerede oppstått kan dette behandles og kureres gjennom riktig trening.

– Det er ikke lenger noen grunn til å la smålekkasjer hindre deg i å være aktiv.

De nye «aerobic-bindene» fra Tena er små, diskrete, luktfrie og er til å stole på – også på trening!

.

Kjendis med inkontinens

På kvinnedagen sto den svenske kjendisen Ulrika Jonsson fram og fortalte om at hun tisser på seg. Hun ville gi urinlekkasjen et ansikt og si til tusenvis av kvinner at de ikke er alene om plagene. Flott initiativ, Ulrika!

.

Relaterte artikler i media:

Knip igjen – lett å hindre lekkasje

Vekttap mot urinlekkasje

Jeg tisser på meg

Ulrika Jonsson lider av inkontinens

Hjelp mot urinlekkasje

.

Les også om helseplagene som menn ikke tør å snakke om.

.

Kjære leser, diskuter gjerne temaet i kommentarfeltet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Urinlekkasje – vår tids siste kvinnetabu

  1. Bra at dere tar opp et så viktig tema! Nå skal jeg hvertfall begynne med disse øvelsene slik at jeg ikke får dette problemet senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.