Allergi, Bli bevisst, Farlig kjemi, Forskning, Grønn frisør, Hårpleie, Hårstyling, Kjemi konsekvenser, Kjemikalier i hverdagen, Kosmetikk, Økologisk

Frisørsalongenes giftige bakside

Dette kan vi lese om i Fagforbundets temaavis som i nr. 20 har fokus på helsefare. 

«I dette temaheftet tar vi opp de kjemiske og biologiske helsefarene mange utsetter seg for på arbeidsplassen. Mange arbeider i tilsynelatende trygge yrker, og er ikke klar over farene.

I frisøryrket er det mange som ikke tenker på at de jobber i et potensielt helsefarlig miljø, med arbeidsgivere som ofte er mer opptatt av interiøret i salongen enn de ansattes sikkerhet. I en undersøkelse Arbeidstilsynet har gjennomført i 900 frisørsalonger, viser det seg at vifteanlegget i fem av ti salonger ikke gjør jobben sin. Enda verre: To av ti salonger hadde ikke vifteanlegg i det hele tatt, til tross for at frisørene håndterer stoffer som en maler ikke ville tatt i uten beskyttende sikkerhetsutstyr.

Danskene har kommet lenger enn oss når det gjelder å undersøke helsefarene frisører kan bli utsatt for. Frisørene får ikke bare langt hyppigere enn andre hud- og luftveisplager; de har også 50 prosent større sjanse for å få blærekreft og 30 prosent større risiko for brystkreft. Informasjon om alternative og bedre produkter er ofte en mangelvare – noe Fagforbundet forsøker å gjøre noe med gjennom det alternative frisørkonseptet Grønn frisør.»

Videre i temaavisen kan vi lese om en frisør som måtte begynne å bruke gassmaske når hun farget håret på kundene. Det var da hun skjønte at hun hadde to valg: Enten å finne seg et annet yrke, eller å finne andre, giftfrie, stoffer å bruke i håret på kundene. Hun valgte det siste, og driver i dag en grønn frisørsalong i Oslo. En annen frisør forteller at hun valgte grønn frisør fordi hun ville det, ikke fordi hun måtte. For framtidas frisører bruker nemlig ikke gift. En frisørsalong skal være en trygg arbeidsplass å jobbe på!

«At frisører og kundene deres utsettes for mange helseskadelige stoffer, er i dag godt dokumentert. Det finnes omfattende analyser av innholdet i hårpleie- og kosmetikkprodukter – spesielt i Danmark. Videncenteret for allergi i København har arbeidet med dette i flere år. – Mange kjemiske stoffer som for lengst er blitt forbudt i blant annet maling, er fortsatt tillatt i hårfarge. Det som altså er for farlig å påføre med pensel, er med andre ord helt greit å påføre rett på hodebunnen til folk, og det med bare hendene.

Det er ofte en utfording å finne produker til grønne salonger. Reglene for hva slags stoffer som kan puttes i produktener og likevel kalle dem for «grønne», er for slappe. Derfor er det avgjørende viktig med strengere regler – både for hva kosmetikk og hårpleieprodukter kan inneholde og hvordan innholdet skal dokumenteres. Skal salongen kunne kalles «Grønn frisør», må den tilby behandling med produkter uten de mest skadelige stoffene etter en liste som er utarbeidet av Johan Galster ved Videncenter for allergi i København. Listen ligger åpent på www.gronnfrisor.no»  

 

Håper dette kan være en tankevekker til alle, uansett om du går til frisør som kunde, jobber i frisørsalong eller driver egen salong!

  Les også:

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Frisørsalongenes giftige bakside

  1. Om noen år kommer vi til å se tilbake og tenke: «hva i alle dager var det jeg tenkte på». Å bytte til grønn frisør er noe av det beste jeg har gjort for håret mitt. Jeg visste ikke at det fantes før rundt juletider.Når jeg ringte for å bestille time hos den gamle frisøren var bare et surt svar og så farget de håret mitt feil.Bråkete og full av skravlende damer på alle kanter kan bli litt mye men så oppdaget jeg grønn frisør sin hjemmeside og valgte den første og den best.Det var ikke så dumt fordi nå gleder jeg meg til å dra til frisøren.Jeg trodde det skulle være en irr grønn salong men den var delikat og luktet godt. Jeg bestilte min første time i februar og fikk salongens eier til å stripe håret mitt. Hun var så hyggelig og spurte om jeg ville ha fotbad men jeg hadde selvfølgelig strømpebukse på meg. Hun tok frem hårfargen og den luktet marsipan. Jeg fikk også frukt,økologisk te og nøtter.bedre salong skal du lete lenge etter.Dro tilbake nå i juli og fikk endelig mitt fotbad.Døren stod på gløtt ut mot gaten og solen skinte inn og det følte ut som å være på spa:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hva blir? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Varsle meg om nye kommentarer via e-post. Du kan også abonnere uten å legge inn en kommentar selv.