Dyrevelferd, Hagestell, Lag selv, Miljøvern, Naturlig, Naturmiddel, Økologisk, Sommer, Urter

Slik får du en økologisk og harmonisk hage

Med enkle grep kan du få en harmonisk og giftfri hage uten skadedyr. Å stelle hagen på naturens premisser krever litt ekstra planlegging, men er absolutt det beste for at plantene og dyrene skal trives sammen. På toppen av det hele er det mye penger å spare på økologisk hagestell.

Hagesentrene tilbyr flust av dyre kjemiske plantevernmidler. Du får kjemisk hjelp mot bl.a ugress, insekter, sopp, maur, veps, katter, lus og mus. Men slike kjemiske plantevernmidler har skadelige virkninger. De kan fremkalle allergier, eksem og astmatiske tilstander hos mennesker. Dessuten er ikke sprøytemidlene selektive i oppgaven sin, for de dreper også nyttedyr som marihøner og blomsterfluer. Dette kan dermed føre til økt behov for sprøyting og i verste fall resistens hos skadedyr. Framstilling av kunstgjødsel krever dessuten store mengder energi, og bruk av kunstgjødsel fører til forurensning. Hvert år bruker vi mer enn 100.000 tonn sprøytemidler i hagene våre i tillegg til store mengder kunstgjødsel. Det går helt fint å klare seg uten!

Sunn jord er det beste utgangspunktet for motstandsdyktige planter. Tidlig om våren bør man teste jorden og få status på hvilke organiske tilskudd som jorden trenger. Generelt sett er kompost den beste gjødselen. Kompost tilfører jorden mange nyttige mikroorganismer og forbedrer jordens fysiske og biologiske yteevne. I tillegg skaper den god drenering. Det er viktig å grave litt i jorda med en spade slik at jorda får vendt litt på seg. På den måten forebygger man mot skadelige rot-etende insekter. Komposten blir også godt innarbeidet i jorden. Dessuten får røttene vokse seg lengre uten å bli stoppet av stein eller jordklumper.

Gjødsling

Matrester fra kjøkkenet, plantemateriale fra hagen og tang (skyllet fri for salt) kan komposteres og brukes som gjødsel. Råd og tips om kompostering finner du her. Har du ikke muligheter for kompostering kan du få kjøpt husdyrgjødsel eller naturgjødsel. Bruk av kompost i hagen har mange positive effekter:

 • Tilfører næring til plantene og alt liv i jorda
 • Jorda blir mer tørkesterk
 • Sur jord får en høyere PH
 • Plantene blir mer motstandsdyktige mot sykdommer

Du kan også lage gjødselvann av urter som gir god næring til jorda. Brennesle og valurt er spesielt fint til dette. La friske, oppkuttede urter ligge i vann i 2-3 uker. Blandingen lukter ikke godt, men gjør godt. Husk at den må tynnes ut med 10 deler vann før bruk.

Gress fra plenen er næringsrikt og lett nedbrytbart, og kan gi næring til krevende planter når det legges som jorddekke rundt vekstene. Hvis du klipper plenen ofte kan det imidlertid være lurt å la gresset bli liggende på plenen. Da får plenen tilført næring, og det kan være med på å hindre mosen i å overta.

Samplanting

Enkelte planter kan skremme bort skadedyr, men noen planter kan også skremme bort andre plantevekster. Her er tipsene for samplanting!

Planter som beskytter andre planter:

 • Hvitløk skremmer vekk flere skadelige insekter
 • Basilikum fordriver fluer
 • Dill holder kålfluer borte
 • Blomkarse jager vekk bladlus
 • Lavendel fordriver maur
 • Timian holder snegler borte
 • Løk mot gulrotflue og gulrot mot løkflue
 • Tagetes holder nematoder (rundorm) borte
 • Gressløk mot epleskurv
 • Fløyelsblomster skremmer bort insekter som tiltrekkes av tomater og poteter

Gode plantenaboer:

 • Gulrot – Tomat – Løk
 • Tomat – Selleri
 • Erter – Salat
 • Poteter – kål

Dårlige plantenaboer:

 • Asparges – Løk
 • Kål – Jordbær
 • Tomat – Potet
 • Potet – Asarges
 • Planter som likner på hverandre løk og hvitløk bør ikke plantes nærme hverandre

Flere råd og tips angående samplanting finner du her.

Fjerning av insekter

Skadedyr i hagen kan ofte med suksess plukkes vekk, særlig hvis hagen ikke er alt for stor. Syke plantedeler og dyr med spesielt levedyktige eggkapsler o.l. bør helst brennes. Leter du opp og fjerner kålsommerfugllarver og snegler, gjør du mye for å begrense skadene. Bladlus kan spyles bort med en kraftig stråle fra hageslangen. På roser sitter de gjerne tett på helt unge skudd, og er her lette å fjerne ved å stryke dem vekk. Med teip rundt stammer og stilker blir insekter fanget før de tar over vekstene.

Naturlige plantevernmidler

Kaffegrut kan brukes som gjødsel i blomsterbedet og mot plagsomme katter som graver og legger fra seg avføring i blomsterbedene dine.

Hvitløk er en annen metode som skal kunne holde kattene vekk fra blomsterbedet. Del opp hvitløken og strø den utover i blomsterbedet. Snegler liker heller ikke lukten av hvitløk. Mot snegler skal det være nok å knuse noen fedd i litt vann og helle det utover.

Frukt: Appelsinskall er nok et råd mot plagsomme katter, mens et eple på blomsterjorda skal få spesielt orkideene til å blomstre villig.

Melk: Fyll en tom melkekartong med vann og hell dette over plantene. Dette skal få de til å vokse bedre.

Vaselin: Du holdet maurene unna blomsterpottene ved å gni inn sidene på blomsterpotten med vaselin.

Bakepulver: Bakepulver hjelper mot maur som har inntatt blomsterbedene eller terrassen din. Bakepulver kan også blandes sammen med matolje, grønnsåpe og vann og brukes til bekjempelse av meldugg. Bland 0,5 dl bakepulver, 0,5 dl matolje, 0,5 dl grønnsåpe og 1 liter vann og dusj dette over de angrepne plantene. Gjenta behandlingen.

Grønnsåpe: Bland 2 dl grønnsåpe, 0,5 dl eddik 7 % og 2,5 dl vann og dusj over planter som er plaget med lus.

Flere tips

Boken «Planlegging av den økologiske hagen» er ment som en praktisk veileder for å vise hvordan en kan sette hagen inn i en økologisk sammenheng, med arkitektur, energi, klima og mennesker. Dessuten viser den eksempler på hager som er planlagt og fungerer i samarbeid med naturen.

Kilder: DinSide, Hagestell, Grønn Hverdag, Golden Harvest.

Har du erfaring og tips for en økologisk og harmonisk hage? Del de med oss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 thoughts on “Slik får du en økologisk og harmonisk hage

 1. Veldig bra og fyldig artikkel!! Jeg prøvd meg selv med å lage urtehage i vår, sådde basilikum, koriander, persille og gressløk. Alt spirer og gror…veldig fornøyd med det 🙂
  Dere skulle lagt til en «print»-knapp i bunnen av artiklene så vi bare kunne printet det med oss 🙂 Bare et tips 😉

 2. Jeg har prøvd selv å lage urtehage i vår….skulle det stå, voldsomt med feil da 😛

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.