Bli bevisst, Farlig kjemi, Forskning, Helse, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen

Begrens Bisfenol-A eksponeringen

Bilde: DinSide

.
DinSide kan vi lese at man bør holde seg unna tomater på boks. Hermetikk inneholder ofte bisfenol A, og syren i tomatsaften får stoffet til å lekke ut i maten, ifølge hormonforsker. Videre kan vi lese at bisfenol A er er stoff som ifølge Miljøstatus er klassifisert som reproduksjonsskadelig. Det har hormonforstyrrende effekter på mange dyr, og kan blant annet kan bidra til redusert fruktbarhet og skader på kjønnsutviklingen.


Fredrick Vom Saal er hormonforsker ved universitetet i Missouri. Han har forsket mye på bisfenol A, og sier til helsenettstedet Prevention at han anbefaler folk å holde seg langt unna tomater på boks. Hermetikk inneholder nemlig ofte bisfenol A, og syren i tomatsaften får ifølge Vom Saal stoffet til å lekke ut i maten.
Studier viser at bisfenol A-innholdet i de fleste menneskekropper overstiger det nivået som gjør at sædproduksjonen hemmes og kan gi kromosomskade på egg hos pattedyr. Du kan få i deg 0,05 milligram bisfenol A fra én liter hermetiserte tomater. Det er en mengde som vil ha en effekt på folk, særlig ungdom. Jeg rører ikke hermetiserte tomater, sier forskeren til Prevention.

Rådgiver Julie Håland i Mattilsynet sier til DinSide at det ikke er noen spesiell grunn til å tro at det er forskjell på hermetikken som kan kjøpes i USA og i Norge. Den norske grenseverdien for bisfenol A som gjelder plastemballasje er 0,6 mg/kg i mat eller matsimulant. Det er ikke satt noen grenseverdi for innholdet av bisfenol A i hermetikk. Det er heller ikke gjort noen undersøkelse av bisfenol A-innholdet i hermetiserte tomater. Det er selvsagt ikke lov å selge mat i Norge som utgjør en helsefare, men ansvaret ligger hos produsentene.
.
Her bør vi med andre ord selv være oppmerksomme og ta ansvar for egen helse ved å tilegne oss kunnskap selv. Her er litt fakta om Bisfenol A:
 • Bisfenol A produseres ikke i Norge, men brukes hyppig i produksjonen av for eksempel emballasje.
 • Bisfenol A blir brukt i tåteflasker, vannflasker, sportsutstyr, medisinske og dentale apparater, tannfyllingsmaterialer og tetningsmidler, enkelte linser, CDer, DVDer og elektriske husholdningsartikler.
 • Bisfenol A brukes som belegg på innsiden av nesten all mat og drikke bokser.
 • Bisfenol A er kjent for å lekke fra plasten fra foringen av hermetisert mat. Det er særlig emballasje som er rengjort med tøffe rengjøringsmidler eller brukes med innhold som er surt eller har høy temperatur.
 • En fersk Canadisk studie viste at de fleste brusbokser inneholder små, men målbare nivåer av bisfenol A. De fleste blir eksponert via kosthold, men eksponering kan også forekomme via luft og hud absorbering.
 • Det blir anbefalt at folk som ønsker å redusere sin eksponering for bisfenol A, unngår hermetikk og polykarbonatplast beholdere med mindre emballasjen indikerer at plasten er uten bisfenol A.
 • Det anbefales å unngå varme mat i plastbeholdere i mikrobølgeovn, ha plast i oppvaskmaskinen og bruke sterke vaskemidler.
 • Bisfenol A er mistenkt for å være farlig for mennesker siden 1930-tallet. Bekymring for bruken av bisfenol A i forbrukerprodukter var regelmessig i nyhetsmediene i 2008 etter flere regjeringer utstedte rapporter om sikkerheten, og enkelte forhandlere har fjernet produktene laget av det fra sine hyller.
 • Bisfenol endrer bryst utvikling og øker risiko for brystkreft.
 • Overvekt kan øke som en bivirkning av Bisfenol A eksponering.
 • Bisfenol A etterligner kroppens egne hormoner, og kan føre til negative helseeffekter. Tidlig utvikling synes å være perioden med størst følsomhet for stoffets virkning. Det har blitt satt grenseverdier for hvor mye som er sikkert for mennesker å eksponeres for. Disse nivåene er nå igjen på høring som følge av nye vitenskapelige studier.
Kilder: DinSide, Wikipedia

Les også Bisfenol A Kan gi hjerteproblemer: Klikk.no

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.