Baby og Barn, Forskning, Helse, Livsstil

Pass på øra

En ny amerikansk studie viser at hørselsproblemer hos unge stiger dramatisk. Dette kan vi i dag lese på VG Nett. Mens 15 prosent av ungdom på tidlig 90-tall hadde nedsatt hørsel, har dette tallet steget til nesten 20 prosent rundt 15 år senere. Det er hovedbudskapet i en ny omfattende studie publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet JAMA.

Det blir i flere internasjonale medier spekulert i om den stadig økte bruken av mp3-spillere med høretelefoner kan være en av årsakene til funnene. Ifølge nyhetsbyrået AP nevner ikke studien dette spesifikt, men siterer en fersk undersøkelse fra Australia som slår fast at unge som bruker høretelefoner har sterkt økt risiko for hørselsskader.

Apple som lager iPod har laget en mulighet for brukere til å sette en egen maksgrense for volumet, i tillegg til at også foreldre kan lage en slik grense for sine barn, som er beskyttet med en egen kode.

På sine hjemmesider har også Apple en rekke råd når det gjelder volum og fare for hørselstap:
«Du kan oppleve forskjellig volum med forskjellige hodetelefoner, og forskjellige innstillinger. Enkelte eksperter mener du bør stille volumet når du er i stille omgivelser, at du bør skru det ned dersom du ikke kan høre når folk snakker til deg, at du ikke skurer opp volumet for å stenge ute støy og at du begrenser tiden du hører på høy musikk med høretelefoner.»

Er du forsiktig med lydnivået ved bruk av høretelefoner?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 thoughts on “Pass på øra

 1. Jeg tror ikke at hverken barn, unge og eldre ungdom, ja endog eldre vil skjønne at hørselen
  må tas godt vare på. Tenk hva dere går glipp av og alle smerter dere påfører dere med høy musikk og høye lyder. Det koster skjorta med spesiell behandling for å ha det noenlunde. Personlig går jeg ikke inn i butikker som spiller høy musikk. ei heller treningsinstitutt
  som spiller som gale. Treningsstudio mitt har jeg lagt i et rom her hjemme. Hvorfor jeg skriver dette, jo jeg har ei datter som har så høy lyd i ørnene at hun ikke orker å delta i noe mer.

 2. Det er klart at å ha musikk på full styrke dundrende rett inn i ørene vil ha konsekvenser på sikt. Det skulle ikke være så vanskelig å forstå. Siden dette er en 'grønn' blogg, kunne det være fristende å nevne at det ville være bedre med salatblader i ørene, men jeg skal ikke gjøre meg morsom på andres bekostning. Problemet er først og fremst et foreldreansvar.

 3. Tror du virkelig at foreldrene kan passe på barna til enhver tid? Da har du aldri hatt barn. De fleste barn er hjemme uten foreldre store deler av dagen og om du kom overraskende hjem så ville du bli overrasket.

 4. Det å miste deler av hørselen er ikke det største problemet…TINNITUS…er 100 ganger verre! Da kan du angre så mye du bare vil på at du spilte så høy musikk, men det hjelper ikke. Har du først fått tinnitus kan det være noe du må leve med resten av livet. Jeg tror personlig at jeg heller vil ha redusert hørsel enn å oppleve konstant tinnitus/støy på ørene. Du kan nemlig ikke skru av/rømme fra denne lyden, den er inni hodet ditt og forfølger deg hvor enn du er eller hvilken stilling du står eller ligger i, du får aldri fred. Det finnes lite behandling mot dette og det burde fokuseres mye mer på tinnituskonsekvensen ved bruk av for høy lyd, det vil ha en mye større skremselseffekt enn "litt svekket hørsel.

 5. @ anonym 14.38: Tror man best kjenner hvor skoen trykker den som har den på; du kan nok ikke si hva som er det største problemet av tinnitus eller nedsatt hørsel. Ingen av delene er vel å anbefale.. Hørselstap vil oppleves ulikt fra person til person, samme med tinnitus. Hilsen en med både sterkt nedsatt hørsel OG tinnitus.

 6. Det å miste deler av hørselen er ikke det største problemet…TINITUS…er 100 ganger verre! Da kan du angre så mye du bare vil på at du spilte så høy musikk, men det hjelper ikke. Har du først fått tinnitus kan det være noe du må leve med resten av livet. Jeg tror personlig at jeg heller vil ha redusert hørsel enn å oppleve konstant tinnitus/støy på ørene. Du kan nemlig ikke skru av/rømme fra denne lyden, den er inni hodet ditt og forfølger deg hvor enn du er eller hvilken stilling du står eller ligger i, du får aldri fred. Det finnes lite behandling mot dette og det burde fokuseres mye mer på tinnituskonsekvensen ved bruk av for høy lyd, det vil ha en mye større skremselseffekt enn "litt svekket hørsel.

 7. jeg hører mye dårligere nå og sliter med å få med meg hva som blir sagt… trodde jeg hadde blitt fjern, men siden jeg hører mye på høy musikk nesten hele tiden kan nok heller dette være grunnen..

 8. Klart at om du bruker dårlig lytteutstyr blir hørselen din skadet. De ørepoppene Apple har er en oppskift på å skade hørsel. De er noe dritt.
  Det er ikkje høy lyd som skader, det er forvrenging og dårlig lydkvalitet som ødelegger. Og jeg har tinnitus som ikke skyldes høy musikk men en del dårlig lydanlegg/utstyr. Og den er verst etter å ha vært i omgivleser med mye bakgrunnsstøy (som konstant bombarderer oss overalt).
  Nei kjøp deg skikkelige kvalitets hodetelefoner/ørepropper så blir du ikke hørselsskadet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.