Forskning, Helse, Hus og hjem, Interiør, Miljøvern

Pass opp for stråling fra sparepærer

VG Nett kan vi lese om nye forskningsresultater fra Sveits som viser at sparepærer stråler mer enn vanlige lyspærer. Det er skremmende at vi som miljøbevisste må la dette gå på bekostning av helsen. Vi har jo sparepære i lampen på kontorpulten vi sitter rett ved siden av!

«Forskerne har undersøkt effekten av pærenes elektromagnetiske felt på mennesker. Når strålingsnivået overskrider 50 ganger av grenseverdiene, kan det oppstå akutte nerve- og muskelskader som for eksempel kan utløse hjerteflimmer, men alle de testede pærene lå godt under grenseverdiene.

Strålingen øker imidlertid jo nærmere man oppholder seg pærene, og forskerne oppfordrer derfor folk til å holde minst 30 centimeters avstand til sparepærene. Dessuten kan den ultrafiolette strålingen være skadelig for huden.

Forskningsresultatet er viktig selv om det ikke foreligger akutt strålingsfare for mennesker, opplyser seksjonssjef Mirjana Moser ved det sveitsiske folkehelseinstituttet. Langtidseffekten av strålingen er det derimot for tidlig å si noe om, forklarer hun. – Det finnes ingen målbar risiko i dag, men vi kan ikke garantere at mennesker ikke blir syke om 20 år på grunn av stråling, sier Moser.»

Vi synes at dette er skremmende, og vil heretter benytte vanlige pærer i lamper der vi oppholder oss. Nattbordslampe, kontorlampe og leselampen. Synes det er viktig å begrense så mye som mulig av strålingen. Det er jo nesten over alt!

Bruker du sparepærer? Kommer du til å bytte?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 thoughts on “Pass opp for stråling fra sparepærer

 1. "Vanlige" pærer er vel ikke i salg lengre? Jeg vil anbefale folk å gå over til LED pærer. Krever myyye mindre energi. Vet ikke noe ang stråling på dem, men jeg tviler på at det er noe.

 2. Hei, utfasing av glødepærer( lyskilder) har ført til at det vil bli stopp i produksjon og siste utfasingen av glødelamper vil skje medio 2012. Dette gjelder klare,matte E27 etc. Ved å benytte LED har du INGEN ståling og effektforbruket er ca 40% mindre enn Sparepærer og med tilnærmet 4x lengere levetid.

 3. Strålingen er det minste problemet med sparepærer. Mange andre kilder i en bolig som gir langt høyere stråling. Er langt mer alvorlig at de inneholder det ellers totalforbudte stoffet kvikksølv som spres i form av damp og er svært skadelig å puste inn. At mange kaster brukte sparepærer rett i søpla vil dessuten på sikt medføre en stor miljøbelastning.

 4. Tror det er på tide å berolige, har riktig nok ikke detalj studert rapporten men her er det nok en jornalist som har skummet en rapport og en som har lest artikkelen og en som har misforstått..osv.
  Det som står er at du 20 mm fra pæren i verste tilfelle måler et felt som er innen for grenseverdiene i de fleste tilfellene langt under.
  200 mm fra pæren er feltet redusert med en faktor på 5.
  "In conclusion, the worst-case exposure of all investigated bulbs at a separation of 20mm were
  within the ICNIRP limits, the majority of which with large margins. The maximum induced
  current density drops by a factor of 5 after moving 200mm away from the bulb."
  Hvor mange oppholder seg i lengere tid 20 mm eller for den saks skyld 20 cm avstand fra en lyspære?

  Kvikksølvet i pærene er nok et større problem men selv det bare om en regelmessig knuser pærer.

 5. I de fleste deler av verden vil sparepærer føre til redusert kvikksølvutslipp fordi kvikksølvet fra kullkraftforbrenning langt overgår den utrolig lille mengden man finner i sparepærer. Og dette gjelder selv om _ingen_ pærer blir kassert forsvarlig.

  Det er ikke første gang sensasjonssultne journalister prøver å skremme folk.

 6. Slutt med å tulle. Hele saken er kun atter en opphauset sak. Konklusjonene fra undersøkelsene gir ingen grunn til bekymring i det hele tatt. "Sensasjoner" a la VG og TV2 er vanligvis ikke til å stole på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.