Bli bevisst, Forskning, Helse, Kjemikalier i hverdagen, Kosthold, Mat

Gjesteinnlegg: Styr unna

Vi har på nytt fått et gjesteinnlegg fra bloggerinnen Anne Arstad som tar opp et viktig tema:

For litt siden kom yoghurten Skyr ut i butikkene, som skal være kjempesunn. Jeg har spist en del av disse, men en dag skulle jeg bare se på innholdet hvor sunn den egentlig var. Til min store forbauselse inneholdt den aspertam. Det var siste gang jeg kjøpte denne. Vitaminbjørnene inneholder det samme stoffet, disse har jeg også sluttet å ta. Men hva er egentlig aspertam?
Jeg har lest i diverse forum på nett at hvis man strør aspertam direkte på hjerneceller til rotter, oppstår det hjernesvulster med en gang. Folk kan oppleve en intens hodepine og har fått migrene ved konsumering. Aspertam brukes som søtstoff i lettbrus, godteri og tydeligvis yoghurt og vitaminbjørner. Noen sier det er påvist at det er helseskadelig og kreftfremkallende, andre mener dette bare er tull. Selv tror jeg på at det kan være helseskadelig. Hvorfor skulle man gå ut med at det er skadelig, om det ikke er det? Dette er noe av det jeg kunne finne:

«Aspartame is, by far, the most dangerous substance on the market that is added to foods. Aspartame accounts for over 75 percent of the adverse reactions to food additives reported to the US Food and Drug Administration (FDA).

Headaches/migraines, dizziness, seizures, nausea, numbness, muscle spasms, weight gain, rashes, depression, fatigue, irritability, tachycardia, insomnia, vision problems, hearing loss, heart palpitations, breathing difficulties, anxiety attacks, slurred speech, loss of taste, tinnitus, vertigo, memory loss, and joint pain.» Kilde: Befreetech

“Results of these tests were criminally falsified – then submitted to FDA! When the temperature of Aspartame exceeds 86 degrees Fahrenheit [body temperature is: 98.6], the 10% methanol [wood alcohol] in ASPARTAME [aka NutraSweet/Equal] converts to formaldehyde [embalming fluid] and then to formic acid [toxin found in ant sting venom].” Kilde: Befreetech 

En person hevder at han/hun skal ha drukket vann med smak, kun en slurk, etter noen minutter fikk personen synsforstyrrelser og migrene. Aspertam stod ikke som ingrediens, men personen ringte produsenten. Gjett hva de svarte? De hadde glemt å skrive aspertam som innhold. Det sier jo litt bare det, de vil ikke skrive det på fordi de vet at det er skadelig og folk helst vil holde seg unna. Selv synes jeg det er helt sykt at produsentene vil ha det som ingrediens, spesielt i vitaminbjørnene som barn spiser. Etter vi har sluttet med vitaminbjørner her i hus, så har migrenen til samboeren min vært borte. Før spiste han bjørnene hver dag, og kom ofte hjem med migrene og synsforstyrrelser. Han lå på et mørkt rom hele dagen og sov.

Mattilsynet anbefaler ikke barn under 3 år å få kunstig søtstoff, men de har ikke begrunnet hvorfor. På Fritt Helsevalg sine nettsider har jeg funnet en masse informasjon om søtstoffet, og jeg anbefaler alle å lese det. 

Jeg har sagt det før på bloggen min at det er ikke meningen å skremme folk, eller bestemme at dere ikke skal få spise hva dere vil. Men jeg kommer bare med informasjon, så er det opp til dere å tro på det eller ikke.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Gjesteinnlegg: Styr unna

 1. Her skal jeg komme med litt skrekk og advarsel. Jeg vet nemlig om en kvinne som døde av hjernedrypp 40 år gammel. Hun drakk enorme mengder Pepsi Max (som inneholder aspartam) etter at hun hadde blitt anbefalt dette mot søthunger. Familien hennes er overbevist om at det har med all pepsien å gjøre, og skyr nå aspartam hele bunten. Dette er selvfølgelig bare tipping fra deres side. Men jeg har som dem, sluttet å kjøpe ting med kunstige søtningsmidler fullstendig. Hvis noe skal være søtt, går jeg for Bjørkesøtt, eller rett og slett sukker. Har selv vært avhengig av Pepsi Max, og det tar to dager før abstinensene gir seg, men etter det er det faktisk lett som bare det å slutte.
  Et annet aspekt ved all lightbrusen vi heller i oss, er selvfølgelig utslipp og energibruk ved produksjon, transport og resirkulering. Så gå for vann i springen folkens, eller deilig eplejuice fra norske frukthager!

 2. Skremmende synes jeg. Alt den kunstige dritten som er tilsatt i alle matvarer! Burde egentlig ha gått tilbake til steinalder mat alle sammen!

 3. Uff, skremmende. Var forsåvidt ikke klar over det her, men vet jo at ikke kunstige søtningstoffer er noe bra.

  Om man leser på innholdsfortegnelsen på mat, godteri, brus osv. står det da "aspertam", eller står det noe annet?

  Takk for at du opplyser oss, trenger å få det inn så konkret!

 4. Bra dere fikk postet innlegget, jeg gikk tom for strøm på dataen så fikk ikke svart på mailen.

  Isa: Det skal stå aspartam/aspertam/aspartame, så det skal være lett å se.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.