Allergi, Bli bevisst, Farlig kjemi, Forskning, Helse, Innholdsstoffer, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk

Derfor bør du unngå parabener

Helseeffektene ved bruk av parabener i kosmetikkprodukter diskuteres stadigt. Det spekuleres i om konserveringsmidlene er hormonforstyrrende og kreftfremkallende, selv om det for øyeblikket ikke finnes noen dokumenterte bevis. Uansett kan det være lurt å merke seg hva parabener faktisk er, og hva de kan utsette kroppen vår for.

Hva er parabener?
Parabener er en fellesbetegnelse på en gruppe stoffer som brukes som konserveringsmiddel i kosmetikk og legemidler. De hjelper produktene å vare lengre, og hindrer lukt og mugg. Bruken av parabener er veldig utbredt, og omlag 80% av all kosmetikk inneholder parabener, derfor er det vanskelig å lage en total oversikt over hvilke produkter som inneholder de, og det er du som forbruker som må passe på. Sjekk kosmetikken din for følgende parabener:

– Methylparaben
– Sodium Methylparaben
– Ethylparaben
– Propylparaben
– Isopropylparaben
– Butylparaben
– Isobutylparaben

Har du produkter som inneholder disse stoffene anbefaler vi å kaste dem. Det finnes en rekke parabenfrie kosmetikkprodukter med trygge konserveringsmidler. Se etter økologisk sertifiserte produkter så er du sikker på at du unngår parabener og en rekke andre skadelige tilsetningsstoffer.

Kan være hormonforstyrrende
Parabener står på EUs liste over mulige hormonforstyrrende stoffer, som kan både etterligne, hemme og øke effekten av de naturlige hormonene i kroppen. Forskere har lenge sett skadeeffektene av slike stoffer i dyreriket, men det er først de siste årene det har blitt fokusert på skadeeffektene også hos mennesker. Både forskere og myndigheter har den siste tiden sett på sammenhenger mellom kjente hormonforstyrrende stoffer og helseeffekter som redusert sædkvalitet, testikkelkreft og endret kjønnsutvikling. Det er også linket til brystkreft hos kvinner. Også allergier, hormonproblemer og svikt i immunsystemet kan være mulige effekter ved bruk av parabener.

Økt produksjon av frie radikaler
Undersøkelser gjort av Kyoto Prefectural University of Medicine har vist at selv parabener som tidligere har vært ansett som trygge, som Methylparaben, kan øke produksjonen av frie radikaler i kroppen. Dette kan føre til at huden blir mer sensitiv for solen, noe som er farlig med tanke på aldring av huden og hudkreft.

Absorberes av huden
I de fleste kosmetikkprodukter er alkohol en hyppig brukt ingrediens. Det er nå bevist at alkohol kan hjelpe parabener med å trenge lettere inn i huden, samtidig som det kan forvandle Methylparaben til Butylparaben, som er en av de mest skadelige parabenene for kvinner og menn. Selv om det lenge har blitt argumentert med at stoffene ikke kan absorberes av huden, er det nå lagt frem at hele 20 til 60 prosent av parabenene kan absorberes likevel.

Flere forskere advarer mot bruk
Det har blitt foretatt en rekke undersøkelser av parabener, og de fleste har vist at de forskjellige parabenenes grad av hormonforstyrrende effekt varierer sterkt. Isobutylparaben ser ut til å ha sterkest effekt, etterfulgt av Butylparaben. På grunn av dette har mange forskere gått ut og advart mot å bruke produkter med høyt innhold av parabener.

Anbefaler parabenfrie produkter
Norske og europeiske ekspertkomiteer har ved flere anledninger vurdert om parabener er trygge å bruke som konserveringsmidler i kosmetikk. I 2005 konkluderte EUs Vitenskapskomité for kosmetikk (SCCP) med at de ikke kan gå god for sikkerheten til fire parabener: Propylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben og Isobutylparaben.

Så sjekk kosmetikken din for parabener. Er dette noe du vil utsette deg selv og dine nærmeste for?

Kilder og relaterte artikler:

KK Farlig kosmetikk
Grønn Hverdag Fakta om parabener
Meditrina Parabener

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Derfor bør du unngå parabener

  1. Hei, Ja helt enig med deg. Det gjelder å rydde opp både her og der, og lære seg hvilke produkter som er fri for parabener. Det ligger en award til deg hos meg. Sommerklem Siv

    1. Hei! Enkelte argumenterer for at når parabener finnes naturlig i bær, kan man også trygt smøre det på huden. Men når parabenholdige kremer blir smurt på huden går dette rett inn i blodbane. Om man spiser råvarer som naturlig inneholder parabener brytes dette ned før det kommer i blodbanene. Det er derfor vikig å være ekstra påpasselig med at produktene man bruker på huden er økologiske og fri for skadelige ingredienser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.