Alternativ til, Baby og Barn, Bli bevisst, Debatt, Farlig kjemi, Forskning, Green Spirit, Helse, Hormonbombe, Hudpleie, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk, Økologisk, Prakisk tips

Kosmetikkleverandøren mot strømmen!

Som mange av dere vet gjennomførte Forbrukerrådet nylig en kampanje rettet mot kosmetikkbransjens bruk av hormonforstyrrende stoffer som bl.a. parabener. Forbrukerrådet kontrollerte en rekke produkter på markedet og er nå svært bekymret siden så mange kroppspleie- og kosmetikkprodukter inneholder disse stoffene. Forbrukerrådet krever et forbud mot skadelig hudpleie.

Forbrukerne kan selv sjekke om produktene deres inneholder de problematiske stoffene. Man kan søke i registeret på www.hormonsjekk.no eller skanne produktets strekkode med en I Phone applikasjon. Det lyser rødt hvis innholdet er tvilsomt og grønt i motsatt fall.

Vi er stolte over å være kosmetikkleverandør som går mot strømmen, vi tilbyr utelukkende produkter som er fri for de skadelige stoffene inkludert en lang rekke andre syntetiske stoffer.

Vi tok selv kontakt med Forbrukerrådet og inviterte de til produktkontroll. De var overrasket over at vi som kosmetikkleverandør selv tok initiativ siden mange leverandører av kosmetikk er kritiske til at produktene granskes. Hos Green Spirit lyser det selvsagt grønt av alle produkter! Det er nettopp dette vi har jobbet for siden starten, altså å tilby rene økologiske produkter uten skadelig kjemi.

Nå er alle våre produkter søkbare på www.hormonsjekk.no!

Terre d'Oc, Less is More, Pomarium, Acorelle, tomtomBABY & tomtomMAMA finner dere nå i søkeregisteret. Dr. Kadir hudpleie er også kontrollert og godkjent, men siden produktene ikke har strekkode kan de ikke bli med i registeret.

 

 

 

Her er mer om bakgrunnen for Forbrukerrådets kampanje (Kilde: Forbrukerportalen.no):

 

Urovekkende forskning

 

Parabener er bare noen av de 17 stoffene på EUs prioriterte liste over hormonforstyrrende stoffer, se listen nedenfor. De brukes blant annet som konserveringsmidler og solfiltre. På baderommet finnes de over alt: i deodoranter, barberskum, hårpleieprodukter, hudkremer, solkrem, såper og sjampo.

Forbrukerrådet frykter for virkningen stoffene kan ha, og er bekymret for barn og unge som er spesielt sårbare. Forskning på dyr viser at stoffene har hormonforstyrrende effekt og forskere mener de kan gi økt forekomst av brystkreft, testikkelkreft, dårlig sædkvalitet og deformerte kjønnsorgan, såkalt krytorkisme, hos mennesker.

Virkningene av stoffene lar vente på seg, men er alvorlige. Dyreforsøk har påvist at gravide hunnrotter, som har vært utsatt for hormonforstyrrende stoffer, har fått avkom med skadede kjønnsorgan. En undersøkelse av den danske Miljøstyrelsen viser at toåringer får i seg flere skadelige stoffer enn man tidligere trodde. Flere forskere mistenker også en sammenheng mellom hormonforstyrrende stoffer og tidlig pubertet hos jenter og dårligere sædkvalitet hos gutter.

 

Forskerne uenige

 

Når Forbrukerrådet piller på en så sensibel nerve som det å gå ut å advare med disse stoffene, blir det ramaskrik i bransjen. Størstedelen av kosmetikkindustrien mener at alle disse stoffene kommer i trygge doser og lener seg mot de forskerne som sier det er trygt.

Men det er også forskere som er av en annen oppfatning, både norske og internasjonale. Anerkjente forskere ved blant annet Rikshospitalet i Danmark er bekymret over at hormonforstyrrende stoffer som finnes i kroppspleieprodukter, gir alvorlige helseskader i dyreforsøk. De frykter at kjemikaliene også kan være skadelige for oss mennesker. Og spesielt er de bekymret for effekten stoffene kan ha på barn.

 

Tvilen må komme forbrukerne til gode

 

Forbrukerrådet konstaterer at forskerne er uenige. De er derfor opptatt av at denne tvilen må komme forbrukerne til gode. Her må føre var-prinsippet legges til grunn, slik at du og jeg og våre barn slipper å bære risikoen. En risiko ingen kjenner konsekvensen av. En risiko som danske myndigheter forholder seg til ved å ha innført et nasjonalt forbud mot to av disse hormonforstyrrende kjemikaliene i produkter rettet mot barn under tre år.

