Behandling, Helse, Livsstil, Samfunnsansvar

Oppfordring: Bli blodgiver!

Jeg har lenge tenkt at jeg vil bli blodgiver, men jeg har bare ikke kommet så langt. Men i dag da jeg tittet innom TV2 fikk jeg meg et bra spark. Jeg kunne lese at det kan bli blodkrise i Norge og at det mangler 30.000 blodgivere i Norge!
Jeg tenker det er mange som meg som har vurdert det å bli blodgiver, men så glemmer man det bare og dagene går. Jeg har nå registrert meg på GiBlod.no og oppfordrer alle dere som leser å klikke seg inn og registrere seg. Når det er gjort, legg igjen en kommentatar! Og jeg ønsker mange kommentarer!
Her er litt info som jeg har tatt fra gi-blod-nettsidene:
Å gi blod
I motsetning til mange andre livsviktige legemidler kan blod hverken kjøpes eller fremstilles kunstig. Mange kan i dag ikke overleve uten blodoverføring – disse er avhengig av hjelp fra medmennesker. Det å gi blod tar en halv time – og foregår under nøye overvåking. De fleste mennesker vil ikke trenge mye blod i løpet av sitt liv. Men noen trenger mye, kanskje opptil 200 poser i løpet av en skade/operasjon. Derfor er det viktig å ha nok givere – og at blodbankene har nok blod på lageret sitt.

Hvem trenger blod?

Ulykker
Også trafikkulykker krever mye blod. Blodbankene må derfor til enhver tid ha en stor blodbeholdning, og tilgang til mennesker som kalles inn på kort varsel.

Operasjoner
De store fremskrittene innen hjerte- og leverkirurgi ville vært umulig uten blodgivernes innsats.

Kreftsykdommer
Blod og blodkomponenter inngår som en viktig del av behandlingen ved forskjellige former for kreft. Til leukemi-pasienter brukes spesielt konsentrat av blodplater.
Blodplatekonsentrat må lages av nytappet blod.

Blodsykdommer
Bløderne mangler en eller flere koagulasjonsfaktorer i sitt blod. Uten denne faktoren kan det oppstå alvorlige blødninger. Blodbankene fremstiller koagulasjonsfaktorer av ditt blod. Ditt blod gjør det mulig å behandle disse pasientene.

Brannskader
Ettersom brannskader ofte kan være nokså omfattende, er brannskadeavdelingene storforbrukere av blod. En eneste pasient kan trenge blod fra mer enn 100 blodgivere.

Fødende og nyfødte
Blodbankene har til enhver tid flere hundre poser blod i beredskap til kompliserte fødsler. Det kan være livsviktig med utskifting av blod på nyfødte.

Blodbankene må alltid ha blod i beredskap – også for mange andre sykdommer, skader og andre akutt-tilstander.

Så kom igjen folkens, registrer dere og legg igjen kommentarer!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Oppfordring: Bli blodgiver!

  1. Jeg registrert meg på GiBlod.no for en tid tilbake, men har aldri hørt noe, så tror ikke det kan være så krise i dette landet:p

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.