Bli bevisst, Dyrevelferd, Kosthold, Økologisk, Vegetar

Litt om eggproduksjon og forskjellen du kan gjøre

hoeneansikt_brunFOTO: iStock

Visste du at betegnelsen «frittgående høner» kun brukes om høner som kan gå fritt inne? Det er ikke krav om luftegård for frittgående høner. Produsenter er flinke til å markedsføre produktene sine som at dyrene har hatt det veldig bra, men hvis man tar seg tid til å finne ut hvilke krav som ligger bak merkinger som for eksempel denne, vil man fort danne seg et annet bilde av hvordan dyrene har det.

Burhøns hindres i å bevege seg normalt og flakse med vingene.

Fakta om hønas evner er hentet fra Dyrevern.no

Høner kommuniserer gjennom lydspråk, der over 20 lyder med spesifikt meningsinnhold er identifisert

Høner lærer av erfaring og kan læres opp av andre høner. Undersøkelser har vist at høner som har sett på video av hvordan et problem løses, etterpå kan løse problemet selv på samme måte

Det antas at høner kan forestille seg hvordan fremtiden vil bli. Høner som får valget mellom en liten belønning straks, eller en større belønning om en viss tid, vil som regel vente på den største belønningen. Dette tyder på selvkontroll.

«Det er bare et dyr» sier mange – men ved å sette seg inn i hvordan dyr tenker og føler, skjønner man at de er så mye mer. De er liv akkurat som oss, og de fortjener å ha det godt.

snill_og_slem_eggFOTO: Dyrevern.no

Mange høner får adferdsproblemer som følge av måten de avles frem på. I en naturlig situasjon vil høna lete frem et rolig og lunt sted for å ruge. Hun er svært nøye, og kan lage flere rugeplasser før hun er fornøyd. Hun vil også være isolert. De siste dagene før klekkingen kan kyllingen begynne å pipe. Da klukker høna tilbake, og slik blir de kjent med hverandre. Gjennom avl foregår det ikke på samme måte; De klekkes frem ved hjelp av rugemaskiner, og vokser opp uten opplæring eller omsorg fra moren. Dette gir ofte adferdsproblemer som svekkede sosiale evner. Risikoen øker for aggressivitet og abnorm adferd som skadelig fjørhakking og kannibalisme.

Både burhøner og frittgående høner holdes i dunkel belysning hele livet for å få en mer passiv tilstedeværelse. De er utsatt for helseproblemer som beinskjørhet på grunn av lite bevegelse og massiv produksjon av egg, blodmidd som følge av store høneflokker, bakterieangrep og nedsatt immunitet som igjen kan gi egglederbetennelse og bukhinnebetennelse – svært smertefulle tilstander.

ØKOLOGISKE HØNER er alltid burfrie. De har bedre plass med vinduer og mer å sysle med, får grovfôr og har utemuligheter. De får slippe ut i frisk luft og vegetasjon hver dag såfremst været gir mulighet for det, og har færre dyrevelferdsproblemer. Å fullstendig gå over til økologiske egg vil ikke bare støtte produsentene som gir bedre miljø til dyrene sine, men det vil også gi sterke signaler til de resterende produsentene.

Vil du gå enda lenger for dyrevelferd kan du lage din egen erstatning for egg: veggerøre av tofu med gurkemeie, pepper, paprikapulver, løkpulver, spisskummen og svart salt. Dette får dere en oppskrift på snart! Kan spises med vegansk bacon (facon) for å få den perfekte helgefrokosten med god samvittighet.

Dyr skal ikke trenge å lide for at vi skal være mette!

KILDE: http://www.dyrevern.no/resources/files/Fakta_verpehone_2015.pdf  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “Litt om eggproduksjon og forskjellen du kan gjøre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.