Bli bevisst, Dyrevelferd, Miljøvern, Shopping

Lær og miljø

Mange mennesker er i dag imot pelsdyroppdrett og pels generelt, både fordi de mener det er en inhuman praksis, men også fordi det ikke gagner miljøet. Men hva med lær?
Selv om lær i mange tilfeller er et biprodukt og ikke hovedfokuset når man slakter dyret, hvordan påvirker egentlig lær miljøet?

Lær er i all hovedsak bare hud fra kveg og i naturlig form er dette et biologisk nedbrytbart materiale. Men fordi lær må igjennom garving (en metode som gjør lær mykt og beskytter mot forråtnelse) for å ikke tørke ut og ha lenger holdbarhet, er det ikke fullt så biologisk nedbrytbart lenger. Etter å ha gått igjennom en prosses der skinnet blir kuret med salt og dynket i rent vann for å fjerne saltet, blir skinnet behandlet med en eller flere av disse kjemikaliene for å fjerne hår:

 • Sodium sulfide
 • Sodium hydroxide
 • Sodium hydrosulfite
 • Arsenic sulfide
 • Calcium hydrosulfide
 • Dimethyl amine
 • Sodium sulphydrate

Prosessen er enda ikke ferdig; det er en svært tidskrevende prosess å lage lær og ikke minst en industri som bruker flere titalls kjemikalier som ikke gagner miljøet. Er lær like ille som noe av plasten der ute? Det er vanskelig å si, men en ting er sikkert: Det er kanskje lettere enn du tror å unngå lær. Du må bare se litt lenger enn din lokale skobutikk!

Stoffer som for eksempel (økologisk) bomull, hamp, bambus og andre naturlige materialer er langt bedre alternativ enn autentisk lær. Hvis du absolutt føler at du må ha lær, kjøp brukt! Da slipper det å produseres nytt lær og du er i tillegg miljøbevisst som handler brukt.
Er du åpen for fuskelær, er nettsiden www.vegetarian-shoes.co.uk en nettside som selger «vegetariske sko» i lær-lignende materialer.

Skrevet av Mays Dakhil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Lær og miljø

 1. Så flotte sko. Takk for tips 🙂

  Selv er jeg ikke motstander av lær fra kjøttproduksjon, da jeg mener en bør bruke alt når en først skal avlive et dyr for egen vinning. Og jeg mener vi er kjøttetere, det er iallefall det enkleste for å få nok essensielle aminosyrer.
  Når det kommer til miljø er nok prosessen ganske miljøfientlig, og produsentene må ha gode avfallshanteringer, men kvaliteten på lær er stort sett mye bedre og mere holdbar enn både plastikk og tekstil, slik at en trenger færre sko, jakker, vesker, belter slik blir avfallshaugen iallefall mindre.

  Men disse veganske produkta så spennende ut, og det var jo mange fine og forskjellige modeller. Definitivt et alternativ neste gang jeg trenger sko.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.