Bli bevisst, Dyrevelferd, Hva er grønt?, Klima, Kosthold, Mat, Miljøvern, Økologisk, Samfunnsansvar

10 gode grunner til å velge økologisk mat

Gode grunnerOikos – Økologisk Norge er en ideell organisasjon for alle som har interesse for økologisk mat og – produkter, økologisk landbruk, – hagebruk, miljø og helse. Fra nettsiden deres har vi hentet denne artikkelen med 10 gode grunner til å velge økologisk mat.

 

1. Du får mat uten rester av sprøytemidler

Når du spiser økologisk slipper du rester av sprøytemidler, som ikke bare dreper insekter, ugress og plantesykdommer, men også kan være skadelig for oss mennesker.

 

2. Du får mat med mer smak

Økologiske grønnsaker inneholder generelt flere nærings- og smaksstoffer og mindre vann pr. kg enn ikke-økologiske grønnsaker.

 

3. Du får rene varer uten sminke

Ø-merkede matvarer er ikke sminket med fargestoffer eller tilsatt kunstige tilsetningsstoffer. Vi må være klare over at matvarer som ser «perfekte» ut, ofte er farget og overflatebehandlet og derfor faktisk er langt fra perfekte i et miljø- og helseperspektiv. Les mer

 

4. Økologiske dyr har bedre forhold

Høy dyrevelferd er viktig i økologisk landbruk, blant annet har økologiske dyr bedre plass inne og oftere tilgang til uteareal, samt at de får næringsrikt, rent økologisk fôr.

 

5. Økologisk landbruk er godt for vannet vårt

Økologiske bønder bruker ikke sprøytemidler og kunstgjødsel som kan forurense vassdrag og grunnvann.

 

6. Bevar en rik og ren natur

Naturen er rikere og renere med økologisk landbruk, og vi bevarer  bier, humler og andre pollinerende insekter som hjelper oss med 1/3 av verdens matproduksjon!

 

7. Naturlig mat er sunn fornuft

Målet i økologisk produksjon er sunne og robuste dyr og planter.

 

8. Nei takk til genmanipulert mat

I økologisk produksjon blir det hverken brukt genmanipulering til mat til mennesker, eller til fôr til dyr. Hovedgrunnen er at føre-var-prinsippet legges til grunn og det er ikke forsket nok til at vi kan være sikre på at det er trygt.

 

9. Ø-merket står for grundig kontroll

Det grønne, norske Ø-merket og EU’s økologilogo er din garanti for økologisk kvalitet. Hver produsent kontrolleres minst en gang i året, og om Debio ønsker kan de dra på uanmeldt kontroll når som helst.

 

10. Økologi er godt for utviklingsland

En rekke internasjonale undersøkelser viser at økologiske metoder kan hjelpe fattige bønder i Afrika, Asia og Sør-Amerika med å produsere mer mat og tjene mer penger. Oikos driver et utviklingsprosjekt i Zambia, les mer om ODISSA, og generelt om matsikkerhet.

 

Hvorfor velger du økologisk mat?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 thought on “10 gode grunner til å velge økologisk mat

  1. Så fint innlegg =) Det eneste negative med økologisk mat er at det ikke er like effektivt å produsere. Hvis man har samme areal, vil man kunne produsere veldig mye mer ved hjelp av kunstgjødsel enn uten. Så med tanke på matmangel er ikke økologisk mat det optimale.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.