Om sommeren produserer kroppen D-vitamin når solstrålene treffer huden, men når dagene og kveldene blir mørkere utover høsten og vinteren er det ikke uvanlig at D-vitaminlagrene går tomme.
En vanlig norsk kost ikke gir nok vitamin D, og med mindre du er en av dem som spiser fet fisk regelmessig, anbefales tilskudd av vitamin D. Det er spesielt viktig i høst- og vintermånedene, da vi får lite sollys, og ikke danner vitaminet selv.
Risikoer ved D-vitamin-mangel
Vanligste risikoene ved D-vitamin-mangel er rakitt (engelsk syke) hos barn, at skjelettet blir mykt og deformert på grunn av manglende opptak av kalsium fra tarmen.
Hos voksne kan D-vitamin-mangel føre til at skjelettet tappes for kalsium, og at du lettere utsettes for brudd. Nyere studier har også vist at vitamin D-mangel hos unge kan øke fettlagringsprosessen og bryte ned muskler.
Symptomer
Symptomene på D-vitamin-mangel er ofte diffuse, og minner om andre, vanligere plager. Diagnosen kan derfor være vanskelig å stille.
Langvarig mangel av vitamin D rammer bevegelsesapparatet, og symptomer kan være tretthet og muskelverk, ofte ledsaget av depressive tanker og følelse av maktesløshet.
Viktigste kilder til D-vitamin
Vitamin D dannes i huden under solstråling og tas dessuten opp i tarmen fra vitamin D-holdig ernæring eller fra kosttilskudd.
Anbefalt daglig inntak av vitamin D er på 7,5 µg for kvinner og menn, 10 µg for eldre, ammende, gravide og barn.
De viktigste kildene til D-vitamin er:
- sollys
- eggeplomme
- fet fisk (laks, ørret, sild, makrell)
- tran og tilskudd
- margarin, enkelte typer gulost og ekstra lett melk
Hvordan passer du på å få i deg nok vitamin D i høst- og vinterhalvåret?
Guri Merete Smenes