Hjemmespa, Lag selv, Velvære, Vinter

Sett stemning på høstkvelden – lag din egen oase av dufter og velvære!

Regnet siler ned og høststormen tar solid tak både når du drar til jobb om morgenene og når du skal hjem på ettermiddagen. Da er det kanskje ikke det å være ute som frister mest. Isåfall er ikke skikkelig innekos å forakte. For å nyte innekosen maksimalt er det likevel ikke feil å faktisk gå seg en tur i det friske været, trosse alle sofa-motforestillingene, løfte på kroppen og hoppe inn i gode turklær, til og med hel regndress og gummistøvler, om det er det som er påkrevd i forhold til å spille på lag med værgudene!

Når du da kommer inn igjen til ditt lune rede kan du sørge for en god og behagelig innetemperatur og omgi deg med duft av eterisk oje som avstemmes etter hvilken sinnstemning du ønsker å sette deg selv og eventuelt din/dine kjære i. Kanskje gjør det også ekstra godt med et varmt bad tilsatt velgjørende oljer før man finner pleddet og godstolen.

For å få maksimalt utav det å bruke eteriske oljer på denne måten anbefales det at du investerer i en oljebrenner, en gjenstand som foruten å avgi duft også kan være en pen pynteting om du ønsker det, eller bare en helt enkel og funksjonell aromalampe dersom det er ønsket ditt.

Både oljebrennere og eteriske oljer er å få kjøpt flere steder på nettet, men jeg kan særlig anbefale de som har lyst til å prøve dette om å sjekk ut myrra.no sine sider ( Telemark Urtebrenderi ), de har et rikholdig utvalg av begge deler til en fornuftig pris. Bla kan du ved å trykke på linken her få et enkelt og rimelig startsett for aromaterapi og bruk av aromalampe, med et lite utvalg av de mest brukte eteriske oljene, en enkel aromalampe og et lekkert lite treskrin til å oppbevare oljene dine i.

En av de mest populære og anvendte eteriske oljene er lavendelolje. Den er fin å bruke til både massasje og i aromalamper, i duftposer og i badevannet, for en avslappende effekt.

Lavendel er god mot ekstrem tretthet og nedtrykthet, depresjon og søvnløshet. Den er god mot psykiske spenninger og stress. En meget fin olje å brenne i aromalampe, gjerne sammen med noen dråper av en litt friskere olje, f.eks bergamott som den går godt sammen med duftmessig. Bergamott er også kjent for å kunne virke positivt når man har psykiske spenninger og trenger å slappe av. Den er på en måte både oppløftende og avslappende på en og samme tid!

Høsten er som kjent også tid for forkjølelser og andre plager i forbindelse med at vi går over i den kjøligere årstiden, mange plages også med bihule, hals og lungeinfeksjoner denne årstiden. Eteriske oljer som har en gunstig effekt på disse lidelsene er bla. peppermynte og eukalyptus. Noen dråper i aromalampen av disse vil derfor være gunstig. En kan også blande noen dråper i en baseolje å ha litt  i badevannet, dessuten kan det innhaleres, man drypper da noen dråper i kokende vann og innåder dampen. Egne innhalatorer til dette formålet selges hos Telemark Urtebrederi, for de som ønsker det. Disse oljene her er også fine dersom man plages av muskel og leddsmerter, da særlig som badeoljer. Følg imidlertid bruksanvisning for dosering nøye når du blander egne remedier av rene eteriske oljer, da man i noen tilfeller bør ta forhåndsregler ved for høy dosering.

En fin og trygg måte å starte med eteriske oljer til hjemmebruk på er derfor å bruke aromalampe, slik at man eliminerer denne risikoen. Da tar man bare litt vann i skålen på lampen, varmer opp med te-lys og drypper noen dråper av oljen i skålen til den avgir passe duftmengde. Litt olje på filteret i stuvsugeren er også en fin måte å spre velduft og naturlig aroma på, dufter garantert bedre enn den såkalte støvsugerlukta!

Mange av oss merker at energinivået går litt ned nå som både kvelder og etterhvert også morgenene blir mørkere og en energigivende massasjeolje er da ikke å forakte. I massasjeoljer anbefales det at du bruker maksimum tre prosent eteriske oljer og lar resten være en nøytral olje av god kvalitet.

Her kommer en god massasjeolje mot tretthet og utbrenthet:

  • 2 dråper eterisk olje av sitron
  • 2 dråper eterisk olje av furunål
  • 2 dråper  eterisk olje av rosmarin
  • 14 dråper baseolje olje av hvetekim
  • 9 ml baseolje av søtmandel

Dette gir en totalmengde på 10 ml olje. (Kilde: Aromaterapi for kropp og sjel, Naturlig helse serien, Boksenteret forlag, 1997).

Sitronolje er foresten også en god luftrensende olje som avgir en behagelig aroma de fleste setter pris på. Den utvinnes av skallet fra friske sitroner ved kaldpressing og sentrifugering. Den passer  derfor meget godt alene eller sammen med andre oljer i aromalampe eller på støvsugerfilteret, da den virker lett bakteriedrepende og samtidlig luftrensende.

Det er selvsagt en mange oljer med dertilhørende egenskaper som man ikke rekker å nevne i en liten artikkel som denne . Jeg anbefaler derfor de som er interresert å lese seg opp på temaet, litt grunnleggende informasjon får du på nettsidene der du kjøper de ulike oljene, men det finnes også mange gode bøker og hefter om temaet, som er absolutt verdt å ta en kikk på. For eget vedkommende kan jeg si at oppdagelsen av disse naturlige eteriske oljene har beriket hverdagen, og jeg bruker dem i alt fra oljer, kremer, aromalamper og husholdning.

Høsten er jo også så absolutt tiden for å dyrke innendørs hobbyer. Hva er da bedre enn å lage sine egne skjønnhetsmidler som kan brukes for å skjemme vekk seg selv med når man venter på at solen skal dukke opp igjen? Jeg bruker å smøre hendene med en god håndkrem før sengetid, så den får virke over natten. Her skal du få oppskriften på en som du kan lage selv av nettopp en avslappende og søvndyssende eterisk olje (anbefaler f.eks lavendel).

Lettlaget håndkrem:

  • 2 måleskjeer lanolin ( fåes på apoteket)
  • 2 måleskjeer mandelolje eller hvetekimolje
  • 4 dråper beroligende eterisk olje ( f.eks lavendel)

Et annet tips er å kjøpe små duftposer med tørkede lavendelblomster og tilhørende lavendelolje til, (når du trenger å piffe opp duften, drypp da på et par dråper), og bruke dette i skuffer og skap eller henge det på/ved  sengen for å fremme nattesøvnen dersom du skulle trenge det. Hvis du ikke liker duften av lavendel kan du prøve f.eks tøkede rosenknopper og roseolje eller en annen duft som du føler for til samme formålet. Her er det bare å lukte seg frem og kjenne etter hva sansene din forteller.

 

Lykke til dersom du ønsker å prøve deg på litt hjemmelaget aromaterapi, en god og velduftende høst ønskes uansett alle lesere der ute!

 Skrevet av: Christel Rønvik Håvoll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.