Baby og Barn, Gravid, Helse, Livsstil, Nybakt mor, Økologisk, Prakisk tips, Trening, Velvære

Grønn, skjønn og sunn barselstid

Barseltid og «ammetåke», hormoner i høygir og mangel på søvn. Heftige og svulmende følelser som svinger fra overveldende kjærlighet så man nesten føler at brystet skal sprenges av morsomsorg, vekselsvis med  bunnløse bølgedaler av hjelpeløshet, oppgitthet og søvnmangel. Alt er det like naturlig, og de fleste opplever nok disse ytterpunktene samt det meste i mellom. Barselstiden er nemlig en tid der hele følelsesregisteret får «kjørt seg» på godt og vondt. Mange setter nok forventningen for høyt på forhånd og det er liksom ikke måte på alt det fantastiske de skal få utrettet i løpet av fødselspermisjonen!

Da kan det være på sin plass å minne om at man helt klart bør være fornøyd med å ivareta seg selv og babyen og ikke tenke i så alfor krevende baner, tiden skal brukes for å skape bånd mellom deg og barnet ditt, for at dere skal bli kjent og for at dere sammen skal finne en rytme som er til å leve med. Ikke for at du skal rekke over x-antall prosjekt i forhold til hus, hjem og venninner som du ikke har fått tid til da du var i jobb.

Det er nemlig ingen liten oppgave å ta seg av en nyfødt baby heller den første tiden og man bør derfor prioritere litt «egoistisk» iallefall helt i begynnelsen, det kan lønne seg i lengden.

Imidlertid kan det være smart å komme seg ut på trille eller bæreturer de aller fleste dagene. Om dere ikke kommer dere avgårde så tidlig på formiddagen så greit nok det, først å fremst er det viktig å få hvilt seg såpass ut at man faktisk har nødvendig energi.

Det å komme seg ut på fysiske og sosiale aktiviteter i barselstiden legger et godt grunnlag fremover for deg og ditt barn. I de fleste byer er det både barselsgym, babysvømming, babysang og såkalt «Minibootcamp», som er utendørs gruppetrening for nybakte mødre/fedre og deres babyer. Sistnevnte treningsform har sitt utspring i liknende konsepter fra Australia og USA, derav navnet.

Flere steder er det også aktive «trillegjenger», men hvis ikke kan man jo fint bare legge minsten i vogna og trille i vei på egen hånd også, eventuelt få med en venn i samme situasjon.  Det er også en fin måte for de nybakte foreldrene og gjøre noe sammen på, f.eks det å ta en ettermiddagstur med den lille mens man snakker litt sammen og deler dagens hendelser. Et godt tips er å komme seg litt bort fra asfalten og inn på en eller annen grønn lunge som også kan by på litt naturopplevelser, det er jo alltid balsam for kropp og sjel.

Er man glad i å gå i marka og på turer generelt kan godt bæretøy være en god investering; Slynge/sjal/bæresele og deretter kanskje bæremeis, alt etter barnets alder og foreldrenes behov. Sørg uansett for at bæretøyet er ergonomisk riktig og prøv det gjerne på med barnet oppi før du kjøper. Bæresjal har dessuten mange andre bruksområder, t.o.m innendørs, så har man hendene fri til andre ting samtidlig som man bærer barnet trygt og nært inntil seg. Metoden skaper jo også gode relasjoner mellom barn og bærer og gir en unik nærhet.

Noe annet som skaper nærhet og godt samspill mellom foreldre og barn er lett babymassasje med en god olje eller lotion, f.eks etter kveldsbadet. Til den nyfødte har vi tomtomBABY produktene som selvfølgelig er økologisk sertifiserte og dessuten anbefalt av Grønn Hverdag. Produktserien består av babyolje, bleiekrem, vaskegel og lotion. Disse finnes både som enkeltstående produkter og som gaveesker med alle produktene samlet, i både små og store størrelser.

Til babymassasjen anbefaler vi at man passer på at rommet er tilstrekkelig godt oppvarmet og at babyen ligger godt og trygt før man forsiktig og med lette strøk masserer den med tomtomBABY BabyoljeVær alltid var på barnets reaksjoner og litt ekstra lett på hånden.

Også den nybakte moren har godt av litt ekstra egenpleie i denne perioden. Utenom de obligatoriske knipeøvelsene som er viktig at man følger opp, er en god brysthygiene også viktig dersom man ammer – både for å forebygge sårhet og eventuelle brystinfeksjoner. Man må passe på å holde brystet rent, varmt og så tørt som mulig.

Man bør ha en god amme-bh og bruke ammeinnlegg av ull eller ull/silke. Etter amming lufttørkes brystet og man kan smøre det med en pleiende krem, f.eks tomtomMAMA Brystvortekrem som har beskyttende og pleiende effekt og bidrar til å gjenoppbygge den naturlige mykheten samtidlig som den bidrar til å forbygge sårhet. Med ingredienser som sheasmør, avakadoolje, jojobaolje, E-vitamin og rosa mosqueta olje av høyverdig økologisk kvalitet sikres du den beste omsorg i så måte.

Velg også selv når du er klar til å ta imot besøk og ikke legg listen for høyt med tanke på hvør strøkent og ryddig det skal være til enhver tid. Husk at det er dere som foreldre og det nye lille vidunderet som er i høysetet denne perioden, og som har førsteprioritet nå, så ta dere tid til å nyte de små øyeblikkene av hverdagslykke med den nye verdensborgeren på deres egne premisser.

Skrevet av Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 thoughts on “Grønn, skjønn og sunn barselstid

  1. Bæreselen har vært gull verdt for oss i barseltiden. Mye enklere å slenge på seg en sele enn å dra vognen opp og ned trappene, for ikke å snakke om det å skulle komme seg på en full buss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.