Forbrukerrådet krever at norske myndigheter også kommer på banen og sørger for en strengere regulering av hormonforstyrrende stoffer i kroppspleieprodukter og kosmetikk. Forbrukerrådet krever at bransjen tar samfunnsansvar og faser ut stoffene. Og mens vi venter på at politikerne og bransjen skal ta ansvar, kan vi alle bruke hormonsjekk.no for å unngå hormonforstyrrende kjemikalier når vi fyller handlekurven vår.

Hormonsjokk på apotekene

 

Apotekene konkurrerer nå med parfymeriene om å ha flest kremer som skal gjøre oss glattere, friskere og mer ungdommelige. Nordmenn stoler også på at produktene apotekene selger, er helsebringende og uten problematiske stoffer. Slik er det ikke.

– Det er lett å få inntrykk av at varene er sunne og trygge og at vi kan stole på apotekene, men vi ser at det dessverre ikke alltid er grunn til det, sier Audun Skeidsvoll som er direktør for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet.

Det viser seg at produkter som selges via apotek, ikke nødvendigvis er bedre enn de man finner i parfymerier eller dagligvarebutikker. Boots er blant de aller dårligste med hele 120 produkter i Hormonsjekk-databasen som inneholder hormonforstyrrende stoffer. Mange av Boots egne merkevarer inneholder inntil fem hormonforstyrrende stoffer i ett enkelt produkt.

Andre kjente merkevarer fra apotekenes hyller, som Aco, Eucerin og Vichy, inneholder også hormonforstyrrende stoffer. Det samme gjør flere kremer fra Dermalogica og Matis, som ofte selges i hudpleiesalonger.

– At apotekene gjør det så dårlig i Forbrukerrådets undersøkelse, er både uventet og skuffende, sier Audun Skeidsvoll.

Bekymringen er særlig stor for «cocktaileffekten», det vil si hvordan stoffene virker når de blandes i kroppen. For selv om et produkt inneholder små mengder av et stoff, kan det i kombinasjon med andre stoffer ha en skadelig effekt. Apotekene er derimot ikke interessert i å kutte ut bruken av hormonforstyrrende stoffer i sine produkter.

Forskningsrapporter om hormonforstyrrende stoffer

 

 

Sjekk selv!

 

For forbrukere som vil unngå å smøre seg inn med tvilsomme kjemiske stoffer, er det heldigvis lett å undersøke produktene før man handler. Man kan lese innholdsdeklarasjonen og styre unna produkter som inneholder stoffer fra listen under.

Siden innholdslisten ofte er lang og vanskelig å lese, kan Forbrukerrådets app, eller liste over produkter med hormonforstyrrende stoffer være en enkel løsning.

Alle Green Spirits produkter er kontrollert og godkjent av Forbrukerrådet, de er i tillegg økologisk sertifisert som stiller enda strengere krav til innhold, og fravær av syntetiske stoffer. Hos Green Spirit får du et bredt spekter av hudpleie, kroppspleie, mor- og barn produkter, parfymer, deodoranter, makeup, hårfjerningsvoks, hårpleie og styling. Sjekk ut www.greenspirit.no

 

De 17 hormonforstyrrende stoffene

 

Benzophenone-1
Brukes som UV-filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

Benzophenone-2

UV-filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

BHA eller tert. Butylhydroxyanisol
Antioksidant. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

Boric Acid
Antimikrobiel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

Butylparaben
Konserveringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer. Høy giftighet. Forbudt i Danmark i kroppspleieprodukter til barn under 3 år.

Cyclotetrasiloxane

Brukes til pleie av hår og hud. Tilhører stoffgruppen organiske ringformede siloksaner. Klassifisert reproduksjonsskadelig. Har miljøskadelig status i Norge. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer

Diethyl phthalate (DEP)
Brukes som denatureringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.
Ethylhexyl methoxycinnamate eller Octyl methoxycinnamate

UV-filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

Ethylparaben
Konserveringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

Methylparaben
Konserveringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

Hydroxycinnamic acid
Brukes til hudpleie. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

Propylparaben

Konserveringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Forbudt i Danmark i kroppspleieprodukter til barn under tre år. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

Resorcinol
Brukes i hårfarge. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Allergifremkallende. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

4,4’-Dihydroxy-benzophenone
UV-filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

4,4’Dihydroxy-biphenyl (Dihydroxybiphenyl)
Brukes ofte til bleking og hudbeskyttelse. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

4- Methylbenzylidene camphor
UV-filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer.

3-Benzylidene camphor
UV-filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer. Forbudt i Frankrike i kroppspleieprodukter og kosmetikk.

 

Hva tenker du om kosmetikkindustriens bruk av disse stoffene? Er du bevisst på å unngå disse stoffene?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 thoughts on “Kosmetikkleverandøren mot strømmen!

