Green Spirit, Innholdsstoffer, Kosmetikk, Makeup, Naturlig, Økologisk, Sminke, Spørsmål/Svar, Terre d'Oc

Vi har fått et spørsmål om mineralsminke

Og det lyder slik:

«Jeg lurer på hvordan mineralsminken er fremstilt. Hentes det virkelig ut stein fra naturen som knuses og renses, eller fremstilles rene mineraler i laboratoriet (noe jeg anser som mest sannsynlig)? Og hvis det fremstilles i lab, kan det da kalles “naturlig”? Og hva betyr egentlig økologisk mineralsminke? Hva innebærer det? Mineraler blir jo normalt ikke sprøytet med pesticider, – kanskje det er de andre tilsetningsstoffene som er økologisk dyrket?»

Dette var et veldig godt spørsmål fra en bevisst leser! Regner med at det er flere som lurer på dette, så her er vårt svar:

Vi starter med den siste delen av spørsmålet; Råmaterialer som benyttes i naturlig mineralsminke, er for det meste av naturlig opprinnelse, men det kan også være tilsatt syntetiske fettstoffer (mineraloljer), syntetiske fargestoffer og f.eks parabener. Slike stoffer er ikke tillatt i økologisk sertifiserte kosmetikkprodukter og det er her økologisk mineralsminke skiller seg fra vanlig mineralsminke. I økologisk mineralsminke er det som i økologisk kosmetikk også krav til prosentandel økologske råvarer og prosentandel naturlige råvarer. Og dette igjen kan gjøre at økologisk mineralsminke virker enda mer pleiende og beskyttende på huden avhengig av hvilke råstoffer som er tilsatt.

En mineralfoundation består altså av mye mer enn kun de rene naturlige mineralene. Generelt kan mineralsminke tilsettes bl.a fettstoffer, parfyme og konservering. Dermed så er det ikke mineralene som må være økologiske, for det kan de aldri bli. Det er altså de stoffene som blir blandet sammen med mineralene som må være økologiske.

Økologisk mineralsminke produseres/blandes sammen, på lik linje med mesteparten av all annen økologisk kosmetikk, i laboratorier. En lab betyr nødvendigvis ikke et sted hvor stoffer blir fremstilt syntetisk, men er også et klinisk rent sted hvor man kan produsere kosmetikk fra økologiske og naturlige råmaterialer, under kontrollerte former.

Terre d’Oc utvinner mineralene de benytter i sminkeserien sin fra stein i naturen. Disse mineralene vil gi farge, glitterrefleksjoner og tekstur i makeupproduktene. Mineralene blir renset, knust og varmet opp for å oppnå ønsket farge. Etterpå blandes disse mineralene med vegetabilske oljer og fettstoffer, naturlig aroma og om nødvendig, autorisert konservering, altså det som trengs for å oppnå den ønskede effekten av sluttproduktet og dens holdbarhet. I Terre d’Oc Mineral Foundation finner du bl.a økologisk sheasmør og marulaolje som har pleiende og beskyttende egenskaper på huden. Det er disse fettstoffene som gjør at resultatet ikke blir tørt slik som med et vanlig pudder. Dessuten lar det huden puste i motsetning til om det hadde vært mineraloljer i produktet.

På grunn av at mineralsminke ofte består av store andeler naturlige mineraler er det en utfordring for produsenter av økologisk makeup å finne gode formler som oppfyller kriteriene til øko-merkene. Terre d’Oc har klart dette veldig bra, og flere av produktene inneholder dessuten mye større andeler økologiske råvarer enn minstekravet til Ecocert.
 

Vi håper dette ga et godt svar til dere som lurte. Still gjerne oppfølgingsspørsmål i kommentarfeltet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 thoughts on “Vi har fått et spørsmål om mineralsminke

  1. Dette har jeg glemt å sette spørsmålstegn ved, når jeg tenker meg om. Nå ble jeg i alle fall litt klokere, og elsker Terre d’Oc mineralfoundation enda litt mer! 🙂

  2. Dette trengte jeg faktisk å lese nå, for jeg driver og leter etter ny foundation, da den gamle fra bodyshop er tom. Dessuten fant jeg ut at det var noen fy-fy ingredienser i den, så den er uaktuell for meg fremover. Takk for et godt svar! 🙂

  3. Finnes det en liste over ulike mineralsminker? Hvilke som er økologiske osv. Bruker for tiden bare minerals, men vet flaut lite om merket.

    1. Vi har ikke noen slik liste, men mener det er ytterst få serier som har alle sine produkter sertifisert økologisk. Selv om en serie fremstår som ren og økologisk, kan f.eks ett av produktene inneholde parabener. En annen ting man bør være obs på er ingrediensen, bismuth, som forekommer i en rekke mineralsminke serier. Dette stoffet virker irriterende på huden.
      Så sjekk ingredienslisten, og velg aller helst produkter som f.eks er ecocert sertifisert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.