Bli bevisst, Fair Trade, Klær, Klima, Samfunnsansvar

Gjesteinnlegg: Noe å tenke på

Den bevisste bloggeren Anne Arstad har skrevet et flott innlegg for oss som belyser et svært viktig tema:

Dagens generasjon har et høyt CO2 forbruk, derfor tror jeg det er veldig viktig å overføre det grønne til våre barn. La dem vokse opp i et naturlig grønt hjem, la dem lære hvorfor det er så bra med grønt og hva som skjer med miljøet. På den måten kan dagens generasjon være med på å skape en tryggere fremtid for våre etterkommere. Vi trenger ikke å kjøpe og kaste hele tiden, det meste kan repareres selv eller av fagfolk. 

Kjøp deg nål og tråd og fiks klærne dine istedenfor å la dem gå i søpla. Gamle klær kan sys om til noe nytt. Jeg husker selv hvordan det var da jeg var mindre, man skulle alltid ha de nyeste buksene og de nyeste genserene, og mote er desverre noe som aldri kommer til å gå av. Hva om det ble en grønn mote å sy om klær? På den måten vil det etterhvert være ganske normalt å fikse klærne sine eller sy dem om. Kanskje det ikke vil bli så «nødvendig» å ha det siste som er kommet i butikkene.
I boken «Grønn Babyguide» står det at hvis man kjøper to nye plagg hver måned, bidrar man til ett tonn utslipp CO2 i året. I konvensjonell dyrking av bomull er forbruket av kjemikalier stort, dette kan føre til skader på både mennesker og miljø. Sprøytemidler kan påføre mennesker helseskader og i verste fall dødsfall. Tenk på alle de menneskene som jobber i bomullproduksjon og må godta helsefarene. De jobber fordi vi har et høyt forbruk av klær. Sprøytemidlene kan forurense drikkevann og luft, i tillegg vil jordas yteevne minskes ved langvarig bruk av plantevernmidler. En del av bomulls-produksjonen i dag foregår med genmodifiserte planter, noe som ikke er tillat ved økologisk dyrking.

Heldigvis finnes det økologisk dyrket bomull, det blir dyrket helt uten bruk av kjemikalier. Hvis du kjøper tekstiler av økologisk bomull er du med på å støtte den økologiske dyrkingen, og at arbeiderne jobber under rettferdige forhold. Den økologiske bomullen får vokse i sitt eget tempo og blir som regel plukket for hånd når den er ferdig. Ved konvensjonell dyrking sitter restene av sprøytemidler igjen i tekstilene, og dette går vi med inntil huden vår. Vi vet at vi mennesker tar opp kjemiske stoffer gjennom huden.

Økologiske klær blir mer og mer vanlig i butikker vi går rundt i, men det største utvalget finner man på nettet. Det er ikke så vanskelig å finne, man du kan google «økologiske klær», «økologisk bomull» osv.

Bry deg om deg selv, dine barn og miljøet. Det er aldri for sent å velge å leve grønt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.