 1. Helt klart! Bruker kun hudpleie/sminke/osv som er trygg og nesten alt annet enn ansiktskrem og sminkefjerner (bare escentuals bruker jeg) er også både vegane og økologiske. Har fortsatt ikke funnet en god, naturlig og økologisk solkrem men.. Er alle deres produkter godkjent for salg i butikk i norge (e.g eu godkjent og alt det der) ? Huden er tross alt en så stor del av kroppen vår at det er viktig å ta så godt vare på den som mulig!

  1. Flott å høre at du har et så bevisst forhold til dette.
   Ja, selvsagt er våre kosmetikkprodukter både EU-godkjente, registrert hos Mattilsynet og lovlige for salg i Norge. Vi er da seriøse aktører, og vel så det!

   Produktene produseres av anerkjente kosmetikkfirmaer i Europa, for det meste Frankrike. Vil heller si at vi har gått et skritt lengre enn den vanlige EU-godkjenningen og tilbyr utelukkende økologisk sertifisert kosmetikk. Her finner man ingen parabener, og heller ikke mineraloljer, syntetisk parfyme m.m. Og dette er fremdeles lovlig og godkjent i EU. Vi velger heller å tilby helt naturlige og trygge produkter!

  2. Hei ash, tenkte bare å tipse om at iherb.com har noen gode, økologiske solkremer med fysisk solbeskyttelse (altså som legger seg utenpå huden i stedet for å absorberes inn i huden slik som kjemisk solbeskyttelse). Jeg bruker denne til ansiktet: http://www.iherb.com/Devita-Solar-Protective-Moisturizer-SPF-30-2-5-oz-75-ml/21363?at=0, og denne til kroppen: http://www.iherb.com/Devita-Solar-Body-Block-SPF-30-7-oz-210-ml/23022?at=0. Et par andre som er ok er http://www.iherb.com/Alba-Botanica-Natural-Very-Emollient-Sunblock-Aloe-Vanilla-SPF-30-4-oz-113-ml/6154?at=0 og http://www.iherb.com/Alba-Botanica-Very-Emollient-Sunblock-Fragrance-Free-SPF-30-4-oz-113-g/15939?at=0.

   Ellers så har jo Green Spirit en også, men da har man litt flere å prøve for å finne den konsistensen man foretrekker 🙂

   1. Takk for tips! Men vær alltid oppmerksom på at ikke alle produkter som markedsføres som økologiske, er det! I Amerika er det andre regler for slikt, så se etter sertifiserte produkter slik som f.eks USDA. Vær også oppmerksom på at det er andre regler for markedsføring av solkremer i Norge enn det er i Amerika. Så det som er godkjent der er kanskje ikke godkjent for salg i Norge. Bare til info!

 2. Det er så godt å se at dere som kosmetikkleverandør er bevisste på dette!! 🙂 Det er bekymringsverdig at det er så altomfattende bruk av disse stoffene. Så; heder og ære og HURRA for dere!! <3

  1. Tusen takk for varmende ord! Må innrømme at det er og har vært en lang og kronglete vei å gå, det er mye skepsis rundt om, spesielt fra bransjen selv. Men nå som det blir mer og mer fokus på dette fra uavhengige instanser og særlig internasjonalt, så håper vi å få flere til å forstå at det er en selv som må følge med og være kritisk til hva man smører seg med.

 3. Veldig! Jeg bruker opp det jeg har som inneholder skadelige stoffer, fordi jeg ikke vil kaste det, men med en gang jeg trenger noe nytt ser jeg etter det mest naturlige alternativet. Rene oljer er jo fantastisk allsidige, så det er helt klart en fordel på alle måter med økologiske hudpleie- og skjønnhetsprodukter (når man først skal begynne med økologiske produkter kan det jo være litt vanskelig å finne de produktene som kan måle seg med dem man er vant til). Ikke noe problem for meg nå lenger heldigvis 🙂

  1. Ja, det kan ta litt tid før man finner frem til sine nye favoritter når man konverterer til økologisk. Heldigvis har det kommet mye bra på markede den seneste tiden! Det er fullt mulig å få kvalitet og rene produkter!

 4. Jeg leste en plass at mange selger økologiske, giftfrie og grønne produkter, MEN at hos mange produsenter kan selve flasken/emballasjen som produktet er i, være full av gift. Som f.eks. i plastflasker, som kan avgi både det ene og det andre.

  Jeg har raskt prøvd å finne informasjon om selve pakningen til alle produktene deres, men jeg kan ikke finne ut om selve plastflaskene/emballasjen er ren, dvs. økologisk eller giftfri. Mulig det står en eller annen plass, men

  Hvordan kan man vite at både innholdet og emballasjen er grønn?
  Både hos dere og alle andre? Jeg har tatt det som en selvfølge hittil at økologiske produkter kommer i giftfrie flasker/krukker osv.
  Må jeg revurdere, og lete etter info om emballasjen heretter?

  Hva er deres erfaren og viten om dette, dere som er fagfolk?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.