Bli bevisst, Miljøvern, Samfunnsansvar, Spørsmål/Svar

Hvorfor ikke svanemerket?

 

Når det finnes så mange gode økologiske og miljøvennlige produkter på markedet, være seg vaskemidler eller kosmetikk, hvorfor er så ikke disse svanemerket? Dette er et spørsmål vi ofte får, og sist i innlegget vårt om Ecover oppvaskmiddel. Det er sikkert mange flere som lurer på dette, derfor vil jeg skrive litt om denne saken her.

Først og fremst er Svanemerket en veldig fin merkeordning for produkter som er miljøvennlige. Det finnes alt fra svanemerket papir til svanemerket elektronikk og faktisk også hoteller. Disse oppfyller ulike krav som sparer miljøet. Les gjerne mer om de ulike kriteriene inne på Ecolabel.

Selv om et produkt innehar alle kriteriene til miljømerket vil ikke produktet automatisk få svanemerket. Man må søke og det koster penger. Og det er her jeg tror det er mange produsenter og importører som stoppes. Det gjelder hvertfall vårt firma, Green Spirit! Selv om vi både har miljøvennlige og milde (og t.o.m økologiske) produkter blir det rett og slett for kostbart å gå igjennom denne prosssen eller kall det investeringen. Og når produktene våre allerede har gode merkeanordninger slik som f.eks Ecocert blir det også litt unødvendig fra vår side.  Men sett fra forbrukernes side er Svanemerket bedre kjent og mer innarbeidet i markedet. På den måten vil nok flere kjenne og assosiere Svanemerket med miljø enn franske Ecocert. Mye av grunnen til dette er også at norske myndigheter og organisasjoner (eks. Grønn Hverdag) kun anbefaler norske merkeanordninger, ikke utenlandske.

Økologisk sertifiserte produkter kan også søke om Svanemerket, men det er en kostbar prosess.

Miljømerket Svanen drives non-profit, men alikevl koster det som sagt en del å søke samt å opprettholde merket. Et eksempel er hvis en importør eller produsent skal søke om miljømerke for sitt vaskemiddel eller kosmetikkprodukt, koster dette minimum 16.000 kr. Dette koster det for at en saksbehandler går igjennom søknad, dokumentasjon og gjennomfører kontrollbesøk, og det er jo kjempe viktig. Videre betaler man hvert år 0,3% av årsomsetningen av produktet som minimum kommer på 10.000 kr eller maksimum på 300.000 kr. 

Jeg mener absolutt ikke å kritisere Svanemerket, men derimot å opplyse om at en slik prosess som å svanemerke er kostbart, noe som ikke alle firmaer kan ta seg råd til. Og dette gjelder ikke bare Svanemerket, det gjelder de aller fleste merker som finnes på markedet. Alt fra økomerker, Astma og allergiforbundet sitt merke, og til flere av disse matmerkene slik som «Nyt Norge» osv.

 • Hva synes du om at det koster penger å merke produktene sine?

 • Synes du produsentene/importørene av ulike produkter bør investere i disse merkene for å gjøre det lettere for deg som forbruker? 

 • Blir det i det hele tatt lettere for deg som forbruker med så mange merker på markedet?

Vi vil høre din mening!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Hvorfor ikke svanemerket?

 1. Det er jo heilt feil at det skal koste å få merket produktene sine. Spesielt siden produsenter av økologiske og miljøvennlige produkter stort sett er små i den store sammenhengen.

 2. Jeg er absolutt ikke enig i at det skal koste penger å få sertifisert produktene sine, hverken til den ene eller den andre merkeordningen. Jeg ser selvsagt behovet de har, til å lønne sine ansatte, men det kunne gjort på en annen og ikke så dyr måte. Dette fører desverre til at de minste faller igjennom.

 3. Hei.

  Takk for svar. Eg visste at det ofte beror seg på penger når det kjem til merking, men det finnes skurker i øko og miljø produktbransjen som setter på merker som ikkje finnes. Og derfor tror eg det vil lønne seg for forbrukeren at det finns nokre få merkar som ein kan lite på, som svanen og ecocert. Men vi ville vært tjent med ein global enighet rundt dette.

  Nokon må betale for arbeidet med å kontrollere dei som produserar, og da er det vel greit at alle bidrar litt, syntes vel ikkje første beløpet var så ille, men det kunne vel kanskje vært rettvist og la dei største firmaene betale meir og dei mindre mindre.

  Takk for eit fint innlegg, ecocert har eg ikkje sjekka ut før no, men det virka som eit bra merkeordning.

  Ha ein fin kveld.

  -Black Orchid-

 4. Takk for tilbakemeldingene deres!

  Leste litt om nøkkelhullsmerket (som er for de sunnere matvarene), her ser det ut til at dette er drevet med statlig støtte. Så kunne vi hatt en tilsvarende merkeordning for sunn kosmetikk, hadde det vært glimrende!

  Ha en fin kveld!

 5. For meg har ikke svanemerket så mye å si. Er det et utenlandsk merke så bare sjekker jeg det før jeg kjøper produktet, hvis jeg ikke vet noe om det fra før. Det er klart de norske kun anbefaler norske merker når de tjener penger på det, men for meg er utenlandske merker like gode:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.